Wat hebben we er voor gedaan?

Stedelijke ontwikkeling

Rijswijk ontwikkelen tot een moderne duurzame groene stad waar het prettig werken, wonen en recreëren is.

Regionale samenhang

  • In 2024 hebben we verdere regionale afspraken gemaakt over toekomstbestendige verstedelijking. Daarbij zetten we in op de groei van ruimte voor wonen en werken. Maar ook op het werken aan een regio waar inwoners gezond, gelukkig en veilig kunnen leven in een kwalitatieve, welvarende en klimaatbestendige omgeving.

  • In 2024 is verder gewerkt aan de versterking van een metropolitaan OV-netwerk. Hier is concreet vervolgonderzoek naar gedaan in het kader van de MIRT-verkenning Oude lijn (zie programma Verkeer en Vervoer).

Stadsontwikkeling

  • We concentreren, naast RijswijkBuiten, nieuwbouw voornamelijk in de ontwikkelgebieden binnen de stadsas en bouwen daarmee in de nabijheid van het station. Dit conform de vastgestelde ontwikkelkaders.

  • In Bogaard stadscentrum is dit jaar volop gewerkt aan de bouw van The Orchard (start eind ‘23) en gestart met de bouw van Hof van Rijswijk. De transformatie van de J.C. van Markenlaan 5 is nagenoeg afgerond. Voor verschillende deellocaties worden planologische procedures doorlopen.

  • We ontwikkelen het Havenkwartier tot een gemengd woon-, werk- en verblijfsgebied. In 2024 is Harbour House opgeleverd en ingehuisd. Er zijn vier bestemmingsplannen vastgesteld.

  • Voor de campusontwikkeling in Kessler Park is in 2024 het bestemmingsplan vastgesteld en inmiddels onherroepelijk. In het najaar is gestart met de eerste sloopwerkzaamheden. Langs de Sir Winston Churchilllaan zijn de kantoren getransformeerd tot woningen, welke komend jaar worden ingehuisd. Ook voor de herontwikkeling van Te Werve Oost is het bestemmingsplan vastgesteld. De voorbereidingen voor de eerste fase zijn in volle gang. Mobiliteit is een integraal onderdeel van deze ontwikkelingen evenals het hebben van adequate parkeernormen. We sluiten aan bij de vastgestelde Mobiliteitsstrategie. Zie hiervoor het programma Verkeer en Vervoer.

  • In 2024 is gewerkt aan een bestuurlijke opdracht voor de herontwikkeling van het station. Op basis van deze opdracht wordt in 2025 samen met stakeholders gewerkt aan de ontwikkelvisie voor het station en omgeving (zie verder het Programma Verkeer en Vervoer).

  • We koppelen de ontwikkelingssopgave aan maatschappelijke doelen voor verduurzaming van het energienetwerk, klimaatadaptatie, innovatie van de economie en behoud van landschappelijke kwaliteiten.

  • We hebben al diverse subsidies verkregen en zetten in op aanvullende en nieuwe subsidieaanvragen (zoals de Woningbouwimpuls, SPUK IW en SBI).

  • In de samenleving is een trend van toenemende juridisering waar te nemen. Inwoners en bedrijven starten vaker juridische procedures tegen de gemeente. Hier is juridische inzet voor nodig. Deels kunnen wij dit intern opvangen. Een groot deel betreft echter dossiers waarbij sprake is van (zeer) gespecialiseerde kennis welke wij niet in huis hebben. Of er is sprake van dermate grote risico’s dat extra juridische advisering noodzakelijk is. In het afgelopen boekjaar is er voor de juridische inzet op deze dossiers ruim 3 ton aan kosten gemaakt binnen het Ruimtelijk domein. De verwachting is dat deze trend verder zal doorzetten. Het advies is daarom om voor deze kosten een apart bedrag te ramen.

Programma Stadsontwikkeling

  • Het programma Stadsontwikkeling is project overstijgend en richt de aandacht op het inzichtelijk maken en adresseren van integrale, project overstijgende maatregelen die nodig zijn om de stad leefbaar, bereikbaar en toekomstbestendig te ontwikkelen. In 2024 is de aandacht van het programma voornamelijk uitgegaan naar het voorzieningenniveau. Hiervoor is een apart project gestart dat inzicht moet geven in welke voorzieningen wanneer en waar nodig zijn.

Samenwerking private partijen en andere overheden

  • De integrale ruimtelijke regionale samenwerking stond vooral in het teken van het programma NOVEX. Samen met de Verstedelijkingsalliantie (8 gemeenten, de provincie en de MRDH) en het rijk is gewerkt aan een visie op toekomstbestendige verstedelijking binnen het NOVEX-gebied Zuidelijke Randstad. Dit heeft geleid tot een Ontwikkelperspectief waarin de gezamenlijke doelen en opgaven zijn benoemd. Ook is gewerkt aan een eerste versie van de uitvoeringsagenda die als doel heeft om concreet inzichtelijke te maken hoe we deze doelen willen gaan halen.

