Wat hebben we er voor gedaan?

Integrale toegang

We zijn binnen het brede sociaal domein van start gegaan met het programma Rijswijk samen dichtbij. Doel is dat de inwoner de ondersteuning vanuit het sociaal domein als één geheel ervaart. Zowel in het eerste contact wanneer het nog niet duidelijk is wat er nodig is, als in het contact met onze specialistische teams. Dit doen we door de samenwerking van professionals in het sociaal domein te verbeteren.

Twee van de vier gewenste projecten onder het programma zijn in 2024 van start gegaan: project Stevige generalistische basis en project Procesregie en escalatie. Het programma loopt door tot in 2026.

Het leiden van een zelfstandig leven

Inkomen en maatschappelijke participatie

  • In 2024 hebben we de uitvoering van de notitie Meedoen Werkt voortgezet. We hebben in totaal 156 inwoners in beeld gebracht en 53 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt geactiveerd via maatschappelijke participatie. Van deze 53 inwoners zijn 28 richting vrijwilligerswerk begeleid, 5 naar mantelzorg en 9 naar een participatietraject;

  • In 2024 hebben we de pilot Snel aan de Slag uitgevoerd. Als gevolg van deze pilot is de instroom in de bijstand, oftewel het aantal toegekende bijstandsuitkeringen, in 2024 met 10% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Werk

  • We hebben in 2024 de uitvoering van de notitie Rijswijk Werkwijs voortgezet. Het resultaat hiervan is dat we 275 arbeidsplaatsingen hebben gerealiseerd;

  • In 2024 zijn we gestart met het programma Aandacht Werkt. We hebben de dienstverlening en interne bedrijfsvoering op het gebied van Werk, Inkomen en Inburgering verbeterd en vernieuwd. Concreet hebben we meer dan 1000 inwoners in de bijstand in beeld gebracht, de participatieladder heringericht en de ketensamenwerking tussen interne afdelingen versterkt;

  • In 2024 hebben we samen met de gemeente Den Haag een scholingsvoucher van maximaal 3.500 ontwikkeld, voor 1.250 werkende inwoners uit de regio, die zich willen om- of bijscholen. Met dit initiatief bieden we werkende inwoners de mogelijkheid om hun arbeidskansen te vergroten in de kraptesectoren in de regio;

  • In 2024 hebben we geen actie op het project Deel naar Heel gerealiseerd, omdat gezien de resultaten van 2023 een tweejaarlijkse cyclus logischer was.

Armoede en schulden

  • In 2024 hebben we Armoedevrij Rijswijk: de Rijswijkse visie op armoede en schuldenpreventie opgesteld. Hiermee zijn de kaders en uitgangspunten van het nieuwe armoedebeleid vastgelegd;

  • In 2024 hebben we het Actieplan Armoedebestrijding+ afgerond. De Inwonersraad Armoedeverlichting gaf waardevolle adviezen voor een effectiever armoedebeleid, die we meenemen in de uitvoeringsagenda. Ook lanceerden we de campagne Extraatje Rijswijk om het bereik van minimaregelingen te vergroten. Deze campagne eindigde op de vierde plaats van beste communicatiecampagnes van de gemeente;

  • In 2024 hebben we de pilot Gratis Reizen voor ouderen met een laag inkomen uitgevoerd en geëvalueerd. Concreet hebben van de 286 rechthebbenden in Rijswijk 177 het gratis reisproduct aangevraagd, waarvan 156 er daadwerkelijk gebruik van maken. Dit betekent dat 55 procent van de rechthebbenden gebruikmaakt van het product, waarmee het doel van de pilot is behaald;

  • In 2024 is het programma Financiële Dienstverlening voortgezet, met focus op het verbeteren van onze schulddienstverlening. De resultaten: ons bereik met schuldhulpverlening is met 50% gestegen, het Serviceteam heeft ruim 1000 inwoners geholpen bij geldvragen, 15 jongeren stroomden in het Prettig in de Plus-traject en door vroegsignalering is ons bereik van 5% naar 30% gestegen, waardoor we inwoners eerder en beter kunnen helpen.

