Toelichting op het overzicht van incidentele baten en lasten

In het overzicht van de incidentele baten en lasten worden de incidentele baten en lasten groter dan 100.000 genoemd. Een last of baat is incidenteel als deze op zichzelf (los van de omvang) niet periodiek (veelal jaarlijks) terugkeert.

Programma Sociaal Domein

Energietoeslag 2022

Door de energiecrisis in 2022 heeft het Rijk een extra energietoeslag uitgekeerd in de algemene uitkering aan de gemeenten, ten behoeve van onze inwoners met een laag inkomen. Totaal betreft het voor Rijswijk een incidentele uitgave van 4.526.000. in 2022. De algemene uitkering heeft een structureel karakter volgens de geldende regelgeving. Om die reden is de bate niet in de tabel incidentele baten opgenomen.

Oekraïne

Het Kabinet heeft begin 2022 aan gemeenten gevraagd om opvangplekken voor ontheemden uit Oekraïne te realiseren. Het rijk heeft aangegeven deze kosten integraal te vergoeden. Voor Rijswijk betreft deze financiële regeling een uitgave van 8.392.000. Daar staan baten van het rijk tegenover van 9.295.000. Het overgebleven budget bedraagt ruim 9 ton. Op moment van opstellen van de jaarrekening 2022 is onbekend óf en wanneer het rijk overgebleven Oekraïne-budgetten terugvordert. Deze kwestie vraagt een afgewogen raadsbesluit.

Toeslagenaffaire

Rijswijkse gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen hulp krijgen van de gemeente, zoals hulp bij het aanmelden bij de Belastingdienst. Er is 171.000 uitgegeven en 132.000 als inkomsten ontvangen.

Programma Wonen en Leven

Gebiedsontwikkeling

Rijswijk is een dynamische stad in het hart van Haaglanden. Als gevolg van verdere ontwikkelingen zijn er meer incidentele uitgaven geweest bij een aantal lopende gebiedsontwikkelingen. Tegenover de extra uitgaven aan gebiedsontwikkeling staan wel ontvangsten (anterieure overeenkomsten waarvoor de ontwikkelaar vergoedt), beide 1.091.000.

Invoering omgevingswet

De lasten voor de invoering van de omgevingswet zijn 120.000 voor de omgevingsvisie, omgevingsplannen en organisatieversterking gebiedsontwikkeling. De invoering van de omgevingswet op 1 juli 2023 is uitgesteld en de invoering vindt naar verwachting plaats op 1 januari 2024.

Bouwleges

Correctie van BTW met betrekking tot de bouwkosten waarop de leges zijn gebaseerd als gevolg van de wijzing van de verordening voor 1.009.000.

Verliesvoorziening RijswijkBuiten

De huidige situatie in de wereld en economie, zoals de oorlog in Oekraïne en de – ook historisch gezien – hoge inflatie, hebben een groot effect op de Nederlandse woningmarkt en grondexploitaties in algemene zin. Het treft ook RijswijkBuiten.

De extreme (bouw)kostenstijging en de opgelopen hypotheekrente hebben tot gevolg dat over de volle breedte (woning)bouwprojecten qua financiële haalbaarheid onder druk staan (grondwaarden), inclusief het afzetrisico (betaalbaarheid).

Aan de ene kant staan de opbrengsten onder druk, terwijl aan de andere kant de kosten (verder) oplopen. Als gevolg hiervan dient de verliesvoorziening voor de grondexploitatie Sion – ’t Haantje verhoogd te worden. De totale lasten bedragen 17.247.000.

Grex Eikelenburgh

Als gevolg van macro economische ontwikkelingen, is de uitgave aan de grondexploitatie voor Villapark Eikelenburgh gestegen. Deze uitgave wordt gedekt door de ontvangsten uit een anterieure overeenkomst.

Verplichtingen en risico’s

Betreft een voorziening ter dekking van mogelijke toekomstige verplichtingen en risico’s.

Gedurende 2022 is 2.500.000 toegevoegd.

Storting reserve parkeren

Op basis van de bijgestelde ramingen worden de positieve exploitatiesaldi gestort in de bestemmingsreserve.

Storting reserve investeringsfonds energietransitie en klimaat

De opbrengst van de cumulatief preferente aandelen Stedin zijn conform het raadsbesluit in 2021 toegevoegd aan het investeringsfonds energietransitie- en klimaat. De omslagrente is hier conform besluit vanaf getrokken. Per saldo betreft het 289.000.

Onttrekking reserve corona maatregelenpakket

De door het Rijk aan de gemeenten toegekende ondersteunende coronamaatregelen, zijn in 2021 een bestemmingsreserve Corona Maatregelenpakket Samen Rijswijk ondergebracht. Deze bestemmingsreserve wordt ingezet op het tegengaan van de korte termijneffecten van de covid-pandemie.

Onttrekking reserve cultuur

Er heeft een onttrekking plaatsgevonden van 217.000 uit de bestemmingsreserve cultuur. De bestemmingsreserve is in 2022 ingezet als gedeeltelijke dekking voor de subsidieregeling ‘Tijdelijke nadere regels steun, herstel en vernieuwing culturele infrastructuur gemeente Rijswijk’.

Onttrekking reserve innovatiefonds

Bij de instelling van het Innovatiefonds zijn meerdere initiatieven beschreven, welke in 2022 tot en met 2025 worden uitgevoerd. Totaal gaat het om 100.000 in 2022.

Onttrekking reserve nieuwbouw brandweerkazerne

Jaarlijks wordt er een bedrag van 128.180 onttrokken aan deze reserve.

Onttrekking reserve wijkontwikkeling

De jaarlijkse afschrijvingen van de uitgevoerde wijkontwikkelingsplannen worden aan deze reserve onttrokken (235.000).

Algemene dekkingsmiddelen

Verkoop grond

Betreft zowel de verkoop van gronden Stadscentrum Bogaard voor 232.000 als de mutatie boekwaarde waardering erfpachtgronden RijswijkBuiten voor een bedrag van 489.264.

Verplichtingen en risico’s

Mutaties vorderingen Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) ten behoeve van verstrekte startersleningen RijswijkBuiten.