Wat hebben we er voor gedaan?
Verkeer en Vervoer
Mobiliteitsstrategie
In 2023 is het mobiliteitsprogramma 2040 uitgewerkt en op basis hiervan heeft de gemeenteraad het Fietsplan 2040 vastgesteld. Dit omschrijft een brede aanpak en maatregelen op gebied van infrastructuur, gedrag en verkeersveiligheid om het fietsen in Rijswijk te verbeteren en aantrekkelijker te maken.
Tevens waren er een aantal ontwikkelingen in de deelmobiliteitsmarkt die ervoor hebben gezorgd dat we een samenwerking met omliggende gemeenten zijn gestart. Zo is de deelmobiliteit op een goede manier gemeentegrens overschrijdend gemaakt. Bij station Rijswijk zijn, om overlast te beperken, een aantal deelscooterparkeervakken aangelegd.
Fietsvoorzieningen en routes
Er is verder gewerkt aan goede fietsvoorzieningen. Op het bedrijventerrein Broekpolder zijn in het kader van groot onderhoud fietsstroken en plateaus aangebracht om het fietsen naar het werk te stimuleren en de verkeersveiligheid te bevorderen.
Daarnaast zijn voor een aantal infrastructuurprojecten de voorbereidingen zo goed als afgerond.
Oversteekbaarheid en verbindingen verbeteren
We hebben de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers verbeterd bij de oversteken van de Koopmansstraat en Van Benthemlaan bij de Limpergstraat en bij de kruising Burg. Elsenlaan en Handelskade.
De geplande verbeteringen van de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid van de kruising Prinses Beatrixlaan en Terras van Sion zijn, in verband met de werkzaamheden van WarmtelinQ, uitgesteld naar 2024.
Verkeersveiligheid
Samen met de scholen en kinderopvanglocaties hebben we gewerkt aan een veilige inrichting van de schoolzone in het Rembrandtkwartier. De schoolzone is met Nijntjes zichtbaar gemaakt en we hebben met ouders en kinderen gecommuniceerd om het verkeer bij de scholen veiliger te maken.
Bij een aantal kruisingen zijn de voorrangsregels aangepast om de veiligheid voor de fietsers te verbeteren. Hier gaat het om de kruisingen van de Steenvoordelaan met de Henri Ter Hallsingel en met het Wethouder Hillenaarplantsoen.
Vanwege de volledige openstelling van de Laan van Sion hebben we veel gesproken over, en gestudeerd op de verkeersveiligheid van de Van Rijnweg en een mogelijke afsluiting voor autoverkeer. De raad heeft besloten om niet voor deze afsluiting te kiezen maar in te zetten op het verminderen van het sluipverkeer en het verbeteren van de verkeersveiligheid.
Vanwege de werkzaamheden (en bijhorende omleidingen) van WarmtelinQ op de Beatrixlaan zijn in overleg met de bewoners van de Presidentenbuurt drempels gelegd om sluipverkeer te verminderen.
De Politie heeft diverse handhavingsacties (snelheid) uitgevoerd, onder ander op de Huis te Landelaan. De flitspalen op de kruising Steenvoordelaan/Generaal Spoorlaan zijn inmiddels geplaats. De flitspalen op de kruising Prinses Beatrixlaan/Laan van ’t Haantje zijn nog niet geplaatst omdat het project WarmtelinQ nog niet is afgerond.
In 2023 hebben we ook een aantal verkeersveiligheid-campagnes uitgevoerd: MONO, Ken je Limiet, Wij gaan weer naar school (met oa een kleurplaatwedstrijd), Licht Aan!, Zomer BOB, Doortrappen voor senioren en Fietsexamen.
Meekoppelkansen A4 Haaglanden - pauzering verbreding rijksweg A4
De komende jaren zijn we belanghebbende bij de duurzame inpassing van de nieuwe wegdelen op de zogeheten A4 Passage van Rijkswaterstaat. De A4 is een economische belangrijke toegang, maar snijdt de stad ook fysiek doormidden. In 2020 werd een Bestuursovereenkomst Meekoppelkansen A4 Haaglanden afgesloten met het Rijk en Rijkswaterstaat.
Als gevolg van deze afspraak is in de begroting een investering vrij gemaakt voor het verminderen van de barrière van de snelweg voor langzaam verkeer en een bijdrage aan twee viaducten: een voor verbindingen van langzaam verkeer en een voor ecologie (Van Rijnweg en Wilhelminapark).
In 2023 heeft het ministerie van IenW besloten deze verbreding van de A4 voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit kan consequenties hebben voor de mogelijke reconstructie van het viaduct Van Rijnweg over de A4 en het door het Rijk nakomen van de afspraken uit de Bestuursovereenkomst. Om de verkeerseffecten van dit besluit voor onbepaalde tijd te mitigeren, hebben we samen met MRDH gekeken naar compenserende maatregelen op regioniveau.