  • Binnen de Haagse regio is gewerkt aan werkafspraken over de samenwerking. De rolopvatting en de wijze van samenwerking is concreet gemaakt. In 2024 is ook besloten dat de Haagse regio twee zetels krijgt binnen het NOVEX-gebied Zuidelijke Randstad. Daarom zal besluitvorming binnen het NOVEX-gebied ook voorbereid worden binnen onze regio en zullen we als regio bijdragen aan de ontwikkeling van het NOVEX-gebied.

  • Rijswijk maakt deel uit van het regionale convenant Klimaatadaptief Bouwen. Om klimaatadaptatie meer en beter toe te passen bij plannen en projecten in de openbare ruimte is in 2023 een uitvoeringsplan RAAK opgesteld. Dit uitvoeringsplan wordt uitgevoerd en loopt tot minimaal 2030.

  • Qua biodiversiteit heeft Rijswijk hogere ambities dan in het convenant is aangegeven. Deze ambities zijn vastgelegd in het Groenbeleid dat in 2024 is geactualiseerd en zullen verder worden uitgewerkt in een Natuurwaardenkaart.

  • In 2024 is uitvoering gegeven aan het Allonge op de Lokale Prestatieafspraken, dat in november 2023 is getekend. We werken, samen met de woningbouwcorporaties, via 5 sporen parallel om de doelstelling te realiseren om stadsbreed de voorraad DAEB-woningen op 30% te houden. Concreet is in dat kader in 2024 een projectleider sociale woningbouw gestart, die zich heeft ingezet voor projecten waarbij de woningbouwcorporaties betrokken zijn.

Wonen

Toename, differentiatie en verduurzaming van de woningvoorraad door verdichting, transformatie en nieuwbouw.

Woonbeleid

  • In 2024 is gestart met de voorbereiding van een gemeentelijk Volkshuisvestingsprogramma (vanuit Wet Versterking Regie Volkshuisvesting) als opvolger van de huidige Woonvisie uit 2015 (actualisatie 2021).

  • Uitvoering geven aan de lopende prestatieafspraken met de corporaties. De ontwikkeling van de sociale woningvoorraad, betaalbaarheid en beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s. Op grond van de notitie 5 Sporen; op weg naar 30% sociale woningvoorraad werken we met de corporaties aan de in het coalitieakkoord gestelde doel voor het behoud van 30% sociale woningvoorraad (DAEB).

  • Bij woningbouwontwikkelingen wordt gestuurd op het programmeren van voldoende betaalbare woningbouwcategorieën, waaronder sociale huur, middeldure huur en betaalbare koop, waarbij wordt voldaan aan afspraken zoals vastgelegd in subsidies (Woningbouwimpuls), regionale afspraken (Regionale Realisatieagenda Wonen) en het Omgevingsbeleid van de Provincie. Ook worden er woningen geprogrammeerd voor senioren (wonen met een plus) en verschillende aandachtsgroepen op grond van het programma een thuis voor iedereen.

  • De in december 2023 vastgestelde regeling voor de SVn Starterslening heeft in 2024 geleid tot het verstrekken van 43 startersleningen. Het maximale krediet voor de Starterslening is daarmee volledig benut. Daardoor kunnen momenteel geen nieuwe startersleningen meer worden verstrekt.

  • In juni 2024 is de opkoopbescherming in de Huisvestingsverordening vastgelegd. Woningen met een WOZ-waarde tot aan de NHG-grens, die na 1 juli 2024 verkocht zijn, mogen daardoor niet zonder vergunning in gebruik gegeven (c.q. verhuurd) worden.

  • Door de sluiting van het Hof van Elsenburg eind 2024 moesten er veel statushouders doorstromen naar reguliere woonruimte. Hierdoor was er onvoldoende woonruimte beschikbaar om volledig aan de wettelijke taakstelling voor de huisvesting van nieuwe statushouders te voldoen. Het jaar 2024 is zodoende afgesloten met een achterstand van 26 personen ten opzichte van de wettelijke taakstelling.

Woningbouw

  • Er is in 2024 een vervolg gegeven aan de nieuwbouw binnen lopende gebiedsontwikkelingen op de locaties RijswijkBuiten. Voor zowel Pasgeld-West als Pasgeld-Oost werden bestemmingsplannen vastgesteld, waartegen in beide gevallen beroepsprocedures lopen.

  • Eind 2024 is fase 9 (de laatste fase) van Eikelenburgh opgeleverd.

  • Voor Te Werve Oost is het bestemmingsplan vastgesteld. De voorbereidingen voor de eerste fase zijn in volle gang.

  • Voor de herontwikkeling van de locatie Godfried Bomansstraat is het bestemmingsplan al in 2023 vastgesteld; in 2024 is de omgevingsvergunning verleend, maar ook een beroepsprocedure tegen het bestemmingsplanplan doorlopen. Het bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk.

  • Er is in 2024 gewerkt aan de doorontwikkeling van het project Admiraal Helfrichsingel.

  • Voor de locatie Buziaulaan (voormalige Trias-locatie) is een gebiedspaspoorten vastgesteld in 2024.

  • Voor de locatie Sammersweg 2-4 is een gebiedspaspoort in voorbereiding en worden contractuele afspraken voorbereid.

