Wat hebben we er voor gedaan?

Stedelijke ontwikkeling

Rijswijk ontwikkelen tot een moderne duurzame groene stad waar het prettig werken, wonen en recreëren is.

Regionale samenhang

  • In 2022 is de eerste fase van het uitvoeringsprogramma van het woon-werkakkoord (gesloten tussen de provincie, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Delft en Rijswijk) afgerond en is gestart met de tweede fase. In de eerste fase is een grove verkenning uitgevoerd van de mogelijkheden voor het creëren van meer ruimte voor bedrijven in deze regio. In de tweede fase wordt dit verder uitgewerkt om meer concrete afspraken te maken over het creëren van meer bedrijfsruimte.

  • Op basis van het tussenakkoord Woondeal is verder gewerkt aan het komen tot een definitieve regionale woningbouwprogrammering. Daarbij is niet alleen aandacht voor het bouwen van de juiste hoeveelheid en soort woningen, maar ook wordt er nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het op orde brengen van randvoorwaarden die de woningbouw mogelijk moeten maken. De woondeal moet in de eerste helft van 2023 gesloten worden.

  • In 2022 is het startbesluit voor de MIRT-verkenning Oude Lijn door het rijk genomen. Doel van deze MIRT-verkenning is de realisatie van een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding over de Oude Lijn (de spoorverbinding tussen Leiden en Dordrecht). Het zogenaamde City Sprinter concept zorgt ervoor dat de capaciteit van het spoor verhoogd wordt tot 8 stops per uur en verdere groei naar 12 stops per uur wordt onderzocht. Onderdeel van de MIRT-verkenning is de aanleg van een station in Rijswijk Buiten.

  • Het toekomstbeeld Vlietzone is dit jaar opgeleverd in samenwerking met de provincie, gemeente Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Het toekomstbeeld schetst doelen en ambities voor kwalitatieve verbetering van de Vlietzone. In 2023 zal verder gewerkt worden aan het komen tot een ruimtelijk plan voor dit gebied.

Verstedelijkingsstrategie

  • In 2022 is verder gewerkt aan de ontwikkeling van nieuw- en verbouw van Rijswijk, voornamelijk in de “Stadsas”

    • We ontwikkelen het winkelcentrum en omgeving tot Bogaard stadscentrum, een levendig gebied in een groene omgeving conform het vastgestelde Masterplan. Dit doen we door transformatie van kantoren en winkels tot woningen, door toevoeging van horeca en door kwaliteitsverbetering en vergroening van de openbare ruimte. Rond de zomer van 2022 zijn voor circa 1.000 woningen omgevingsvergunningen verleend.

    • We ontwikkelen het Havengebied tot een gemengd woon-werk- en recreatiegebied vanuit de richtlijnen van het door de raad vastgestelde ontwikkelkader. We ontwikkelen bestemmingsplannen voor deellocaties, waarvan de eerste in 2023 aan de raad zullen worden voorgelegd. We geven uitvoering aan de moties van de raad uit maart 2021 inzake groen en positie van de hoogbouw op de Sijthofflocatie.

  • We ontwikkelingen het Kesslerpark en omgeving tot een campus, waar wonen, werken en verblijven samenkomen, eveneens vanuit de richtlijnen van een daartoe door de raad vastgesteld ontwikkelkader.

  • Bij de herontwikkeling van Te Werve pakken we de wijk integraal aan op gebieden als openbare ruimte, woningvoorraad, groen, leefbaarheid en sociale cohesie. We besteden bijzondere aandacht aan de herontwikkeling van Te Werve Oost. We trekken hier op met woningcorporatie Rijswijk Wonen en hebben in 2022 samen een intensief participatietraject doorlopen met bewoners en belanghebbenden. Ook is in 2022 de basis gelegd voor een Nota van Uitgangspunten voor de herontwikkeling en voor een samenwerkingsovereenkomst.

