Invoering rechtmatigheidsverantwoording

Wat wilden we bereiken?

Met ingang van het verslagjaar 2022 dient het college van burgemeester en wethouders zelf een rechtmatigheidsverantwoording op te stellen en op te nemen in de jaarrekening. Hiermee leggen decentrale overheden zelfstandig verantwoording af over de naleving van geldende wet- en regelgeving bij de totstandkoming van de baten en lasten en balansmutaties in de jaarrekening. De rechtmatigheidsverantwoording maakt onderdeel uit van de jaarrekening. De accountant moet dus ook iets zeggen over de getrouwheid van de rechtmatigheidsverantwoording. De accountant toetst daarom of de informatie van het college in de rechtmatigheidsverantwoording:

  • juist, toereikend en volledig is;

  • geschikt is voor het doel waarvoor deze wordt verstrekt;

  • bij de volksvertegenwoordigers geen ander beeld oproept, dan overeenkomst met de feiten.

Wat hebben we er voor gedaan?

Op 27 september 2022 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het Wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers, waarvan de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel uitmaakt. Om de nodige vervolgstappen zorgvuldig te kunnen zetten, is besloten om de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording in te laten gaan met ingang van het verslagjaar 2023.

In 2022 is verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de (verbijzonderde) interne controle. Het college moet namelijk kunnen steunen op een adequaat functionerend systeem van interne beheersing en -controle, om (primair) te waarborgen dat de gemeente bij alle (financiële) beheershandelingen en transacties de wet- en regelgeving naleeft.

Per proces is de interne beheersing onderzocht en zijn aanbevelingen gedaan om deze te verbeteren. In opmaat naar 2023 zijn er controleplannen per proces gemaakt.