Inburgering

  • In 2024 hebben we het Rijswijkse inburgeringsbeleid geëvalueerd. Alle aanbevelingen verwerken we in de doorontwikkeling van ons beleid. De evaluatie toont aan dat we met de uitvoering van de kadernota Inburgering meer regie hebben en betere ondersteuning bieden, maar dat de samenwerking tussen ketenpartners en de informatievoorziening aan statushouders verbeterd moet worden;

  • In 2024 is de pilot Statushouders aan het werk uitgevoerd en geëvalueerd. We hebben statushouders tijdens hun inburgeringstraject naar werk begeleid, waarbij taal- en werktraject gelijktijdig plaatsvonden. Het resultaat: 7 statushouders zijn naar (parttime) werk begeleid, 4 zijn gestart met een opleiding en 12 zijn begonnen op een werkervaringsplek.

Wonen met Zorg

Ondersteuning vanuit de Wmo

  • De doordecentralisatie Beschermd Wonen is opnieuw een jaar uitgesteld en gaat nu naar verwachting in per 1 januari 2026. In 2024 hebben we de voorbereiding op de doordecentralisatie gecontinueerd. In 2024 heeft een traject plaatsgevonden om de toegang tot Beschermd Wonen voor een deel te decentraliseren, waarbij de WMO- consulenten van Rijswijk de melding, screening en het advies opstellen. Centrumgemeente Den Haag blijft wel verantwoordelijk voor de plaatsing. Deze nieuwe werkwijze gaat vanaf 1 januari 2025 officieel in.

  • In 2024 is er een startbijeenkomst geweest met de gemeente en de betrokken partners voor het versterken van de bemoeizorgketen. De partners hebben een halfjaarlijkse evaluatie aangeleverd en er zijn gesprekken gevoerd met de managers van de bemoeizorgpartijen over de vervolgsubsidie. Daarnaast is een start gemaakt met het opstellen van een visie voor de bemoeizorg.

  • Met extra personele inzet bij het Zorgloket zijn achterstallige Wmo-meldingen opgepakt en inwoners meer binnen de gestelde termijnen geholpen met hun hulpvraag.

Woonzorgvisie

  • In 2024 hebben we ons ingezet om de doelen en ambities van de Woonzorgvisie verder te realiseren door het uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg 2022-2025 voort te zetten. Hiervoor hebben we twee Rijswijkse woonzorgtafels georganiseerd, waar zorgaanbieders, woningcorporaties en andere relevante partners samen komen. In 2024 zijn twee sociale huurflats getransformeerd naar een ‘wonen met een plus’ flat, waarmee een van de ambities ruimschoots gehaald is. De Kwartiermaker Seniorenhuisvesting is tevens betrokken bij meerdere nieuwbouwplannen voor de vrije sector in Rijswijk, waaronder de ontwikkeling van het Bogaardstadscentrum.

  • Met de inzet van het doorstroomteam zijn 25 verhuizingen gerealiseerd van senioren die kwetsbaar zijn en/of een schaarse woning achterlaten.

Integraal Zorgakkoord

In 2024 hebben we in overleg met de regio, het zorgkantoor en de zorgverzekeraars het landelijke Integraal Zorgakkoord (IZA) vertaald naar zowel regionale als lokale afspraken. Het akkoord heeft daarmee meer vorm gekregen. Samen met maatschappelijke partners hebben we gewerkt aan inzet en projecten die bijdragen aan toekomstbestendige zorg. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Programma Rijswijk Samen Dichtbij: het verbeteren van de toegang naar gemeentelijke voorzieningen voor Rijswijkse inwoners. Met name inwoners waarbij sprake is van multi-problematiek worden sneller doorverwezen naar de juiste voorzieningen.

  • Buurtgezinnen: versterken van de sociale basis in de wijken door inwoners aan te jagen om een helpende hand te bieden of om hulp te vragen via vraag- en steungezinnen.

  • Mentale gezondheidsnetwerken: doorverwijzing door huisarts naar het verkennende gesprek met ervaringsdeskundigen, professionals uit het sociaal domein en de GGZ. O.a. gericht op het verminderen van de druk op de specialistische zorg t en het minder door verwijzen naar de GGZ.

Opgroeien in een veilige omgeving

Preventie

  • In 2024 is gestart met de uitvoering van het Actieplan Preventief Jeugdbeleid. Concrete acties voor onder andere het meten van effectiviteit van onze preventieve jeugdinzet zijn in de steigers gezet. Partnerorganisaties zijn betrokken.

  • In de tweede helft van 2024 is een (door)start gemaakt met het Voorliggend veld overleg. Een overleg waar 18 verschillende disciplines uit het voorliggend veld op aangesloten zijn en met elkaar de Rijswijkse voorliggende mogelijkheden bespreken rondom ingebrachte casussen. Uit de evaluatie komt onder andere naar voren dat het ontmoeten van het brede gremium bijdraagt aan de vindbaarheid van de partners.