  • Voor de vernieuwing van Plataanstraat e.o. (Bomenbuurt) is een gebiedspaspoort opgesteld en is de aanvraag omgevingsvergunning (BOPA) in voorbereiding.

  • Er is in 2024 een scenariostudie uitgewerkt voor de locatie Marimbahal, incl. sociale woningbouw, dat begin 2025 aan de raad wordt voorgelegd.

  • Transformatie en nieuwbouw in de gebiedsontwikkelingen: diverse projecten zitten in de fase van de planologische en vergunningsprocedures om daarna direct te kunnen starten met de bouw. In overzicht gaat het om:

Stadsas:

Fasering (stand november 2024)

Gebied:

Project:

Aantal woningen

Waarvan

Definitief

Ontwerp

Voorberei-ding

Realisatie/

Nazorg

Betaal-

baar

Te Werve Oost

Te Werve Oost

600

330[1]

x

Havenkwartier

De Havenmeester

199

57

x

Urban Parks

600

404

x

Harbourpark

301

63[2]

x

De Waterman

128

93

x

Sijthoff woningen

670

0

x

De Koopman

22

22

x

Kessler Park

Toren A,C en D (Bouwhuis)

244

173

x

Toren B (Bouwhuis)

63

40

x

Kesslerpark 2 (Bouwhuis)

408

322 

x

Here at the Park

530

318 

x

At the park

1371

823 

x

Bogaard stadscentrum

The Orchard I en II

500

255

x

Hof van Rijswijk (De Terp)

297

153

x

ING-Blok

120

60

x

Beatrixblok

295

240

x

Prinsenpassage

134

58

x

The Beatrix

188

188

x

HBG-Blok

550

181

x

1 Waarvan 300 sociaal (DAEB)

2 Waarvan 63 sociaal (DAEB)

  • In 2024 is een vervolg gegeven aan de bouw van project Hofstede in de Landgoederenzone, geplande oplevering zomer 2025. Voor de ontsluiting via Van Vredenburchweg west is in 2024 een definitief herinrichtingsplan vastgesteld.

  • In het voorjaar van 2023 is een doorstroomteam aangesteld dat in 2024 volop actief is geweest. Het doorstroomteam heeft sinds de start 25 verhuizingen gerealiseerd van senioren die kwetsbaar zijn en/of een schaarse woning achterlaten. Na afloop van de 2-jarige pilot zal het resultaat worden geëvalueerd.

  • Het projectplan voor de herstructurering van woonwagencentrum De Strijp is geactualiseerd en de projectleider heeft uitvoering hiervan opgepakt in afstemming met Rijswijk Wonen.

  • Een drietal kantoorpanden aan de Polakweg zijn getransformeerd en in oktober 2024 opgeleverd ten behoeve van tijdelijke studentenhuisvesting.

  • Het Hof van Elsenburg, centrum voor flexwonen, is eind 2024 gesloten. De raad heeft in 2024 besloten om deze locatie (onder voorwaarden) voor 2 jaar beschikbaar te stellen aan het COA voor opvang asielzoekers.

  • Voor het centrum voor flexwonen aan de Bordewijkstraat / Verrijn Stuartlaan is de vergunningprocedure afgerond en gestart met de transformatie. Beoogde oplevering van circa 460 (flex)wooneenheden in dit complex is eind 2025. Voor de realisatie van dit flexwoonconcept (in samenhang met Flexwonen Hof van Elsenburg) is een subsidie van 4,8 miljoen van het Ministerie van BZK ontvangen.

  • Er is ook in 2024 gewerkt aan de ontwikkeling van wonen en zorg concepten zoals Our House (in aanbouw), de zorgwoningen in de Buitenpoort in RijswijkBuiten (opgeleverd in 2024) en zorgwoningen in Bogaard Stadscentrum en aan de Burgemeester Elsenlaan (planvorming) in lijn met de vastgestelde Woonzorgvisie en het opvolgende uitvoeringsprogramma.

Groen en onderhoud

Behoud, ontwikkeling en differentiatie van openbaar groen, singels, parken en landgoederen

Groen en natuur

  • We hebben het openbaar groen onderhouden op beeldkwaliteit B, in winkelcentra In de Bogaard en Oud-Rijswijk op A niveau.

  • We hebben ziekten en plagen in het openbaar groen actief bestreden. Hier communiceerden we regelmatig over en betrokken bewoners hierbij.

  • Door op bepaalde locaties in de stad minder te maaien proberen we een positieve bijdrage aan de biodiversiteit te leveren. Hier maaiden we wel netheidsstroken om onveilige situaties langs fietspaden en bij kruisingen te voorkomen.

  • Watergangen hebben we onderhouden conform de eisen van het Hoogheemraadschap van Delfland, met oog voor ecologie en biodiversiteit.

Bomen

  • Zieke of dode bomen hebben we vervangen voor nieuwe. Daarmee borgen we de groene kwaliteit in de gemeente Rijswijk.

  • Nieuwe bomen krijgen drie jaar lang water om goed aan te kunnen slaan.

  • 30% van onze straatbomen hebben we op veiligheid gecontroleerd. Hiermee voldoen we aan de wettelijke zorgplicht.

