Wat hebben we er voor gedaan?
Cultuur
Samen met onze partners hebben we uitvoering gegeven aan de gemeentelijke cultuurvisie. Door culturele organisaties te ondersteunen met subsidies hebben onze inwoners het hele jaar door van een veelzijdig kunst- en cultuuraanbod kunnen genieten. In 2024 ontvingen in totaal 16 culturele organisaties structurele subsidiëring op grond van de Algemene subsidieverordening Rijswijk 2020 (Asv). Het gaat hier om zowel professionele als amateurkunstorganisaties. Daarnaast hebben we twee incidentele subsidies verleend.
Om onze partners te stimuleren om (ook) financiering via andere bronnen te verkrijgen, organiseerden we een voorlichtingssessie over fondsen en fondsenwerving. Dat deden we in samenwerking met de provinciale ondersteuningsinstelling Kunstgebouw. Er namen 16 lokale culturele organisaties deel.
Met behulp van een specifieke uitkering maakten we het mogelijk dat, met ingang van 2024 en tot en met 2025, de bemande openingstijden van de bibliotheekvestiging in het Huis van de stad met 10 uren per week werden uitgebreid. Het gebruik van de avondopenstelling was in 2024 nog wisselend. Inwoners weten het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van de bibliotheek steeds beter te vinden met vragen over online dienstverlening van overheden en bedrijven.
In samenwerking met onze partners in het Huis van de stad troffen we, vanuit het innovatiebudget kunst en cultuur, de voorbereidingen voor de start van de Wand van de stad met ingang van 2025. Dit concept maakt exposeren mogelijk op verschillende plekken in het Huis van de stad voor onder meer amateurkunstorganisaties, die deze behoefte ook hadden.
In het kader van vernieuwing werd, uit eerdere gelden, in 2024 ook de naam van Museum Rijswijk op de gevel onthuld. Hiermee,waarmee we hebben we bijgedragen aan de zichtbaarheid en naamsbekendheid van het museum. Met de Pop Up podia van Muziekschool Rijswijk kwam er een nieuw cultureel aanbod, op verschillende locaties in Rijswijk. Dit geldt ook voor de eerste editie van Theater na de Dam, waartoe we de Rijswijkse Schouwburg in de gelegenheid stelden dit te organiseren op de avond van de Nationale Dodenherdenking. Het was één van de voorbeelden hoe in 2024 cultuur als verbindende kracht werd ingezet.
We besloten deel te nemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit in de nieuwe en vierde periode 2025-2028; onderdeel van het landelijke programma om de kwaliteit van cultuureducatie in het onderwijs verder te versterken. De matching vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie werd in het najaar toegekend. Het plan voor de nieuwe periode zet in op borging en verankering, door het toerusten van het onderwijs, en op betrokkenheid van meerdere culturele partners. In 2024 werkten Trias Centrum voor de Kunsten en de Bibliotheek aan de Vliet binnen dit programma samen met 16 deelnemende Rijswijkse basisscholen.
In het kader van samenwerking faciliteerden we het in 2023 gestarte halfjaarlijkse cultuurcafé door en voor het culturele veld.
We realiseerden in 2024 een nieuw kunstwerk bij het IKC Montessori in Parkrijk. In het KOSMOSBOS, een evolutietuin, komen cultuur en natuur samen. Samen met de commissie KunstRuimte onderzochten we welke plekken in het Wilhelminapark zich lenen voor de plaatsing van een drietal verweesde beelden, die op de werf zijn opgeslagen. Daarnaast voerden we onderhoud uit aan twee kunstwerken en zetten we dat voor andere in gang.
Het Commissariaat voor de Media stelde de procedure voor de aanwijzing van een lokale omroep voor onze gemeente open, een jaar voorafgaand aan de nieuwe periode vanaf oktober 2025. De raad stelde aanvullende toetsingscriteria vast, die gehanteerd worden in het geval van meerdere aanvragers. Dit geeft dan houvast om tot een voorkeursadvies te komen.
Met een incidentele subsidie droegen we bij aan het digitaliseren van het videoarchief van Stichting Omroep Rijswijk, met nieuwsreportages uit Rijswijk uit de periode 1986 tot 2005. Dit om de bewegende beelden te behouden voor de toekomst en ook items te delen met onze inwoners. Museum Rijswijk maakte een groot deel van haar erfgoedcollectie voor iedereen online raadpleegbaar , door het te digitaliseren.
In 2024 hebben we ingezet op het actualiseren van de Erfgoedverordening en de Erfgoednota. Beiden zijn vastgesteld en gepubliceerd. Vanuit erfgoed hebben we ook inbreng geleverd aan de Omgevingsvisie en is capaciteit geleverd voor het opstellen van de basisregels Omgevingsplan vanuit het erfgoed. Er is een inventarisatie gemaakt van de Post 65 en wederopbouwmonumenten, waarop op dit moment een nader onderzoek plaatsvindt ter voorbereiding op een aanwijzingsprocedure tot monumenten. Om het lokale erfgoed bekender te maken bij de inwoners van Rijswijk maakten we Open Monumentendag mede mogelijk.
