Digitalisering
Wat wilden we bereiken?
Op basis van de ontwikkelingen binnen de IT, de trends die VNG ziet en in het bijzonder de uitdagingen voor gemeente Rijswijk zijn er 3 speerpunten voor de komende jaren geformuleerd, namelijk:
Borgen van de continuïteit van de informatievoorziening
Efficiëntie van de bedrijfsprocessen verbeteren
Informatiehuishouding verder op orde brengen
Wat hebben we er voor gedaan?
Borgen van de continuïteit van de informatievoorziening
Software As A Service (SaaS) oftewel het naar de ‘cloud brengen van applicaties’ heeft een aantal relevante voordelen voor de gemeente. Met name omdat de leverancier een complete dienst biedt. Steeds meer applicaties worden door de leverancier naar SaaS overgezet of worden niet meer doorontwikkeld. Dan is er geen alternatief meer en moet de gemeente uiteindelijk wel de stap naar SaaS maken. Zo zijn het afgelopen jaar o.a. de applicatie voor de WMO/Jeugd naar SaaS overgezet en zijn de noodzakelijke voorbereidingen (besluitvorming GMT, impactanalyse door ICT-leverancier en indien nodig aanbesteding) getroffen om de applicaties voor Juridische Zaken, het financieel systeem, en het systeem voor Burgerzaken naar SaaS over te zetten.
Steeds meer applicaties worden vanuit de Cloud-strategie buiten de deur geplaatst. Om als gemeente in control te blijven bij het ‘naar de cloud brengen’ van de applicaties én het bewaken van een juiste IT-dienstverlening, moeten we een transitie maken naar een Regie organisatie. Het afgelopen jaar is de ‘I-Fabriek’ ingevoerd, om de applicaties uniform en consistent volgens een standaard aanpak naar de ‘cloud’ te brengen. Daarnaast zijn we gestart met het inrichten van de noodzakelijke regie-rollen (zie Cloud-strategie) binnen de domeinen.
Efficiëntie van de bedrijfsprocessen verbeteren
Door datagedreven te werken, kunnen we sneller inspelen op vraagstukken en besluiten nemen op basis van inzichten in wat voor de samenleving een hogere waarde heeft. Datagedreven werken zal de komende jaren breder ingezet worden binnen onze organisatie.
Robotic Process Automation (RPA), ook wel een virtuele robot genaamd, is speciale software die standaard repeterende handelingen uitvoert. Hiermee kunnen repetitieve processen volgens vooraf gedefinieerde regels zonder of met weinig menselijke handelingen uitgevoerd worden. Vanwege de krapte op de huidige arbeidsmarkt en de toename in de hoeveelheid taken van de gemeente, kan RPA helpen om een deel van de standaard taken uit te voeren.
Informatiehuishouding verder op orde brengen
Bij Zaakgericht werken zijn de processen voor afhandeling van de klantvraag en de informatievoorziening aan burgers in een volgsysteem vormgegeven rondom een vraag (een zaak). Dit biedt voordelen voor een efficiënte afhandeling van de vraag en het op orde houden van de informatiehuishouding (Archiefwet). Het afgelopen jaar zijn vanuit het Programma Zaakgericht werken diverse processen over klachten, evenementen en bezwaar en beroep opgepakt. Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor processen rondom Wonen, Sociale Zaken en de WMO/Jeugd.
Common Ground is de informatiekundige visie waarmee gemeenten collectief hun informatievoorziening eenvoudiger, flexibeler en slimmer gaan inrichten. Met deze herinrichting kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend verbeteren. Zo kunnen we op een moderne en flexibele manier inspelen op maatschappelijke opgaven. Het afgelopen jaar hebben we vanuit informatie-architectuur een start gemaakt met de Rijswijkse visie op Common Ground.