Wat hebben we er voor gedaan?
Verkeer en Vervoer
Mobiliteitsstrategie 2040
In april 2024 stelde de raad de mobiliteitsstrategie vast. Op basis van vier doelen: bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en gezondheid zijn zeven strategische keuzes gedefinieerd. Deze keuzes zijn uitgewerkt per gebied en voor het gehele mobiliteitsnetwerk: lopen, fiets, openbaar vervoer, deelmobiliteit en auto. Waarbij het principe van STOMP (volgorde van prioriteit: stappen (lopen), trappen (fietsen), openbaar vervoer, mobiliteitsdiensten (deelmobiliteit) en privéauto) het uitgangspunt is. De mobiliteitsstrategie is de basis voor de verdere uitwerking van de mobiliteit in Rijswijk. Dit is uitgewerkt in de bijbehorende uitvoeringsagenda.
In 2024 is de wettelijk verplichte top 15 van mobiliteitsdata op orde gebracht. Deze data zijn nodig om het aanbieden van verkeersapps (door commerciële aanbieders als Garmin en TOMTOM) te verbeteren en maken het mogelijk hier beter op te sturen. De milieuzone en schoolzones binnen Rijswijk zijn dit jaar aan deze data top 15 toegevoegd.
Op basis van de mobiliteitsstrategie zijn onder andere de onderstaande infrastructuurprojecten opgestart en in voorbereiding genomen:
Steenlaan (herinrichting, onder andere van 50 naar 30 km/u en verbeteren fietscomfort)
Voetpad Laan van Sion – Park Zwethzone (aanleg voetpad)
Laan van Sion (van 50 naar 30 km/u)
Herinrichting Lindelaan
Fietspad Generaal Spoorlaan (tussen Huis te Landelaan en Steenvoordelaan)
Van Rijnweg/Van der Kooijweg (vergroten verkeersveiligheid, beperken sluipverkeer)
We zijn gestart met het programmeren van de verschillende projecten in de openbare ruimte, waarbij een integrale aanpak centraal staat. Onze focus ligt op projectmatig werken om de beheersing van de projecten verder te verbeteren. Door een integrale planning van alle bouwactiviteiten en verwachte werkzaamheden, sturen we op het behoud van een toegankelijke en leefbare stad. Dit doen we in nauwe afstemming met omliggende gemeenten en weg- en spoorbeheerders, zodat de werkzaamheden regionaal goed op elkaar zijn afgestemd.
Naast het opstellen van een integrale planning is ook een integraal programma van eisen ontwikkeld. Hiermee streven we naar efficiëntere processen en zorgen we voor een uniforme aanpak bij de inrichting van de openbare ruimte.
Verkeersregie
We hebben een uitvraag opgesteld om de verkeersregie in Rijswijk te verbeteren. Dit omvat het evalueren van het huidige proces, het uitwerken van processen voor reguliere en tijdelijke verkeersmaatregelen, en het identificeren van benodigde databronnen. Daarnaast worden concrete aanbevelingen geformuleerd om deze processen binnen de organisatie te implementeren.
Grote infrastructurele projecten
Er is een aantal grote projecten in Rijswijk en de regio in voorbereiding en in uitvoering.
Station Rijswijk
Het stationsgebied is gedateerd en sluit niet meer aan bij de huidige behoeften en het intensievere gebruik, mede door de groei van de stad. We willen een nieuw hoogwaardig station en een stationsomgeving die aansluit op de ambities van Rijswijk om een groene en toegankelijke stad te zijn waar wandelen, fietsen en gebruik van openbaar vervoer voorop staat. Het station vormt dan het hart van het mobiliteitssysteem. Om meer duiding en kaders te geven aan deze ambitie, is in 2024 gewerkt aan de voorbereiding van een bestuurlijke opdracht.
Station RijswijkBuiten
Er is, samen met NS en ProRail, een eerste ontwerp van het station RijswijkBuiten gemaakt om na te gaan hoe dit station in te passen is. Dit heeft geresulteerd in twee mogelijke locaties voor het station, welke nog verder uitgewerkt zullen worden alvorens er een keuze gemaakt worden voor de definitieve locatie.
Prinses Beatrixlaan
In 2024 heeft de planuitwerking van het project Bovengronds Verstedelijkingsontwerp Beatrixlaan plaatsgevonden. Dit leidt tot de conclusie dat het project de beoogde doelen uit de onderliggende bestuursovereenkomst met Den Haag en MRDH niet gaat bereiken en realisatie dus niet wenselijk en haalbaar is. Opvolgend gaan we met onze regionale partners op zoek naar een passende oplossing die leidt tot een duurzame toekomst van de Prinses Beatrixlaan. Een toekomst met aandacht voor doorstroming en bereikbaarheid van alle modaliteiten én voor leefbaarheid, oversteekbaarheid en ontwikkelmogelijkheden voor Bogaard Stadscentrum.