Sport en Recreatie
In 2024 was sport en bewegen een essentieel onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (2023-2026). Integraal samenwerken tussen de verschillende programma’s was daarbij een voorwaarde. Dit is ook een van de hoofdzaken vanuit de Brede SPUK waar het sportakkoord onder valt. Voor de Brede SPUK is er in 2024 een uitvoeringsagenda geschreven en hier is ook gelijk een begin mee gemaakt. Sport werd hierdoor meer ingezet als middel om andere (gezondheids-)problemen te helpen oplossen. Deze domein-overstijgende samenwerking was redelijk nieuw en zal in de komende jaren nog meer worden ingezet.
Vanuit deze Brede SPUK is het ge-herijkte Sportakkoord gecontinueerd. Dit sportakkoord heeft een achttal (verplichte) thema’s:
Iedereen kan/mag mee doen / inclusie en diversiteit
Bewegen in de buitenruimte
Vitale sportaanbieders
Positieve sportcultuur / sociaal veilige sport
Van jongs af aan in beweging / vaardig in bewegen
Fundament op orde
Een groter bereik
Meer zichtbare betekenis
In 2024 is dit verder uitgewerkt in de vorm van een sportimpulsbudget voor sportaanbieders. Hiermee kunnen sportaanbieders een kleine bijdrage aanvragen voor een project dat binnen deze thema's valt. , Dwaarbij de thema's ‘iedereen kan meedoen/inclusie en diversiteit’, ‘vitale sportaanbieders/fundament op orde,’ en meer zichtbare betekenis'' zijn extra zijn uitgelicht. Met deze subsidie zijn in de tweede helft van 2024 12 verschillende sportaanbieders geholpen. Dit ging bijvoorbeeld over het stimuleren van meisjesgroepen, sporten voor mensen met autisme of een programma om probleemjongeren via sport weer op het rechte pad te krijgen. De verschillende sportaanbieders hebben hiervoor maximaal € 2.500,- per aanbieder gekregen.
Wat hebben wij verder voor de Rijswijkse sport kunnen uitvoeren?
Iedereen kan/mag meedoen/inclusie en diversiteit
De beweegmakelaar stond klaar voor alle inwoners van Rijswijk met een verstandelijke, lichamelijke, zintuigelijke beperking, autisme of een chronische aandoening. In de eerste drie kwartalen van 2024 heeft de beweegmakelaar in totaal 75 inwoners geholpen bij het vinden van passende sport- en beweegactiviteiten (van het laatste kwartaal krijgen we de cijfers pas later). Naast de kerntaken heeft de beweegmakelaar ook aanvullende taken uitgevoerd en onder andere een bijdrage geleverd aan de Parkinson Games, de regionale G-sportdag in Den Haag, en zit hij in de regionale werkgroep voor sporten voor mensen met een beperking.
Bewegen in de buitenruimte
Voor het bewegen in de buitenruimte is er verder gegaan met het promoten van de hardlooproutes. Hiervoor is een plan gemaakt dat in 2025 uitgevoerd zal worden met ook verschillende evenementen hierbij.
Vitale sportaanbieders
Vitaliteit van onze sportaanbieders was een belangrijk speerpunt binnen Rijswijk dit jaar. Hiervoor hielden wij, samen met de Sportraad Rijswijk en de verenigingsondersteuner, contact met alle organisaties en verenigingen die zich bezighouden met de uitvoering van sport in Rijswijk. Waar mogelijk en nodig hebben we deze sportaanbieders geholpen met vragen die zij hadden. Inzet heeft met name plaatsgevonden op het gebied van vrijwilligers-; leden- en sponsorwerving; het rookvrij maken van sportparken en strategisch beleid.
Op Sportpark Elsenburg is verdergegaan met het ontwikkelen van een duurzame maatschappelijke voorziening (Multifunctionele Accommodatie) voor de drie sportverenigingen en maatschappelijke partners.
Van jongs af aan vaardig in bewegen
Door het actief aanbieden van sportactiviteiten in de Sportmix (3x per week in BS Muziekbuurt en De Altis), op het Cruijff Court (2 middagen per week), op het Krajicek Court en via Sport in de Wijk (2 avonden per week in gymzaal ’t Kristal) bevordert de gemeente mede een gezondere leefstijl van de jeugd. In de eerste helft van 2024 hebben het volgend aantal activiteiten plaatsgevonden waaraan het volgend aantal kinderen hebben deelgenomen:
Cruyff Court: | 70 activiteiten en 829 deelnemende kinderen |
---|---|
Sportmix: | 106 activiteiten en 1674 deelnemende kinderen |
Sport in de Wijk: | 34 activiteiten en 490 keer deelgenomen door jongeren 18+ (alleen 1e helft van het jaar, cijfers van de 2e helft zijn nog niet binnen) |
Krajicek Court: | 72 activiteiten en 1876 kinderen tussen de 2 en 13 |
Deze aantallen zijn in lijn met vorige jaren.