  • Voor de ontwikkeling van het Havenkwartier is in 2022 een Woningbouwimpuls-subsidie van €3,4 mln. toegekend door het rijk, waardoor niet verhaalbare kosten van de gemeente gedekt zijn. Dit heeft de realisatiesnelheid van het Havenkwartier bevorderd en de beoogde kwaliteit van het gebied in stand gehouden.

  • In 2022 heeft de gemeente Rijswijk samen met de vervoerspartijen en de MRDH een handelingsperspectief voor Station Rijswijk ambtelijk opgeleverd. Dit handelingsperspectief is een breed gedragen analyse van de ontwikkelopgave voor het station. In 2023 wordt gewerkt aan het oppakken van die opgaven waarbij zowel naar de korte- als lange termijn wordt gekeken.

  • Naast de mogelijkheden van kostenverhaal onderzoeken we de mogelijkheden van subsidieaanvragen zoals de Woningbouwimpuls Verstedelijking (die voor Bogaard stadscentrum en Havenkwartier al is toegekend) en andere rijks- en provinciesubsidies.

Programma Stadsontwikkeling

  • In 2022 is het programma Stadsontwikkeling opgeleverd. Dit programma geeft inzicht in welke mate de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling van de stad in balans zijn en geeft aan welke maatregelen genomen kunnen worden om knelpunten op te lossen en gestelde beleidsdoelen te behalen. Het programma is ook een belangrijke bouwsteen voor de in 2023 op te stellen Omgevingsvisie.

Samenwerking private partijen en andere overheden

  • In 2022 is de samenwerking binnen de Verstedelijkingsalliantie (8 gemeenten, de provincie en de MRDH) voortgezet op het gebied van verstedelijking, wat mede heeft geleid tot het startbesluit voor de MIRT-verkenning Oude Lijn (zie hierboven de paragraaf regionale samenhang).

  • Ook is een nieuwe, informele, samenwerking gestart tussen de voormalige Haaglanden gemeentes, waarin verkend wordt op welke integrale gemeentegrensoverstijgende onderwerpen meer samenwerking nodig is. Afgesproken is om in 2023 gezamenlijk inbreng te leveren voor de provinciale puzzel (onderdeel van het programma NOVEX, Nationale Omgevingsvisie Extra, van het rijk).

  • Op de onderdelen wonen en werken is samengewerkt aan de woondeal en het uitvoeringsprogramma van het woon-werkakkoord. Ook gebiedsgericht is samengewerkt aan het toekomstbeeld voor de Vlietzone. Zie paragraaf regionale samenhang voor een verdere toelichting.

Wonen

Toename, differentiatie en verduurzaming van dewoningvoorraad door verdichting, transformatie en nieuwbouw.

Woonvisie

  • Eind 2022 zijn de nieuwe lokale prestatieafspraken met de corporaties vastgesteld, waar we inmiddels uitvoering aan geven. De groei van de sociale woningvoorraad, leefbaarheid, duurzaamheid en bouwen voor doelgroepen zijn belangrijke thema’s.

  • We geven uitvoering aan de in mei 2021 vastgestelde Actualisatie van de Woonvisie. Het gaat hierbij onder meer om het stimuleren van de bouw van woningen in het middeldure segment, het operationeel maken van het Woonfonds, het inzetten van een zelfbewoningsplicht en het opstellen van een beleidsregel om verkamering van woningen tegen te gaan. De in 2021 ondertekende regionale woningmarktafspraken vormen een leidraad voor de toekomstige nieuwbouw.

  • We geven uitvoering aan het Principeakkoord tussen woningcorporatie Rijswijk Wonen en de gemeente. Het gaat om de toevoeging van middeldure huurwoningen met compensatie in het sociale segment.

  • Voor flexwonen geven we uitvoering aan het raadsbesluit ‘flexwonen fase 1’ (voormalig AZC) en doen we onderzoek naar flexwonen fase 2.