Verkenning herinrichting Geestbrugweg -oversteek Haagweg-entree Oud-Rijswijk
In overleg met de omgeving van de Geestbrugweg, kruising Haagweg, Herenstraat/ Willemstraat is in co-creatie gewerkt aan een schetsontwerp voor de herinrichting van deze straten. Dit is in het voorjaar van 2023 afgerond. In het uiteindelijke schetsontwerp van de Geestbrugweg en oversteek Haagweg krijgen fietsers meer ruimte op een vrijliggend fietspad. Ook worden de voetpaden verbreed en krijgen de straten een meer groene uitstraling.
Voor de Herenstraat/ Willemstraat is een voorlopig ontwerp opgesteld met uitgangspunten. Een verdere– meer integrale – uitwerking volgt. Om stapsgewijs te komen tot een gedragen plan voor de herinrichting, doen we dit samen met bewoners en de winkeliersvereniging.
Bereikbaarheid CID-Binckhorst e.o.
Medio 2023 is de verkenningsfase van het project Bereikbaarheid CID-Binckhorst afgerond: het voorkeursalternatief is vastgesteld en de Bestuursovereenkomst (BOK) is getekend. Dit is in de raadsvergadering van 1 juni 2023 bekrachtigd (inclusief aangenomen moties en één amendement). Daarna is de planning- en studiefase van het project gestart, waarin het voorkeursalternatief en flankerende mobiliteitsmaatregelen nader worden uitgewerkt. Dit is conform de inrichtingsuitgangspunten welke door de raad zijn vastgesteld.
Prinses Beatrixlaan
De gemeente Rijswijk zet in op een duurzame toekomst van de Prinses Beatrixlaan. Het huidige verkeer op de Prinses Beatrixlaan zorgt voor filevorming en een lagere oversteekbaarheid en daarmee ook tot een verslechterde bereikbaarheid van Rijswijk. Het vele verkeer zorgt daarnaast voor een slechte luchtkwaliteit, geluidsoverlast en leefbaarheid in de directe omgeving. In 2023 stond het project “Bovengronds Verstedelijkingsontwerp Beatrixlaan” (een fysiek en flankerend pakket aan maatregelen) en de afstemming met de projecten WarmtelinQ, A4 passage en Bogaard stadscentrum centraal. Vooralsnog heeft dit nog niet geleid tot een ontwerp voor de prinses Beatrixlaan dat de beoogde doelstellingen waar kan maken. We zijn in nauw contact met onze partners (de MRDH en gemeente Den Haag) op zoek naar verbeteringen in het huidige ontwerp en alternatieve oplossingen. De uitkomsten hiervan wegen we af tegen de lange termijn wens van Rijswijk om een tunnel aan te leggen.
Parkeerbeleid
We zijn volop in ontwikkeling en dat betekent dat ook het parkeerbeleid mee moet ontwikkelen. De komende jaren staan er veel (woning)bouwprojecten op de planning die invloed gaan hebben op parkeren. In goed overleg met interne en externe partners is in 2023 gewerkt aan een toekomstbestendig parkeerbeleid met een logische en eerlijke verdeling van de schaarse ruimte.
De strategische richtlijnen uit de mobiliteitsstrategie vormen de basis voor de te vernieuwen Parkeernormennota en de Kadernota Parkeren.
Op het gebied van elektrisch laden hebben we stappen gezet. Zo hebben we een laadpalenstrategie ontwikkeld. Deze is afgestemd op toekomstige behoeften en vastgesteld door de gemeenteraad. Daarnaast zijn de beleidsregels voor parkeervergunningen aangescherpt, zodat deze beter aansluiten op de praktijk.
Parkeervergunningen
Het uitgiftebeleid en de prijsstelling van parkeervergunningen hebben een relatie met het mobiliteitsbeleid, deelmobiliteit en gebiedsontwikkelingen (parkeernormen). Het uitgiftebeleid kan mede helpen om de leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren.
In 2023 hebben we het uitgiftebeleid van parkeervergunningen herzien en aangepast. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2024 een progressief tarief van kracht is en dat er per woonadres een maximum aantal bewonersvergunningen geldt.
Ontwikkelingen parkeersituatie in (buur)gemeente
Ons uitgangspunt is “de juiste parkeerder op de juiste plek”. Hiervoor meten we regelmatig de parkeerdruk in onze gemeente. Ook in 2023 hebben we zo’n meting uitgevoerd. De resultaten gaven geen directe aanleiding tot het wijzigen van de parkeerregulering.
Ieder jaar stemmen we af met onze aanliggende gemeenten. Hieruit blijkt dat er in Den Haag ontwikkelingen plaatsvinden die naar verwachting van grote invloed zijn op de parkeersituatie in Rijswijk. We hebben een proactieve benadering nagestreefd en een raadsvoorstel ingediend.