Wilhelminapark

  • We vormen het Wilhelminapark de komende jaren om naar een stadspark dat voldoet aan de behoeften van onze inwoners. We investeren in recreatieve verbindingen, sport- en spelvoorzieningen, gedifferentieerd groen, kunst, cultuur en faciliteren evenementen.

  • We hebben de mogelijkheden voor een tijdelijke horecagelegenheid onderzocht. Via de initiatieventafel kunnen aanvragen voor (tijdelijke) horeca worden gedaan.

  • De volgende werkzaamheden hebben we voorbereid: nieuwe beschoeiing nabij de hondenvereniging, het ontwerp van de entree van het park, natuurvriendelijke oevers, plaatsen van in depot staande kunstwerken.

Landgoederenzone Rijswijk

  • De Landgoederenzone Rijswijk is belangrijk voor een gezonde leefomgeving in een verstedelijkt gebied. Het cultuurhistorisch gebied is belangrijk voor mens en natuur. Vanuit een integrale gebiedsvisie op de gehele zone, is in 2024 een start gemaakt met fase 1 van de investeringen tussen de Huis te Landelaan en Oud Rijswijk. De beleving voor inwoners en bezoekers wordt beter en de natuurwaarden worden versterkt.

  • De ontwikkeling van de Landgoederenzone sluit aan op de ambities die in de samenwerking binnen het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn geformuleerd om de samenhang en kwaliteit van de Zuid-Hollandse Landgoederenzones te versterken.

  • We zoeken samenwerking met derden, zowel maatschappelijke organisaties als commerciële partijen, om te verkennen op welke wijze deze partijen kunnen bijdragen in de kosten voor ontwikkeling en beheer van de Landgoederenzone. Hierbij kijken we ook naar kansen voor fase 2.

  • Het verkoopproces van buitenplaats De Voorde wordt verder doorgezet. Hierbij is de openbare toegankelijkheid van het park en herstel van de cultuurhistorische waarden van belang.

Dierenwelzijn

  • We hebben een campagne gevoerd voor een voerverbod voor dieren in het wild en in de kinderboerderijen. Dit hebben we gedaan met diverse publicaties in de media, social media, posters en borden.

  • Per 1 januari 2024 hebben we een nieuwe dienstverleningsovereenkomst met dierenasiel ’t Julialaantje en Knaaghof.

  • In de actiemaand juni zijn er 22 katten gechipt.

  • Rijswijk is verkozen tot meest hondvriendelijke gemeente van Nederland.

  • Het gemeentelijk Bijtprotocol honden is uitgebreid met het advies om een gedragstherapeut in te schakelen, die aangesloten is bij de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten honden (NVGH)

  • Het resultaat van ons ganzenbeheer: 97 nesten met in totaal 507 behandelde eieren. Tijdens de landelijke ganzentelling zijn er 552 ganzen geteld in Rijswijk.

  • Vogelopvang de Wulp heeft 312 vogels opgevangen vanuit Rijswijk. Hiervan zijn 202 vogels aangeleverd door de Dierenambulance. De overige door particulieren.

  • We hebben ons aangesloten bij Diervizier, een landelijk kennisplatform voor beleidsmedewerkers Dierenwelzijn.

Openbare Ruimte

Basis op orde: schoon, heel en veilig en beeldkwaliteitsniveau B

Beheerplan wegen 2024-2028

  • We hebben het Beheerplan wegen 2024–2028 geschreven. Deze is tijdens de raadsvergadering van 30 januari 2024 vastgesteld.

  • Het nieuwe beheerplan wegen is qua planning van integrale herinrichtingsprojecten afgestemd met het nieuwe groenbeheerplan.

Beheerplan civiele kunstwerken 2023 – 2026

  • In 2024 zijn er 15 bruggen vervangen. Het gaat daarbij om houten en stalen bruggen, onder andere in het Wilhelminapark.

  • We hebben voorbereidingen getroffen voor de vervanging van 7 bruggen.

  • Aan diverse bruggen, steigers en vlonders is levensduurverlengend onderhoud uitgevoerd. 

Groenbeheerplan 2024-2028

We hebben een nieuw groenbeheerplan geschreven. Deze is vastgesteld in de raadsvergadering van 30 januari 2024. In dit plan staat duidelijk beheerbeleid geformuleerd, inclusief de kosten om ons openbaar groen in stand te houden. Daarnaast zijn de (integrale) projecten opgenomen. In 2024 zijn we gestart met het project bestratingsopdruk, waarmee we oneffenheden rond bomen verhelpen. We zijn gestart met het ontwerp van de nieuwe bladkorven.

Zwerfafval

  • We verminderen het zwerfafval door publieksgerichte acties en handhaving conform het actieplan Rijswijk Schoon.

  • De educatie over zwerfafval en afvalscheiding op basisscholen is voortgezet met de Afvalrace. Dit is een programma specifiek gericht op kinderen en er wordt spelenderwijs geleerd hoe om te gaan met het scheiden van afval en preventie van zwerfafval. Er zijn vier basisscholen die zich hiervoor inspannen voor het schooljaar 2024 – 2025.

