Wet open overheid

Wat wilden we bereiken?

De Wet open overheid (Woo) is in 2022 in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Woo maakt toegang tot publieke informatie expliciet tot een recht van burgers. Het doel van de Woo is een open, transparante en toegankelijke overheid. Onder de Woo kan iedereen een verzoek doen om openbaarmaking van informatie. Bestuursorganen zijn verplicht om de komende vijf jaar 11 informatiecategorieën openbaar te maken.

De actieve openbaarmakingsplicht treedt gefaseerd in werking op een nader te bepalen moment.

Concreet vergt dit dat onze informatievoorziening naar de nieuwe normen wordt aangepast.

Wat hebben we er voor gedaan?

Actieve openbaarmakingsplicht

Ten behoeve van de voorbereidingsfase van de implementatie van de Woo is in 2022 een projectorganisatie opgericht. In de voorbereidingsfase is allereerst gezamenlijk de ambitie en de scope van het project bepaald. Vervolgens is een organisatiebrede nulmeting uitgevoerd op de processen die door de Woo geraakt worden. Onder meer is in kaart gebracht waar te publiceren informatie zich bevindt in de organisatie, om hoeveel informatieobjecten het gaat en in hoeverre anonimiseren en publiceren reeds plaatsvindt. Op basis hiervan is een impactanalyse uitgevoerd. Hiermee is inzichtelijk gemaakt in hoeverre de processen al dan niet voldoen aan de implementatie-eisen van de Woo. De volgende stappen bestaan uit het opstellen van een implementatieplan en een plan van aanpak. Van hieruit maakt de gemeente Rijswijk vervolgens de stap naar de implementatiefase van de Woo. Naar verwachting start de implementatie rond mei 2023.

Woo-functionaris

Zoals de Woo voorschrijft hebben het College van B&W en de Gemeenteraad in 2022 formeel een Woo-contactpersoon aangewezen. Deze contactpersoon helpt burgers op laagdrempelige wijze met vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie. De gemeente Rijswijk voldoet daarmee aan de wettelijke verplichtingen vanuit de Woo.