Scanoplossing parkeerregulering
Om uitvoering te geven aan ons parkeerbeleid maken we gebruik van een scanoplossing. In 2023 is een Europese aanbesteding uitgevoerd om een nieuwe partij aan te trekken. Deze innovatieve oplossing omvat een geavanceerde scanauto, een backoffice voor de beoordeling van scanfoto's, een backoffice voor rapportage- en kwaliteitscontrole en een mobiele app voor het opvolgen van potentiële overtreders op straat.
Deze implementatie vervangt onze vorige scanoplossing, die we sinds 2019 gebruikten voor de parkeerhandhaving. Het hoofddoel van deze aanbesteding was om de parkeerketen verder te professionaliseren. Hierbij zijn ook verschillende subdoelen geformuleerd, zoals onder andere handhaven op basis van een individuele parkeervakkenkaart (voor een nauwkeurigere en efficiëntere handhaving) en het verwerken van de reguleringstijden in de oplossing (handmatige bediening is niet meer noodzakelijk en het risico op foutieve naheffingen wordt kleiner).
Fietsparkeervoorzieningen
De gemeente Rijswijk investeert in goede, veilige en voldoende fietsparkeervoorzieningen. De pop-up fietsenstalling in Oud-Rijswijk heeft een structureel karakter gekregen en is daarmee ook onderdeel van de overeenkomst met ‘Fietsenwacht’. In de uitwerking van de herinrichting Herenstraat, wordt een eventuele definitieve inrichting van een fietsenstalling in het winkelgebied meegenomen.
In 2023 hebben we een proef uitgevoerd waarbij inwoners bij bestaande (woon)complexen een fietsvlonder konden aanvragen. Met deze fietsvlonders kunnen we vraaggestuurd extra fietsparkeercapaciteit creëren op één bestaande auto parkeerplaats. Als deze extra fietsparkeercapaciteit gewenst is na de proefperiode, wordt het parkeervak definitief ingericht als fietsparkeervoorziening.
Ook hebben we de fiets-parkeerdruk en verblijfsduur onderzocht. Hieruit bleek dat 10% van de fietsen buiten de aangewezen parkeervoorzieningen staan en er relatief veel sprake is van lang parkeerders in de openbare fietsparkeervoorzieningen.
Openbaar Vervoer
De reizigersaantallen zijn nog niet op het niveau van voor Corona. Daarom zijn de eerder afgesloten drie haltes in 2023 nog steeds afgesloten.
Er is een nieuwe bushalte in voorbereiding voor buslijn 61 in RijswijkBuiten. Ook hebben we voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een deel van de busbaan voor buslijn 61 langs de Prinses Beatrixlaan tussen de A4 en de Admiraal Helfrichsingel.
In de pre-verkenning Zuidwestlandcorridor is een mogelijke tangent verbinding door Rijswijk opgenomen om Rijswijk meer te verbinden met Westland/Wateringen en Ypenburg/Zoetermeer.
Vanaf 2023 nemen we ook deel aan een verdiepende verkenning van mogelijke HOV-verbindingen Den Haag-Naaldwijk-Maassluis-Rotterdam en Naaldwijk-Delft.
Stationsgebied en station Rijswijk Buiten
Het centraal station wordt doorontwikkeld tot belangrijke mobiliteitshub in Rijswijk. Samen met Prorail, NS, HTM, EBS en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag onderzoeken we de kansen voor verbetering van de knoopfunctie. Rijswijk coördineert dit proces. In 2023 is een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak moet nog definitief gemaakt worden. Daarnaast heeft Rijswijk groot onderhoud gepleegd aan de lift en roltrappen.
In 2023 hebben we ook verder gewerkt aan de MIRT-verkenning Oude Lijn. Enerzijds richt deze MIRT-verkenning zich op een intensivering van het aantal treinen. Anderzijds wordt ook de aanleg van nieuwe stations onderzocht, waaronder ook een station in Rijswijk Buiten. Voor het station Rijswijk Buiten hebben we inmiddels een werkgroep opgestart waarin we een inpassing van het station verder uitwerken.
Economie en mobiliteit
In het kader van de afstemming van wegwerkzaamheden in Rijswijk hebben we een nieuwe start gemaakt met de verkeersregie. De afsluiting van de Hoornburg had op een aantal wegen grote impact, maar is over het geheel goed verlopen. Ook de gedeeltelijke afsluiting van de Prinses Beatrixlaan door WarmtelinQ heeft stevige impact op Rijswijk, maar over het algemeen stroomt het verkeer, met uitzondering van sommige spitsen, nog redelijk door. Op een aantal wegen evenwijdig aan de Prinses Beatrixlaan is het duidelijk drukker. We hebben de samenwerking met Zuid Holland Bereikbaar en Den Haag voor de regio-regie van wegwerkzaamheden verstevigd. Om verkeersoverlast in de regio te beperken, blijft het zaak om (langdurige) afsluitingen voor projecten af te stemmen met de buurgemeenten, te prioriteren en integraal te plannen.