Wet open overheid

Wat wilden we bereiken?

De Wet open overheid (Woo) is in 2022 in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Woo maakt toegang tot publieke informatie expliciet tot een recht van burgers. Het doel van de Woo is een open, transparante en toegankelijke overheid. Onder de Woo kan iedereen een verzoek doen om openbaarmaking van informatie. Bestuursorganen zijn verplicht om de komende vijf jaar 11 informatiecategorieën openbaar te maken.

De actieve openbaarmakingsplicht treedt gefaseerd in werking op een nader te bepalen moment. Concreet vergt dit dat onze informatievoorziening naar de nieuwe normen wordt aangepast.

Wat hebben we er voor gedaan?

Per 1 mei 2022 de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen door de Wet open overheid (Woo).De Woo verplicht ons om de komende jaren gefaseerd,uit eigen beweging informatie uit 17 informatiecategorieën te publiceren op een aangewezen publicatieplatform. Tijdens de implementatie van de Woo zijn in 2023 de volgende resultaten gerealiseerd:

  • In de eerste helft van 2023 is met een impactanalyse de impact van de Woo op de processen, systemen en medewerkers van gemeente Rijswijk in kaart gebracht. Ook is een generieke implementatiestrategie opgesteld, waarmee we de komende jaren op gestructureerde wijze de Woo implementeren. De Woo-impact en -strategie zijn vertaald naar een concreet plan van aanpak voor de implementatie van de Woo. Dit plan is beschrijft de uit te voeren activiteiten en planning voor de implementatie van de Woo, zodat Rijswijk de komende jaren zorgvuldig én tijdig uit eigen beweging de informatie publiceert die de Woo verplicht stelt.

  • In de tweede helft van 2023 zijn we gestart met de uitvoering van het plan van aanpak. Er zijn adviesrapporten opgesteld en er is besluitvorming geweest over de implementatie van een publicatieplatform en anonimiseringsssoftware.

In onderstaande tabel staat de afhandeling van Woo verzoeken in 2023, met de cijfers van 2022 ter vergelijking:

2022

2023

Aantal Woo-verzoeken  

69 

60 

Aantal andere verzoeken  

Aantal bezwaren  

Gemiddelde doorlooptijd 

51,6 dagen  

56,7 dagen  

Langste doorlooptijd  

394 dagen  

249 dagen  

% behaalde termijn  

73,17 % 

46,15 %