  • Er is in 2024 met partners gewerkt aan het bouwen van een lokale coalitie voor Kansrijke Start. Zo heeft bijvoorbeeld in het najaar een netwerkbijeenkomst plaatsgevonden voor Kansrijke Start, Kind naar Gezonder Gewicht en Jongeren op Gezond Gewicht.

  • In 2024 bleek de vaccinatiegraad in Rijswijk erg laag waardoor samen met GGD en JGZ is gestart met een onderzoek naar welke groepen welke redenen hebben om niet te vaccineren. Afhankelijk van deze uitkomsten, wordt het vervolg bepaald.

Lokale ontwikkelingen jeugdhulp

  • In 2024 hebben we ervaringsdeskundigen als onderdeel van beleid ingezet bij bijvoorbeeld Jong doet mee en Regionale Oudersraad. Structurele inbedding is opgenomen als actie binnen het actieplan preventief jeugdbeleid.

  • We gaven dit jaar uitvoering aan de integrale visie op de dienstverlening aan Rijswijkse jongeren (uitgaande van de Big Five geformuleerd door Jong doet mee!). De werkprocessen voor jongeren met een jeugdhulp achtergrond ná uitstroom jeugdhulp zijn geëvalueerd en hebben een vernieuwde werkwijze ontwikkeld. Daarnaast onderzochten we wat de meerwaarde is van een integrale casemanager speciaal voor deze jongeren. Implementatie volgt naar verwachting binnen het programma Rijswijk Samen Dichtbij.

  • Eind 2024 is vanuit de ontwikkeling ‘Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming’ in regionaal verband gestart met de uitwerking van de consequenties hiervan voor de gemeenten. Dat is een meerjarig traject richting 2030.

  • In 2024 is de lokale werkagenda Pleegzorg opgesteld en zijn we gestart met het organiseren van activiteiten in het kader van de 'week van de pleegzorg’ voor het vergroten van het aantal pleeggezinnen. Uitkomsten van Het Goede Gesprek (traject samen met pleegouders en pleegkinderen) zijn meegenomen voor kwaliteitsverbetering zowel lokaal als binnen H10.

  • Halverwege 2024 is het lokale Uitvoeringsprogramma Kostenbeheersing Jeugd van start gegaan, gebaseerd op het rapport ‘Grip en Sturing in de Jeugdhulp', dat in maart 2024 in de raad is besproken. Dankzij diverse maatregelen, onder meer bij het Jeugdteam, zagen we in de 2e helft van het jaar de eerste effecten: het aantal jeugdigen in zorg stabiliseert. Daarentegen stijgen de kosten per jeugdige door zwaardere of langere zorg.

Inkoop Specialistische Jeugdhulp 2024-2026 

  • Het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden heeft in 2024 uitvoering gegeven aan het project Outcome indicatoren en het meten ervan om de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren. De implementatie van het meten van resultaten volgens de NJI-outcomecriteria heeft vertraging opgelopen. Inmiddels is het proces van resultaatmeting in gang gezet.

Regionale samenwerking en andere transformatieopgaven

  • Kostenbeheersing was in 2024 een belangrijke opgave. De landelijke Hervormingsagenda kende in 2024 nog niet de gewenste snelheid van uitvoering. Daar hadden gemeenten ook last van en was een reden voor het Rijk om in 2024 extra financiële middelen ter beschikking te stellen aan de gemeenten. Ook regionaal is gestart met kostenbeheersingsmaatregelen: het plan van aanpak kostenbeheersing Jeugdhulp is 16 mei 2024 regionaal vastgesteld en verder uitgevoerd. Op deze manier geven we in Haaglanden regionaal invulling aan de opgaven uit de Hervormingsagenda.

Aanpak Huiselijk geweld

  • De regiovisie aanpak Huiselijk Geweld loopt tot 2026. De aandacht hiervoor is gedurende het jaar verder toegenomen als gevolg van 4 moorden in 1,5 jaar tijd, 3 vrouwen en 1 man, als gevolg van huiselijk geweld. Samen met maatschappelijke partners en het Team Openbare Orde en Veiligheid is gewerkt aan een aanpak voor het oppakken van signalen van inwoners en is samen met de raadswerkgroep Huiselijk geweld en Femicide gestart met het organiseren van activiteiten in het kader van de Orange the World-periode (tegen femicide en geweld tegen vrouwen).