  • Eind 2022 is een subsidie van 4,8 miljoen euro ontvangen in het kader van de ‘stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen’.

Doorlopende acties woningbouw en woon gerelateerde zaken

  • Binnen de vier grote gebiedsontwikkelingen werken we aan zowel transformatie van bestaande gebouwen, vervanging als nieuwbouw.

  • In Havenkwartier gaat het om de (bestemmingsplannen voor) de locaties Burg. Elsenlaan 325 en 329, de voormalige Indolafabriek, de voormalige Betoncentrale/Muezerielocatie en de voormalige Sijthofflocatie.

  • In Bogaard stadscentrum gaat het om de realisatie van Van Markenlaan 5, De Terp en de Sterpassage; voor alle drie zijn in 2022 omgevingsvergunningen verleend. De bestemmingsplannen voor het ING-blok en het Beatrix-blok zijn in 2022 in voorbereiding genomen.

  • Voor het Kesslerpark werken we aan onder meer het vullen van een deel van het voormalige Shell-complex met campusfuncties, de transformatie van vier kantoortorens naar woningen op de hoek Churchilllaan-Volmerlaan. Daarnaast werken we aan nieuwe plannen voor ca. 1.800 appartementen en campusfuncties aan de Volmerlaan en de Visseringlaan

  • Voor de herontwikkeling van Te Werve (oost) is een Nota van uitgangspunten opgesteld, en is het opstellen van een ontwikkelkader de volgende stap in het planproces.

  • Voor de ontwikkeling van project Hofstede in de landgoederenzone is het bestemmingsplan vastgesteld. Fase 9 van Eikelenburgh bevindt zich in de afrondende fase van het bestemmingsplan.

  • We geven uitvoering aan de lokale prestatieafspraken met de woningcorporaties: nieuwbouw (De Entree, Our House, G. Bomanslocatie, Herontwikkeling kantoor Admiraal Helfrichsingel 51, en planvorming Sammersweg), renovatie en verduurzaming (Jolandaflat, Rembrandtkade en complexen in Te Werve, Muziekbuurt en Ministerbuurt), huisvesten van statushouders en kwetsbare personen uit instellingen.

  • Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Het verder uitwerken en uitvoeren van de inhoud van de Transitievisie Warmte is bij deze verduurzaming een belangrijke bouwsteen. We willen Rijswijk, net als omliggende gemeenten, mee laten profiteren van WarmtelinQ, die door de Gasunie wordt aangelegd of op termijn aansluiten op nog te boren geothermische bronnen of andere lokale warmtebronnen. Daarnaast is de inzet dat eigenaren van vastgoed de warmtevraag verder beperken door bijvoorbeeld te isoleren. Lokale initiatieven om woningen of VvE’s van het aardgas te halen willen we ondersteunen.

  • Voor de ontwikkeling van specifieke concepten waar wonen en zorg wordt gecombineerd, werken we aan concepten zoals Our House, de Blauwe Parel, de zorgwoningen in de Buitenpoort in RijswijkBuiten en de zorgwoningen in het ING-blok (Bogaard stadcentrum).

Groen en onderhoud

Behoud, ontwikkeling en differentiatie van openbaar groen, singels, parken en landgoederen

Groen en natuur

  • In ons groenbeheerplan hebben we vastgelegd hoe we ons groen onderhouden en welke werkzaamheden nodig zijn om beeldkwaliteit B te behalen en te behouden. Door dit beheer versterken we de kwaliteit van het bestaande groen, waardoor dit voor mens en dier aantrekkelijker is.

  • We streven binnen de groene ruimte naar een breed palet aan vrijetijdsmogelijkheden. Dit draagt ook bij aan de gezondheid van inwoners: ouderen, maar zeker ook jongeren en kinderen.

Wilhelminapark

  • We transformeren het Wilhelminapark de komende jaren tot een stadspark dat voldoet aan de behoeften van onze inwoners door te investeren in recreatieve verbindingen, sport- en spelvoorzieningen, gedifferentieerd groen, kunst, cultuur en evenementen en door de realisatie van een horecavoorziening te faciliteren.