  • Op verschillende plekken zijn interventies ingezet om bijplaatsingen en illegale dumpingen te voorkomen. Denk hierbij aan (levende) containertuintjes, gedragsprikkels en slimme maatregelen.

  • Naar aanleiding van het voederverbod (nieuw artikel in de APV) hebben we ook aandacht voor de schadelijke gevolgen van het voeren van dieren, zoals rattenoverlast.

Integrale herinrichtingen en beheer buitenruimte

  • We ronden de integrale herinrichting van de Rembrandtkade af en zijn gestart met de werkzaamheden aan de Lindelaan. Het ontwerp van de Tulpstraat en Steenlaan is in de afrondende fase.

  • Met kleinschalige ingrepen knappen we kansrijke plekken op in de openbare ruimte. Daar waar sprake is van achterstallig onderhoud of waar we kansen zien voor vergroening. In 2024 hebben we plantsoenen aangebracht of opgewaardeerd bij de Schilp, aan de Generaal Spoorlaan, in Eikelenburg, in de Ministerbuurt, aan de Talmalaan en de Burgemeester Elsenlaan. Daarnaast hebben we stelconplaten in kinderboerderij ’t Akkertje aangebracht en diverse trafohuisjes verfraaid.

  • In de Verkenning Geestbrugweg e.o. welke staat beschreven in het programma Verkeer en vervoer wordt ook de kwaliteitsverbetering van de entree van het winkelcentrum Oud Rijswijk meegenomen.

Energie, verduurzamings- en klimaatambities

Doorbouwen aan een duurzame, klimaat adaptieve, gezonde stad die in de toekomst klimaatneutraal is en een circulaire economie heeft.

Energie

De Transitievisie Warmte Rijswijk 2021 is in uitvoering. In 2024 zijn de onderstaande acties uitgevoerd, te onderscheiden in Warmte en Elektriciteit:

Warmte

Beleidsontwikkeling

  • In de samenwerking binnen de Regionale Energie Strategie-regio (RES) worden de voorbereidingen getroffen voor de ontwikkeling van de Regionale Energiestrategie Rotterdam-Den Haag 2.0. Daarnaast is gestart met het opstellen van een regionale strategie op het gebied van warmte om het regionale aanbod aan warmte en het regionale transportsysteem zo optimaal mogelijk te benutten.

  • Het Bodemenergieplan is vastgesteld door de gemeenteraad.

  • De energietransitie is opgenomen in de concept Omgevingsvisie.

  • We zijn gestart met het opstellen van het Warmteprogramma 2025 –2030 (de opvolger van de Transitievisie Warmte 2021). De raad is geïnformeerd over de aanpak.

Participatie en communicatie

  • In 2024 zijn verschillende communicatiecampagnes met diverse middelen en kanalen, uitgevoerd om inwoners en VvE's te informeren en te stimuleren om aan de slag te gaan met woningisolatie. Daarnaast hebben er ontmoetingen in de stad plaatsgevonden, bijvoorbeeld op het Strandwalfestival, bij de voedselbank en op de zaterdagmarkt in Oud-Rijswijk. Ook zijn er specifieke informatieavonden georganiseerd voor VvE's in de EnergyCave en rondleidingen bij een pand dat is verduurzaamd.

  • In 2024 hebben inwoners van de wijken ten westen van het spoor informatie op kunnen halen over de planvorming voor een warmtenet tijdens wijkbijeenkomsten.

Energiebesparing

De aanpak Energiearmoede en het Woningisolatieprogramma is in samenhang uitgevoerd om woningeigenaren te bereiken en te ondersteunen bij het verduurzamen van de woning. Energiefixers zijn bij ongeveer 1000 huishoudens langs de deur geweest om kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen en inwoners te informeren over de beschikbare ondersteuning voor woningisolatie. In 2024 is met 70 VvE's (totaal ongeveer 1.700 appartementen) individueel een gesprek gevoerd over de mogelijkheden voor verduurzaming en welke procesmatige stappen VvE's daarvoor kunnen zetten. In november 2024 is een informatiebijeenkomst georganiseerd voor VvE's waarbij 140 personen vanuit VvE's in Rijswijk aanwezig waren.

Vanuit het Woningisolatieprogramma zijn 62 adviezen aan particulieren en 7 adviezen aan VvE's verstrekt over de concrete mogelijkheden voor woningisolatie van hun pand. De gemeente ondersteunt VvE's ook met subsidie voor onderzoeken of procesbegeleiding om tot een besluit voor verduurzaming te komen in de algemene ledenvergadering van de VvE. In 2024 hebben circa 52 particuliere woningeigenaren en 9 VvE's een aanvraag gedaan voor subsidie voor woningisolatiemaatregelen.

Ondersteunen lokale initiatieven

  • We hebben 20 energiescans beschikbaar gesteld aan bedrijven en maatschappelijk organisaties. Deze energiescans zijn gericht op energiebesparing en op energie-opwek via zonnepanelen.

  • Samen met de werkgroepen energie van de buurten Hoekpolder en De Strijp is gekeken naar de verschillende alternatieven voor het aardgas, door een vergelijking op te stellen van de kosten van de alternatieven om de woningen aardgasvrij te verwarmen.