Meedoen in een gezonde samenleving

Welzijn en mentale gezondheid

  • We hebben de Uitvoeringsagenda Welzijn 2023-2025 uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld Stichting Welzijn Rijswijk nu aangesloten op het doorverwijssysteem Zorgdomein, Dit verbetert de samenwerking met andere partijen zoals de huisarts en kunnen mantelzorgers en andere inwoners beter doorverwezen worden, waardoor zij betere ondersteuning ontvangen. Daarnaast zijn onderzoeken in gang gezet die doorlopen in 2025 om bijvoorbeeld een beter beeld te krijgen van welke obstakels inwoners ervaren om vrijwilligerswerk te doen.

  • Om werkende en jonge mantelzorgers te bereiken, hebben we in 2024 themabijeenkomsten en andere activiteiten georganiseerd, zoals de Dag van de Mantelzorg in het weekend en diners, alzheimercafé en de bijeenkomsten van ‘Mantelzorg en Ik’ in de avonduren.

  • We hebben een plan van aanpak opgesteld om een dementievriendelijke gemeente te worden. Als onderdeel hiervan hebben we het Alzheimer Café in Rijswijk opnieuw opgestart.

  • De pilot Mentaal gezondheidsnetwerk is gestart. Een pilot om de wachtlijsten voor de GGZ te verminderen. Dit is een samenwerking tussen Huisartsenpraktijken, Welzijn Rijswijk, de gemeente en GGZ-instellingen. Zij zijn gezamenlijk aanwezig in de huisartsenpraktijk om mensen sneller te kunnen verwijzen.

Inclusie en anti-discriminatie

  • In oktober is de Inclusie en Anti-discriminatie Agenda aangenomen door de raad.

  • De Klankbordgroep Toegankelijk Rijswijk is in 2024 drie keer bij elkaar gekomen. De Klankbordgroep heeft onder andere geadviseerd op de herinrichtingsplannen van Sportpark Elsenburg en invulling van de motie ‘Artikel 1 in Huis van de stad'.

Fysieke gezondheid

  • Het lokaal preventie akkoord is opgevolgd door het Plan van Aanpak voor de Brede SPUK. In 2024 is hierop een uitvoeringsagenda opgesteld. Onderdeel hiervan is dat we JOGG-gemeente zijn en hier uitvoering aan hebben gegeven.

  • We hebben uitvoering gegeven aan het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) 2023-2026 door lokale coalities te vormen met ketenpartners en in te zetten op de onderwerpen Valpreventie en de aanpak Overgewicht en Obesitas.

  • Ook zijn er op de verschillende ketenaanpakken ketencoördinatoren aangesteld. Deze komen voort uit het Integraal Zorgakkoord, actielijn één (preventie). Het betreft de ketenaanpakken: Valpreventie, Welzijn op Recept, KnGG, GLI en Kansrijke Start. De ketencoördinatoren en een lokale projectleider hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat de ketenaanpakken zowel regionaal- als lokaal goed ingericht en gemonitord worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het maken van financieringsafspraken tussen zorgverzekeraars, aanbieders en gemeenten.

  • In 2024 vond een eerste valpreventie bijeenkomst plaats waar verschillende partners hun aanbod hebben gepresenteerd en nieuwe inwoners zijn bereikt. Door inzet op de ketenaanpak valpreventie is de samenwerking tussen de partners, waaronder ook de huisartsen en beweegmakelaar, verbeterd.

  • Voor de interventie 'Kind naar Gezond Gewicht' (KnGG) heeft een jeugdverpleegkundige de opleiding tot centrale zorgverlener afgerond. Kinderen worden daardoor nog beter ondersteund om op gezond gewicht te komen, bijvoorbeeld met een gezonde leefstijl interventie (GLI). De centrale zorgverlener blijft gedurende het hele proces betrokken bij een gezin, ook als zij worden ondersteund of behandeld door anderen uit het medisch en/ of sociaal domein.

  • Daarnaast is een netwerkbijeenkomst georganiseerd vanuit KnGG, Kansrijke Start en JOGG, waar ruim 40 samenwerkingspartners bij aanwezig waren. Dit was een start voor meer samenwerking, ook tussen partners die elkaar nog niet kenden.

  • Eind 2024 zijn er straatinterventies op mentale gezondheid uitgevoerd met als doel om mentale gezondheid laagdrempelig bespreekbaar te maken.