Financiën

Waar 2019 nog afgesloten werd met een tekort van circa 4,8 miljoen, is in 2020 door de opbrengst van de verkochte Eneco aandelen en het versneld realiseren van de grondexploitatie in RijswijkBuiten het jaar positiever afgesloten. Voor het jaar 2021 is het resultaat circa 0,3 miljoen positief.

Door deze ontwikkeling is de financiële positie verbeterd, inzichtelijk gemaakt door betere kengetallen met betrekking tot de schuldpositie, solvabiliteit, weerstandsvermogen en grondexploitatie. Hierdoor is de vereiste weerbaarheid en wendbaarheid van Rijswijk versterkt, dat nodig is voor het kunnen inzetten van ingestelde Groeifonds voor het bereiken van maatschappelijke doelen. Deze groei naar een neutrale profiel is hard nodig. Het tekort in de Jeugdzorg is alleen incidenteel door het Rijk opgelost en de voorgestelde nieuwe verdeelsystematiek van de Algemene Uitkering levert voor veel gemeenten – waaronder Rijswijk – nadeel op ten opzichte van het huidige systeem. Daar bovenop komen voor de gemeenten enorme uitdagingen in de komende jaren op de terreinen van wonen, klimaat, energie en milieu, die ook financieel de nodige extra druk zullen zetten op de financiële gezondheid. Bovendien lijkt in 2022 de inflatie blijvend te gaan stijgen waarop de president van de DNB in februari 2022 al aankondigde dat naar alle waarschijnlijkheid de rente eind 2022 en in 2023 gaat stijgen waardoor geld lenen duur gaat worden. In combinatie met de bovenstaande ontwikkelingen is het daarom nóg belangrijker dat Rijswijk deze jaren met een gezonde basis verder gaat.

De P&C cyclus is versterkt door frequenter gebruik te maken van een dashboard. De volgende stap is deze presentatie sneller en nog meer geautomatiseerd te doen. Juist ook met het oog op de te verwachten financiële turbulentie in de komende jaren zal met behulp van een doorontwikkeld dashboard frequenter en beter zicht georganiseerd worden op de realisatie van de begroting. Er is al een digitale website gerealiseerd van P&C producten. Met behulp van deze software zal ook de productie van de organisatie meer digitaal worden ondersteund. Zowel voor raad als burgers is hiermee deze informatie sneller en transparanter voor handen.

In verband daarmee is de verplichtingenadministratie in 2022 operationeel gestart waarbij een verbeterslag wordt toegepast in de koppeling tussen deze administratie en het financiële systeem. Hiermee komen voor de bewaking van de budgetten ook de aangegane verplichtingen beter in beeld.

Met betrekking tot de digitale facturering van crediteuren is een verbeterslag ingezet die naar verwachting in 2022 zal kunnen worden afgerond. Uit de indicator van tijdige betalingen van facturen blijkt dat hiermee een stijging is gerealiseerd. Deze was in 2020: 93,8%, en is gestegen naar 97,8%.

Daarna zal in 2022 ook de digitalisering van debiteuren nota’s worden uitgevoerd.

Voor de subsidies is een applicatie in werking gezet waarmee diverse organisatieonderdelen dit proces veel meer geautomatiseerd kunnen uitvoeren. Tevens is er een beleidskader ingevoerd en kan een subsidieregister nu digitaal worden opgeleverd.