  • We hebben een groep actieve bewoners van de buurt Eikelenburg hulp geboden bij hun ideeën om hun woningen aardgasvrij te maken. Met hulp van onze informatie hebben ze besloten samen op te trekken om dit uit te werken.     

Ontwikkelen van duurzame warmtenetten

  • Er is door ons in samenwerking met de woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes en het warmtebedrijf HVC gewerkt aan de haalbaarheidsstudie van een warmtenet in Rijswijk West. Dit heeft in 2024 nog niet geleid tot een besluit met concrete samenwerkingsafspraken voor de volgende fase.

  • In 2024 is het concept idee van – de realisatie van - een Warmte Overdrachtstation uitgewerkt ter voorbereiding van de aansluiting op een warmtenet.

Elektriciteit

Stimuleren meer zon op daken

  • Met zonnepanelen-maatwerkadviezen zijn ondernemers en maatschappelijke organisaties geïnformeerd en geadviseerd over de mogelijkheden voor de opwek van zonne-energie op dak.

  • De mogelijkheden voor de opwek van zonne-energie op eigen daken zijn in beeld gebracht voor circa 16 panden die eigendom zijn van de gemeente. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de verduurzamingopgave van deze panden.

Zon op overige ruimtes

  • Er is intern onderzoek gedaan naar welke parkeerterreinen geschikt zijn voor de opwek van zonne-energie, ook wel solar carports genoemd. Hier komen twee parkeerterreinen voor in aanmerking die in eigendom zijn van de gemeente: het parkeerterrein van De Schilp en het parkeerterrein van sportpark Elsenburg. Vervolgens is in samenwerking met andere partijen zoals Energiecoöperaties en Stedin een haalbaarheidsonderzoek gestart naar de kansen voor realisatie.

Overige acties

  • In intensieve samenwerking met netbeheerder Stedin is gekeken naar de mogelijkheden voor verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet om doorlooptijden te verkorten, overlast te minimaliseren en netcongestie te verminderen.

  • Met de inzet van energiescan is aangestuurd op inzicht en het tijdig nemen van (slimme) besparingsmaatregelen door bewoners en bedrijven

  • Kansrijke locaties voor nieuwe zonneprojecten zijn actief onder de aandacht gebracht van Lokale energie corporaties zoals Zon op Rijswijk.

  • Via het Regionaal Energieloket en RijswijkSchakeltOver is voorlichting gegeven aan inwoners en bedrijven over de mogelijkheden om elektriciteit te besparen.

Grondstoffenmanagement (inzameling en verwerking)
  • De invoering van nascheiding stond afgelopen jaar (en komend jaar) centraal. Alle inwoners moeten gebruik kunnen maken van voorzieningen om afval en grondstoffen kwijt te kunnen. De invoering en communicatie hebben we samen met Avalex uitgevoerd en hier gaan we mee door. 

  • De collectieve gft-e inzamellocaties die sterk vervuild zijn, hebben we in beeld gebracht. We rijden nu ‘schone’ en ‘vervuilde’ vrachten. De schone worden daadwerkelijk omgezet naar compost en biogas en de vervuilde vrachten worden verbrand.

  • Onze kosten voor de verwerking van restafval zijn opnieuw gestegen. Dit heeft te maken met de te betalen belasting voor elke ton te verwerken restafval èn de grote hoeveelheden restafval die onze inwoners laten inzamelen. De hoeveelheid restafval kent een lichte stijging over 2024.

  • Door middel van containertuintjes en gedragsprikkels hebben we ons ingezet om de hoeveelheid illegale dumpingen te verminderen. De maatregelen rouleren van hotspot naar hotspot. Hierdoor behouden we aandacht voor een schone omgeving en vallen de maatregelen meer op. Deze maatregelen lijken effectief.

Rijswijk klimaatadaptatief

Rijswijk wordt klaargemaakt voor klimaatverandering, met focus op hittestress, droogte en biodiversiteit. We zijn gestart met het opstellen van een hitteplan.

  • In 2024 zijn we gestart met de klimaatatlas. Een klimaatatlas laat zien waar we in 2050 wateroverlast, overstroming, droogte en hitte kunnen verwachten als we niets doen. Deze gebruiken we om het gesprek aan te gaan met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen, om hen maatregelen te laten treffen tegen extreem weer.

  • De klimaatrisico's zijn in kaart gebracht samen met de woningbouwcorporaties en het Hoogheemraadschap. Hier zijn met hen vier proefprojecten uitgekozen in de: Kleurenbuurt, Muziekbuurt, Te Werve Oost, Van Ostadelaan/Van Dijcklaan. Dit zijn lopende renovatie/nieuwbouw projecten waar we als partners klimaatadaptatieve maatregelen kunnen uitvoeren en van kunnen leren voor de komende jaren.