Geestbrugweg/Herenstraat/CID Binckhorst
Begin 2024 is het externe projectteam (IPM-team) van het project bereikbaarheid CID-Binckhorst gestart met de planning en studiefase, waarin het voorkeursalternatief – een tramverbinding via de Geestbrugweg tussen de Binckhorst en Delft – verder wordt uitgewerkt. De entree van Oud Rijswijk (Herenstraat) en de tunnel onder de Haagweg zijn, naast de Geestbrug, Geestbrugweg en de kruising met de Haagweg, onderdeel van de scope.
In 2024 is gewerkt aan het schetsontwerp, het verkeersonderzoek, een notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) voor het plan-MER en een intergemeentelijke gebiedsvisie. Daarnaast is het participatie- en communicatietraject ingericht en opgestart. Een werkgroep met betrokken inwoners is betrokken bij de verdere uitwerking. Naar verwachting duurt deze planning en studiefase tot medio 2026.
Verbetermaatregelen A4
Het proces tot verbetering van de A4 is nog altijd gepauzeerd. Het herstarten van het project binnen afzienbare termijn ligt, in verband met beschikbare financiën van het ministerie van I&W, niet in de lijn der verwachting. In overleg met het Ministerie wordt bekeken wat dat betekent voor de gemeente Rijswijk en de afspraken die zijn opgenomen in de afgesloten bestuursovereenkomst.
Het ministerie is akkoord met het gebruik van de Hof van Elsenburg-locatie voor andere doeleinden.
Mobiliteit
Lopen
In 2024 is de looproute voor mensen met een visuele beperking van de Sporthal De Schilp naar de bushaltes De Schilp aangelegd. Ook is een start gemaakt met de voorbereiding van goede looproutes voor mensen met een visuele beperking in het kader van de verlenging van de bushaltes van buslijn 63.
In aansluiting op de mobiliteitsstrategie is een start gemaakt met het uitwerken van een plan voor lopen in Rijswijk, dit is inclusief uitvoeringsagenda’s.
Fietsen
In 2024 is het gedeelte van de Rembrandtkade tussen de Lindelaan en de Sir Winston Churchilllaan omgebouwd tot fietsstraat. Het fietspad langs de Sammersweg is in 2024 in uitvoering gegaan. Daarnaast is een aantal projecten voor verbetering van fietsroutes opgestart.
In 2024 is ook gestart met de campagne voor het stimuleren van het fietsgebruik. Er was een publiekscampagne “Kort ritje? Da‘s zo gefietst!”. Daarnaast waren er een fietstassenchallenge, fietslichtjesactie, spiegeltjesactie en fietsenmaker bij bedrijven en scholen. Alles is gecommuniceerd via lokale pers en sociale media.
Fietsparkeren
Begin 2024 hebben we een eerste proef gedaan om op verzoek van bewoners een fietsvlonder te plaatsen. Een fietsvlonder is een tijdelijke invulling van een parkeervak om te onderzoeken of er behoefte is voor extra vaste fietsnietjes. Deze proef heeft niet geleid tot het definitief plaatsen van extra fietsnietjes. De fietsvlonder blijft beschikbaar voor bewoners van Rijswijk om na te gaan of het plaatsen van extra fietsnietjes, in parkeervakken voor de auto, zinvol is en draagvlak heeft.
Op verschillende locaties in Rijswijk zijn, op initiatief van bewoners en van de gemeente extra fietsnietjes geplaatst om het fietsparkeren beter te reguleren.
Openbaar Vervoer
Er is gestart met de voorbereiding van de aanleg van een busstrook langs de Prinses Beatrixlaan tussen de A4 en de Admiraal Helfrichsingel. Doel is om de vertraging die buslijn 61 daar heeft (tot 6 minuten vertraging) op te heffen. Ook is voor buslijn 61 gestart met de voorbereiding van een nieuwe bushalte langs de Prinses Beatrixlaan met de kruising bij de Laan van Sion. Voor buslijn 23 is gestart met de voorbereiding van de verlenging van de bushaltes in verband met de invoering van langere bussen.