De schoolsportcommissie heeft in samenwerking met de lokale sportverenigingen zeven sportdagen voor het basisonderwijs georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met een verschillend bewegingsaanbod. Totaal waren er ongeveer 6.000 contactmomenten. Voor het speciaal onderwijs zijn drie sportdagen georganiseerd.
Het project “Zwemmen-na-schooltijd" is aangeboden aan 23 kinderen die nog geen zwemdiploma hebben in de groepen 6 tot en met 8 van het basisonderwijs. Voor de ouders zijn hier geen kosten aan verbonden.
In 2024 is het programma Happy Fit 0 – 100 jaar gecontinueerd. Het project heeft als doel een impuls te geven aan de lokale volksgezondheid waarbij er samenwerking zal plaatsvinden tussen verschillende partijen die actief zijn op het terrein van gezondheid, sport en bewegen.
De Rijswijkse bevolking groeit en dat vraagt ook om meer faciliteiten. Om hier invulling aan te geven is er in 2024 gestart met de bouw van een sportzaal bij de nieuw te bouwen Steenvoordeschool.
In 2024 is het kunstgrashoofdveld op sportpark Vredenburch gerenoveerd. Uit veiligheidsoverwegingen zijn vier lichtmasten van veld 3 vervangen door nieuwe. De bestaande led-armaturen zijn daarop teruggeplaatst.
Op sportpark Hoekpolder is een tweede kunstgrasveld aangelegd. Hiermee is vooral de trainingscapaciteit aanzienlijk vergroot. Daarnaast is een extra natuurgras mini-voetbalveld voor de allerkleinste spelertjes aangelegd. Beide kunstgrasvelden zijn overigens ingestrooid met een duurzamere combinatie van kurk en olijfpitten, dit in plaats van het voorheen gebruikte SBR of TPE (synthetische rubbers).
Met de realisatie van een startheuvel met hydraulisch starthek en een parc fermé (opstelplaats wedstrijdrijders) is de oplevering van een volwaardige wedstrijd BMX-baan (fietscross) een feit. Dit betekent qua sportfaciliteiten ook de afronding van de grootschalige ‘Herstructurering Sportpark Elsenburg'.
Evenementen
In 2024 werd opnieuw een avondvierdaagse georganiseerd. In samenwerking met de basisscholen en ondernemers, liepen jong en oud mee op verschillende routes door heel Rijswijk.
In september vond het tweedaags Strandwalfestival plaats met een meer lokaal karakter ten opzichte van vorige jaren. De strandwalmarkt bood organisaties en verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren op het gebied van cultuur, kunst, sport en maatschappelijk werk. Lokale talenten lieten hun vaardigheden zien op het cultuurpodium. Voor jonge bezoekers was er een dagprogramma in de kids-zone, en de lampionnenoptocht door het Rijswijkse bos. In het Huis van de stad konden ouderen koffiedrinken onder muzikale begeleiding van een Rijswijks koor. Verder hebben wij invulling gegeven aan het evenementenbeleid door met het bestuur van het Strandwalfestival meerjarenafspraken te maken.
Dit jaar heeft de stichting Rijswijks Jeugdtheater een subsidie aangevraagd voor een Sinterklaasviering voor heel de stad. Het evenement werd gevierd op twee kenmerkende plekken in Rijswijk, in samenwerking met lokale organisaties en ondernemers. Daarnaast werd in Oud Rijswijk het Dickensfeest georganiseerd, waarvoor subsidie werd verleend voor extra veiligheidsmaatregelen en een gratis toegankelijke schaatsbaan.
Naast de stadsbrede subsidies werden er subsidies verstrekt aan bewoners voor het organiseren van wijkfeesten, buitenspeeldagen, buurtbarbecues, koningsdagfeesten en Halloweenactiviteiten. Deze activiteiten droegen bij aan de betrokkenheid en leefbaarheid door heel Rijswijk.
Behalve het verstrekken van subsidies voor evenementen is in oktober het Toetsingskader Evenementen gemeente Rijswijk 2024 vastgesteld. Deze handleiding biedt initiatiefnemers van evenementen en inwoners duidelijkheid over de voorwaarden voor een vergunningsaanvraag.
De Uitagenda is dit jaar uitgebreid met Sport en Bewegen. Hierdoor biedt de agenda een overzichtelijker en completer vrijetijdsaanbod van de stad. Tevens is de agenda onder de aandacht gebracht bij partners van en via de communicatiekanalen van de gemeente, waardoor er actief items zijn geplaatst ter promotie van activiteiten.