Verbetering financiële functie

Wat wilden we bereiken?

De gemeente wil de komende jaren investeren in de stad, ondanks toekomstige onzekerheden over de financiële verhouding met het Rijk. Uitgaven en investeringen moeten effectief bijdragen aan de beoogde maatschappelijke doelen. Daarom is het van groot belang dat de financiële functie kwalitatief en digitaal goed opereert.

Om dat te bereiken wordt de samenwerking tussen businesscontrollers verder geïntensiveerd. Dit zal in combinatie met een digitaal dashboard meer en sneller zicht op de financiële posities leveren. P&C-producten worden vanaf 2021 digitaal op de website geplaatst. Naar verwachting kan de betreffende applicatie later ook worden ingezet om de P&C-cyclus voor de hele organisatie digitaal te ondersteunen. De gedigitaliseerde verwerking van crediteuren wordt verder verbeterd en ook voor de debiteuren wordt deze ondersteuning ingezet.

De ingezette verbeterpunten voor de interne beheersing worden verder uitgevoerd in de komende jaren in het kader van de Ontwikkelagenda, die onderdeel is van het Groot Project Organisatieontwikkeling.

Wat hebben we er voor gedaan?

Invoeren gemeente breed dashboard

Het dashboard is doorontwikkeld in 2022. Verdere doorontwikkeling zal nog plaatsvinden door meer onderdelen, cijfers en prestaties verder uit te breiden. Het dashboard is nu gereed om gebruikt te worden bij meerdere rondes langs de domeinen. Daarbij gaan de centrale en decentrale businesscontrollers de stand van het dashboard meerdere keren per jaar bespreken met budgethouders en domeinmanagers en hanteren daarbij een checklist. Het werken met duo’s versterkt tevens de kennis en coördinatie van businesscontrol. Deze werkwijze is gepresenteerd aan GMT en het College, en zal ook bij de domeinen worden toegelicht waarna de rondes kunnen plaatsvinden in 2023.

Digitaliseren P&C producten

Er is een aparte financiële website voor de P&C producten op de site van Rijswijk. Hierdoor kan iedereen via een internetverbinding en browser de stukken inzien. In 2023 zal de applicatie Tangelo die het mogelijk maakt, verder in gebruik worden genomen om het begrotingsproces te ondersteunen voor de nieuwe begroting 2024.

Digitaliseren verwerking crediteuren en debiteuren

Na de nodige updates van het Windows platform kon ook het financiële informatiesysteem Key2Finance worden geactualiseerd waardoor aanpassingen mogelijk waren om het geautomatiseerd verwerken van facturen van crediteuren te verbeteren. Daartoe zullen in 2023 ook operationele werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om de software optimaal te kunnen benutten. Voor debiteuren zijn de voorbereidingen voor digitalisering afgerond in 2022 waardoor nu in 2023 software besteld kan worden om deze digitalisering uit te voeren.