Studie 50/30 HTM
Onder leiding van HTM is een ambtelijke studie gestart om regionaal te verkennen wat de impact is van het verlagen van de maximumsnelheid van het OV van 50 naar 30 km per uur. Daarbij wordt een set aan maatregelen opgesteld dat gemeenten en vervoerders kan helpen om het openbaar vervoer soepel te laten doorstromen.
Zuidwestland corridor
In 2023 is de preverkenning Zuidwestlandcorridor afgerond. Hierin was o.a. een tangentverbinding opgenomen met een ligging tussen Rijswijk en Delft. In 2024 hebben gemeenten Den Haag, Rijswijk en Delft (en eventueel Zoetermeer en op termijn Pijnacker-Nootdorp) gezamenlijk gewerkt aan het idee voor een vervolgverkenning waarin verschillende regionale bus- en tramverbindingen in samenhang zijn bekeken.
Halte Treubstraat
Tijdens Corona is als Corona-maatregel door de MRDH o.a. de halte Treubstraat tijdelijk opgeheven. Bewoners en BBR (namens de ondernemers) hebben zich gedurende het jaar 2024 actief ingezet voor het heropenen van deze halte. Na uitgebreide ambtelijke en bestuurlijke inspanning is in juli 2024 door de MRDH besloten de halte per januari 2025 te heropenen en op te nemen in de vervoersplannen 2025.
Deelmobiliteit
Er is regulier overleg met de aanbieders van deelmobiliteit om de ontwikkelingen en eventuele klachten te monitoren. De eerder gestarte samenwerking met omliggende gemeenten om beleid en afstemming van deelmobiliteit te realiseren heeft vervolg gekregen. Hierbij wordt ingezet op hubs voor deelmobiliteit, koppeling met openbaar vervoer en het (financieel) ondersteunen van mogelijke groei van deelmobiliteit voor fiets en auto.
De aanbieder van deelscooters Go Sharing heeft zich in 2024 teruggetrokken uit Rijswijk en veel andere steden.
Auto
Op basis van de mobiliteitsstrategie is de kaart voor het categoriseren van 50 en 30 km/u wegen afgestemd met de omliggende gemeenten en hulpdiensten. De routes voor de hulpdiensten vragen nog verdere afstemming in verband met de aanrijtijden van de hulpdiensten. Op basis van de huidige kaart zijn een aantal wegen (zoals de Laan van Sion) geselecteerd die nu voorbereid worden om van 50 naar 30 km/u te kunnen worden aangepast.
Laadinfrastructuur 2023-2030
De plankaart laadpalen is geactualiseerd en aangepast zodat op- en aanmerkingen eenvoudig op de kaart kunnen worden verwerkt. Er zijn gesprekken gevoerd met de regio over het vervolg op de huidige concessie en privé aansluitingen. In 2024 zijn er ca. 30 nieuwe laadpalen geplaatst en is een aantal verouderde laadpalen vervangen.
Verkeersveiligheid
Uit recente cijfers en onderzoek (Ongevallenanalyse fietsers en bromfietsers 2024) constateren we dat het aantal ongevallen blijft stijgen. In Rijswijk verslechtert de verkeersveiligheid harder dan in omliggende gemeentes. Vooral het aantal fiets- en bromfietsongevallen neemt de afgelopen jaren sterk toe. Ook raken er meer mensen gewond en zien we dat jongeren vaak betrokken zijn. Veel ongevallen zijn het gevolg van (riskant) rijgedrag. Denk aan het overtreden van de verkeersregels, afleiding of rijden op een opgevoerde e-bike. Maar ook kan deelnemen aan het verkeer voor bepaalde doelgroepen lastig zijn, bijvoorbeeld voor iemand die al wat ouder is of niet (goed) kan fietsen.
Om Rijswijk verkeersveiliger te maken hebben we ingezet op drie sporen: infrastructurele maatregelen, gedragsmaatregelen en handhaving.
Gedrag: We zetten naast infrastructuur en handhaving in op gedragsbeïnvloeding met campagnes, voorlichting en educatie. Gedrag is een (mede) veroorzaker van veel ongevallen in Rijswijk. In 2024 voerden we 5 verkeersveiligheidscampagnes: MONO, BOB, LichtAAN, Wij Gaan Weer Naar School en Maak van Rijswijk geen Racewijk. Bij iedere campagne waren er campagneteams actief om Rijswijkers bewust te maken van de gevaren en het belang van eigen gedrag. We werkten hierbij meerdere keren samen met de politie. Daarnaast faciliteerden we voor verschillende doelgroepen educatie, namelijk: het fietsexamen, dode hoeklessen, opfriscursus fiets en opfriscursus auto.