  • De natuurtuin in het Wilhelminapark is onze parel van natuur- en milieueducatie. We hebben een nieuw natuur- en milieueducatiecentrum op de plek van de blokhut gerealiseerd.

  • Er is een aanbesteding gehouden en de gunning is geweest. De samenwerking verloopt stroef, de gegunde partij ziet de prijsstijgingen als een obstakel om niet tot realisatie over te gaan.

Landgoederenzone Rijswijk

  • De Landgoederenzone Rijswijk is erg belangrijk voor een gezonde leefomgeving in een verstedelijkt gebied. Het cultuurhistorisch waardevolle gebied is belangrijk voor mens en natuur. Vanuit een integrale gebiedsvisie op de gehele zone, starten we met fase 1 van de investeringen tussen de Huis te Landelaan en Park Schoonoord. De beleving voor inwoners en bezoekers wordt beter en de natuurwaarden worden versterkt.

  • De kwaliteitsverbetering van de Landgoederenzone draagt bij aan de ambities die in de samenwerking binnen het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn geformuleerd om de samenhang en kwaliteit van de Zuid-Hollandse Landgoederenzones te versterken.

  • In ontwikkeling wordt samenwerking gezocht met derden, zowel maatschappelijke organisatie als commerciële partijen, om te verkennen op welke wijze deze partijen kunnen bijdragen in de kosten voor ontwikkeling en beheer van de Landgoederenzone.

  • Het proces van de verkoop en ontwikkeling van buitenplaats De Voorde wordt verder doorgezet, waarbij wij streven naar een kwaliteitsimpuls van zowel de parkaanleg als de monumentale bebouwing.

  • Met het afronden van de bestemmingsplanprocedure kan de planontwikkeling van Hofstede, op de locatie van het voormalig tennispark en de afgebrande bowlingbaan en boerderij, verder worden geconcretiseerd. Natuur- en landschapsherstel en toevoeging van openbaar toegankelijk gebied maakt hier onderdeel van uit.

Dierenwelzijn

  • Wij bevorderen dierenwelzijn in onze gemeente door dierenwelzijn duurzaam te integreren in ons gemeentelijk handelen en bewustwording over dierenwelzijn onder onze inwoners te versterken. Voorbeelden hiervan zijn:

    • hanteren vleermuisprotocol bij renovaties, verbouw en nieuwbouw;

    • natuur inclusief bouwen in RijswijkBuiten met geïntegreerde broedgelegenheden voor vogels in / nabij woningen;

    • participatie in onderzoek van Hoogheemraadschap Delfland naar opkomst rivierkreeften.

  • Via overeenkomsten met dierenasiel ‘t Julialaantje en Dierenambulance Den Haag e.o. geven we uitvoering aan onze wettelijke plicht voor vervoer en opvang van zwerfdieren. Deze overeenkomsten zijn in 2022 stilzwijgend verlengd.

  • In nauwe samenwerking met de dierenklinieken stimuleren we het chippen van katten. Resultaat chipactie 2022:

Dierenkliniek

Aantal gechipte katten

Bijdrage gemeente per kat

Totale bijdrage

Leeuwendaal

9

45,95

413,55

Eisenhower

41

25,00

1.025,00

Totaal

50

1.438,55

  • Wij dragen bij aan het terugdringen van de ganzenpopulatie door het uitvoeren van ons Ganzenbeheerplan. Deze is in 2022 geëvalueerd.

  • Wij faciliteren de dierenvoedselbank voor gebruikers van de reguliere voedselbank.