  • Vanuit Operatie Steenbreek is meegedaan aan NK Tegelwippen; we zijn 18e geworden. Er zijn meer tegels ingenomen dan vorig jaar. Het plein en het dak van het Stanislascollege is vergroend en er is een geveltuin aangelegd bij de Schilp. Het groen klimaatplein trok dit jaar 465 bezoekers die de 10 activiteiten bezochten met thema's als Water in de tuin, Levende tuin, Tegel eruit! Plant erin! en Groene daken. Verder hebben we met de Groene Karavaan op het Strandwalfestival gestaan, een Groencafé met platform Groen georganiseerd tijdens de klimaatweek en steunt de gemeente het Natuurbuur initiatief in Stervoorde. Hier zijn twee succesvolle straatacties georganiseerd door groenbewuste wijkbewoners. Stapje voor stapje weten zij hun buren mee te krijgen om tuinen te vergroenen.

Verbeteren milieukwaliteit
  • In het kader van het project lood in de bodem zijn in 2024 de tuinen op het volkstuincomplex Ons Ideaal met onvoldoende bodemkwaliteit gesaneerd. De sanering is afgerond. Ook zijn de watergangen op het volkstuincomplex gebaggerd. Er is inmiddels afstemming met het volkstuinencomplex over de beheersmaatregel (niet graven dieper dan 30 centimeter op het deel van de volkstuin waar de vuilstort ligt). Deze maatregel wordt door ons vastgesteld en zal worden geborgd in het gebiedsgerichte deel van het omgevingsplan en in de toekomstige huurovereenkomst.

  • Bij de renovatie van de speelplek Park Cromvliet is in 2024 de toplaag van de bodem voorzien van schone grond. Hierbij zijn ook de schooltuinen op Park Cromvliet waar onvoldoende bodemkwaliteit is aangetroffen gesaneerd.

  • We zijn in 2024 gestart met het Europese aanbestedingstraject voor het invoeren en uitbreiden van de milieuzones.

  • In het kader van het Schone Lucht Akkoord is eind 2024 een bewustwordingscampagne over houtstook gestart, om mensen bewust te maken over de gezondheidsgevolgen van het stoken van hout.

  • We werken samen met andere gemeenten en de GGD aan het opstellen van een beleidsregel voor het beschermen van gevoelige functies zoals scholen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra.

  • We zijn gestart met het opstellen van het actieplan geluid.

  • In het kader van geluidsanering zijn in 2024 voor de saneringswoningen gelegen aan de Lindelaan en Steenlaan concept saneringsprogramma’s opgesteld. Na instemming van het Bureau Sanering Verkeerslawaai worden deze ter inzage gelegd en vastgesteld. De voorziene bronmaatregel is gekoppeld aan het Beheerplan wegen 2024-2028.

  • Onder de Omgevingswet is de gemeente ook bevoegd gezag geworden ten aanzien bodemsanering en nazorg, behoudens gevallen die onder het overgangsrecht vallen. Ook zijn procedures voor het melden van grondverzet gewijzigd. Deze taken zijn gemandateerd aan de ODH.

  • Het routevervoer gevaarlijke stoffen is in 2024 geactualiseerd en ligt op dit moment ter inzage.

Gedeelde verantwoordelijkheid voor de leefomgeving

Bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de leefomgeving.

Gebiedsgericht werken

  • We werken gebiedsgericht waarbij we in de beleids- en uitvoeringsfase van buiten naar binnen werken, ruimte bieden aan de inbreng van inwoners en constructief samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties. We stimuleren dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leefomgeving en we faciliteren eigen initiatieven van inwoners en ondernemers zo goed mogelijk.

  • Voor een succesvolle integrale aanpak in wijkontwikkeling en het behouden en verbeteren van de leefbaarheid stellen we de vraag en behoefte van het gebied (buurt, wijk of stad) voorop. We ontwikkelen daar waar nodig een gebiedsprogramma of een plan van aanpak op maat. De gebiedsregisseurs hebben hierin een adviserende rol en zorgen voor de verbinding tussen de inwoners, lokale partijen en bedrijven, maatschappelijke partners en de gemeentelijke organisatie. 

  • Door middel van ‘Groene Ideeën’ kunnen bewoners een stukje openbaar groen vrijwillig onderhouden, zoals boomspiegels, groenvakken en geveltuintjes. Met een bijdrage aan de openbare ruimte krijgen bewoners invloed op het uiterlijk van hun omgeving. Omdat bewoners op een ontspannen manier met elkaar aan de slag gaan, versterkt dat de onderlinge contacten en daarmee de sociale samenhang en betrokkenheid bij de straat of buurt. Via samen.rijswijk.nl/groen communiceren we hierover en kunnen bewoners een aanvraag indienen.

  • Het betrekken van inwoners en ondernemers bij de voorbereiding en uitvoering van beleid en projecten was ook in 2024 een belangrijk doel. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners konden op verschillende manier hun inbreng leveren. Het platform Samen.Rijswijk.nl is het meest laagdrempelige middel waarop inwoners constructief kunnen meedenken en meewerken. Samen.rijswijk.nl heeft inmiddels ruim 2.200 geregistreerde deelnemers. Zie ook de tabel in het hoofdstuk Participatie.