Schoolzones: Om de verkeersveiligheid rondom basisscholen te verbeteren en kinderen op een leuke manier de verkeersregels te leren worden Dick Bruna schoolzones aangelegd. In 2024 legden we een schoolzone bij Kentalis de Voorde aan. Daarnaast zijn alle schoolzones in Rijswijk ingevoerd in het Nationaal Wegenbestand. Hierdoor worden automobilisten die gebruik maken van navigatie een geattendeerd op het naderen van een schoolzone tijdens het begin en einde van schoolzone.
Impulsverkeersveiligheid: In het kader van de impulsverkeersveiligheid is er Rijkssubsidie voor vijf infrastructurele verkeersveiligheidsprojecten gekregen. Er zijn in 2024 drie projecten uitgevoerd waarmee de oversteekbaarheid voor langzaam verkeer is verbeterd en minder hard kan worden gereden.
Flitspalen: In 2022 is het Openbaar Ministerie akkoord gegaan met het plaatsen van flitspalen in beide richtingen op de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van het Terras van Sion. Door de werkzaamheden aan de Warmtelinq konden de flitspalen niet direct geplaatst worden. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en in Q4 2024 zijn de flitspalen geplaatst.
Regionale samenwerking
Netwerkstrategie Den Haag
Gemeente Den Haag heeft een eerste versie van de netwerkstrategie voor 2050 opgesteld. Deze is door Den Haag afgestemd met onder andere omliggende gemeenten, waaronder Rijswijk. Dit heeft ertoe geleid dat de netwerken van Den Haag op een goede wijze aansluiten op die van Rijswijk. In de komende periode wordt dit verder uitgewerkt.
MRDH Mobiliteitsvisie 2040
De MRDH is in 2024 gestart met het schrijven van een Regionale Mobiliteitsvisie 2050. Hiervoor zijn verschillende ambtelijke sessies en een bestuurlijke bijeenkomst gehouden, waarin onderdelen van deze mobiliteitsvisie zijn gedeeld en reflecties zijn opgehaald. Dit proces zal ook binnen Rijswijk een vervolg krijgen.
MRDH overleggen (AoVa)
Via het Ambtelijk Overleg Vervoersautoriteit (AoVa) en Bestuurlijke Commissie Vervoersautoriteit (BcVa) brengen wij periodiek de belangen van Rijswijk in ten aanzien van regionale verkeers- en vervoersprocessen en hiermee bewaken wij deze.
Parkeren
Parkeernormen
In 2024 is gestart met een actualisering van data als input voor nieuwe realistische parkeernormen, Een nadere analyse van deze gegevens zal ook inzicht geven in daadwerkelijk autobezit bij diverse nieuwbouw/transformatie projecten. Eind 2024 is de opdracht voor het opstellen van een nieuwe kadernota parkeren verstrekt. Het opstellen van nieuwe parkeernormen is gekoppeld aan deze opdracht.
Parkeren
Op 1 februari is Rijswijk aangesloten bij Coöperatie Servicehuis Parkeer en Verblijfsrechten (SHPV) en op de parkeerdatabase Nationaal Parkeer Register (NPR). Daarnaast is op 1 februari gestart met een nieuwe scanoplossing (scanauto en nieuwe software). Daarbij is herkenning van geparkeerde voertuigen binnen vooraf gedefinieerde parkeerplaatsen (GIS-kaart) aanmerkelijk verbeterd. Ook is door vernieuwde (infrarood)camera's de kwaliteit van foto's beter.
In 2024 is betaald parkeren ingevoerd in het Havenkwartier deel van de Plaspoelpolder. Dit is in goed overleg met bestaande ondernemers en de BBR uitgevoerd.
In het kader van de financiële kadernota en de begroting zijn besluiten genomen over parkeertarieven, uitbreidingen rond gebiedsontwikkelingen en uitbreiding van reguleringstijden. In 2024 is gestart met het opstellen van een plan van aanpak waarin planning en uitvoering worden geconcretiseerd.
Kostendekkendheid naheffingsaanslag Parkeerbelasting 2024
Op basis van het "Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen" stelt de raad jaarlijks het bedrag vast dat wordt nageheven op basis van een raming van de kosten. Om hierover transparant en duidelijk te zijn, is de raming opgenomen in de begroting. De raming met toelichting is gekoppeld aan posten in de begroting. De kostenraming wordt in het kader van bezwaar en beroep en bij WOO-verzoeken regelmatig opgevraagd.