  • Wij gaan meer aandacht geven aan het bevorderen van het welzijn van wilde dieren. Voorbeelden hiervan zijn:

    • aanleg faunapassages om verkeersaanrijdingen te voorkomen;

    • aanleg natuurvriendelijke oevers voor meer biodiversiteit water-/ oeverdieren;

    • afspraken met Vogelopvang de Wulp inz. opvang van vogels, per 1 januari 2023 subsidierelatie;

    • plaatsing eendentrappetjes om verdrinking te voorkomen van jonge watervogels en andere te water geraakte dieren;

    • diervriendelijke wijze plaagdieren bestrijden (eikenprocessierups, ratten, konijnen).

  • In 2022 is de aanbesteding voor het beheer van Kinderboerderij het Akkertje afgerond met gunning aan Middin en aanscherping van de afspraken.

  • In 2022 zijn de informele afspraken met de vrijwilligers van Kinderboerderij de Drassige driehoek formeel vastgelegd in een overeenkomst.

Openbare Ruimte

Basis op orde: schoon, heel en veilig en beeldkwaliteitsniveau B

Beheerplan

  • In het integraal beheerplan openbare ruimte hebben we vertaald wat de basis op orde is. We onderhouden en beheren onze openbare ruimte op beeldkwaliteitsniveau B. In het integraal beheerplan openbare ruimte en de onderliggende disciplinaire beheerplannen hebben we vastgelegd welke inspanningen in beheer en onderhoud noodzakelijk zijn om de beeldkwaliteit te bereiken en te handhaven. Tevens is aangegeven welke middelen hiervoor noodzakelijk zijn.

  • Het beeldkwaliteitsniveau bewaken we door ieder kwartaal een objectieve kwaliteitsmeting uit te laten voeren.

  • Het integraal beheerplan openbare ruimte vormt de leidraad voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

Zwerfafval

  • We verminderen het zwerfafval door publieksgerichte acties en handhaving conform het actieplan “Rijswijk Schoon”. De educatie over zwerfafval en afvalscheiding op basisscholen is voortgezet met de Afvalrace. Dit is een programma specifiek gericht op kinderen en er wordt spelenderwijs geleerd hoe om te gaan met het scheiden van afval en preventie van zwerfafval. In 2022 zijn De Voorde, Wethouder Brederodeschool, Rehobothschool en Parkrijk vol enthousiasme aan de slag gegaan.

  • Op verschillende plekken zijn interventies ingezet om bijplaatsingen en illegale dumpingen te voorkomen. Denk hierbij aan (levende) containertuintjes, gedragsprikkels, en slimme afvalbakken.

  • Naar aanleiding van het voederverbod (nieuw artikel in de APV) hebben we ook aandacht voor de schadelijke gevolgen van het voeren van dieren, waaronder rattenoverlast.

Herstructurering en beheer buitenruimte

  • We verbeteren de openbare ruimte door een integrale herinrichting van een aantal straten (zie ook paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen). De komende jaren verbeteren we de Karel Doormanlaan, de Van Ostadelaan, de Van Dijklaan, de Steenlaan, de Tulpstraat en Julianastraat.

  • We geven een integrale kwaliteitsimpuls aan de openbare ruimte in de omgeving Huis van de Stad - Rijswijkse Schouwburg en creëren daarmee een vertrekpunt voor een verbeterde kwaliteit van onderhoud.

  • Met kleinschalige ingrepen knappen we kansrijke plekken in de openbare ruimte op waar sprake is van achterstallig onderhoud, of waar onderhoud niet (meer) leidt tot een kwaliteitsverbetering. We maken deze plekken mooier en bekijken daarbij of de ingrepen zich lenen voor actieve betrokkenheid en participatieve inbreng van omwonenden.

  • In de Verkenning Geestbrugweg e.o. die staat beschreven in het programma Verkeer en vervoer wordt ook de kwaliteitsverbetering van de entree van het winkelcentrum Oud Rijswijk meegenomen.

Bomen en groen in balans

  • Soms veroorzaken bomen overlast, bijvoorbeeld door het opdrukken van verharding of door boomkronen die richting gevels groeien. Waar dit noodzakelijk is, lossen we het op.