  • Bewoners met een initiatief voor hun straat, buurt of wijk met als doel bevordering van de leefbaarheid kunnen hiervoor een bijdrage vragen aan de gemeente via Loket Stadskracht of via samen.rijswijk.nl/groen. In onderstaande tabel een overzicht van het aantal aanvragen van Loket Stadskracht en groeninitiatieven:

Aantal gehonoreerde aanvragen

Top 3

Bedrag totaal

Buurtinitiatieven Loket Stadskracht

60

  1. Straatfeest

  2. Koningsdag

  3. Burendag

27.200,-

Groene ideeën

12

  1. Tiny forest Steenvoorde Zuid

500,-

Omgevingswet

  • Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. We voldoen als gemeente aan de minimaal wettelijke verplichtingen die de Omgevingswet stelt en gebruiken de mogelijkheden van de wet om bij te dragen aan de verbetering van de leefomgeving en de bescherming van de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. In de Omgevingswet staat de balans tussen het benutten en het beschermen van de fysieke leefomgeving centraal.

  • We hebben in 2024 een vervolg gegeven aan het proces om te komen tot een Rijswijkse Omgevingsvisie conform het plan van aanpak Omgevingsvisie. Het ontwerp van de Omgevingsvisie ligt momenteel, eind 2024, ter inzage voor zienswijzen.

  • Per 1 januari 2024 is het ‘Omgevingsplan van rechtswege’ van kracht, een bundeling van alle geldende bestemmingsplannen en beheersverordeningen en verschillende andere regels en verordeningen die zien op het fysieke domein. We hebben in 2024 grote stappen gezet in de transitie naar het Omgevingsplan Rijswijk (dat de Raad eind 2031 moet hebben vastgesteld). Concreet werken we, samen met een veelheid aan interne en externe partners, aan het opstellen van een basisregeling voor het Omgevingsplan.

  • We zijn in 2024 gaan werken met een Rijswijkse Initiatieven Overleg (RIO) en Omgevingstafels, waar ruimtelijke initiatieven worden getoetst op respectievelijk wenselijkheid en haalbaarheid. Daarmee geven we invulling aan de ambities van de Omgevingswet om vanuit een ‘ja, mits’ benadering, integraal naar initiatieven te kijken. Beide 'tafels’ zijn in 2024 geëvalueerd en worden doorontwikkeld op basis van praktijkervaringen.

  • In 2024 zijn we gestart met het werken vanuit een goed werkend Omgevingsloket met gebruik van Toepasbare regels. Waar mogelijk gebruiken we de invoering van de Omgevingswet voor meer deregulering en vermindering van de bureaucratie.

  • Eind 2023 zijn er veel extra aanvragen op grond van de oude Wro / Wabo ingediend, in aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Dit leverde een verhoogde werkdruk op binnen de gehele vergunningsketen. Het werken met twee wettelijke stelsels, waarvan 1 “oud” en 1 “nieuw” vroeg om extra inzet en energie van de medewerkers en om extra capaciteit. Daar is in 2024 actief op geschakeld.

Huis van de stad

  • Het Huis van de stad functioneert als een plek die verbinding legt tussen politiek en samenleving en waar gemeente, inwoners, ondernemers, maatschappelijke en culturele organisaties kennis delen en krachten bundelen om de kwaliteit van de (sociale, culturele en fysieke) leefomgeving in Rijswijk te versterken: een icoon. Het is een herkenningspunt voor Rijswijk. Een plek die symbool staat voor de stad, haar kracht en haar historie.

  • De gemeente heeft daarom het gebouw aan de Generaal Spoorlaan 2-4 ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebouw dat uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking. In het afgelopen jaar zijn problemen die samenhangen met het inhuizen aangepakt, is de klimaatbeheersing afgesteld, zijn de bordestrappen gerenoveerd en wordt de horeca ingericht. We hebben de opdracht afgerond voor het in beeld brengen van mogelijke scenario’s ten behoeve van de buitenruimte van het Huis van de stad. Vanwege de financiële consequenties van de diverse scenario’s kiezen wij vooralsnog voor een aanpak van schoon, heel en veilig. De parkeer-en verkeersproblematiek zullen wij aanpakken door flankerende maatregelen en dus niet via grote uitbreiding van de parkeervoorzieningen in het gebied tussen Huis van de stad en schouwburg.

Openbare Speelvoorzieningen

  • We hebben de nota Speeltuinbeleid geschreven en deze is vastgesteld door het college op 22 oktober 2024. De raad is per brief hierover geïnformeerd. Het benodigde extra exploitatiebudget is opgenomen in de meerjarenbegroting.

  • De gebruiksovereenkomst voor speeltuin Penninglaan is vastgesteld en ondertekend.

  • Speeltuin Inter Amicos is volledig gerenoveerd en ingericht als inclusieve speeltuin.

  • De speelplekken Cromvlietpark en Strijplaan 11 zijn gerenoveerd met een compleet nieuwe inrichting. Omwonenden en kinderen zijn hierbij betrokken.

  • Aan de Minister Verschuurlaan is een speeltoestel vervangen.

  • Op initiatief van bewoners is een schaaktafel geplaatst bij Rijswijk Buitengewoon en is de draaischijf op het tunneldak van het station in ere hersteld.