  • We planten nieuwe bomen als we bomen hebben moeten kappen. En waar mogelijk planten we extra bomen om oorspronkelijke laanstructuren in Rijswijk weer te herstellen. Daarmee borgen we de groene kwaliteit in de gemeente Rijswijk.

Energie, verduurzamings- en klimaatambities

Doorbouwen aan een duurzame, klimaat adaptieve, gezonde stad die in de toekomst klimaatneutraal is en een circulaire economie heeft.

Energie

  • Vaststellen Transitievisie Warmte.

  • Opstellen Concept Beleid duurzame opwekking elektriciteit.

  • Ondersteunen bij het nemen van en verstrekken van informatie over concrete maatregelen voor energiebesparing aan huurders, huiseigenaren, VvE’s en bedrijven.

Afval en grondstoffen

  • Gemiddeld gaan 2 buurten per jaar over op omgekeerd inzamelen. De invoering en communicatie doen we samen met Avalex. De invoering van omgekeerd inzamelen gaat gepaard met veel communicatie, os. een digitaal platform, folders en bakjes voor recycling.

  • Vanaf 2022 is nascheiding van kracht bij hoogbouw woningen. Met deze techniek wordt pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blijk) en drankpakken)uit het restafval gescheiden voor recycling. De hoeveelheid restafval daalt hierdoor.

  • Het verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen door slimmer om te gaan met gft-e (Groente, fruit, Tuinafval en Etensresten) en pmd voorzieningen. Onderzoek wijst uit dat 75% van het pmd vervuild is en dat de omgeving hier een grote rol in speelt. Doel hierbij is om zoveel mogelijk schone grondstoffen in te zamelen, in plaats van vervuilde vrachten te verbranden.

  • Onze kosten voor de verwerking van restafval, stijgen elk jaar opnieuw. Dit heeft er mee te maken dat er belasting wordt geheven over elke ton te verwerken restafval en de grote hoeveelheden restafval die onze inwoners laten inzamelen. Dit zorgt voor een hoge kostenpost. Het college heeft dan ook een taakstelling aangenomen van 350.000,- op de reductie van restafval. Door de invoering van nascheiding van pmd bij hoogbouw in 2022 verwachten we minder restafval op te halen bij hoogbouw en daardoor kosten te reduceren. Bij laagbouw woningen wordt gekeken naar serviceprikkels en betere spreiding van faciliteiten voor bronscheiding, die gedurende het jaar beslag krijgen.

Rijswijk klimaatproof

  • Ook in de toekomst wil Rijswijk een prettige, gezonde gemeente zijn met een aantrekkelijke leefomgeving. Daarom willen we wateroverlast en hittestress voorkomen en dragen we bij aan een goede waterkwaliteit.

Verbeteren milieukwaliteit

  • We stellen een omgevingsveiligheidsbeleid op ten behoeve van de groepsrisicobeoordeling conform het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) inzake aandachtsgebieden.

  • We stellen in gesprekken met projectontwikkelaars en initiatiefnemers kansen voor bijvoorbeeld woning- en geluidisolatie, energiebesparing en groene daken expliciet aan de orde.

  • We vinden schone lucht belangrijk en voeren een actieve aanpak van de voornaamste bronnen van luchtvervuiling. De aanpak is opgenomen in het Actieplan luchtkwaliteit en is enerzijds gericht op het verminderen van de uitstoot van lokale bronnen en anderzijds werken wij in het kader van het schone luchtakkoord samen aan de landelijke doelstelling voor het behalen van gezondheidswinst. Het luchtkwaliteitsplan bevat lokale maatregelen die bijdragen aan onze ambitie om in 2030 te voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

  • We zijn bezig met de voorbereiding van het voorstel aan de raad inzake de invoering van een milieuzonevariant in de prinses Beatrixlaan.

  • We verminderen geluidsoverlast door te starten met de voorbereidingen om geluidsmaatregelen uit te voeren in het kader van de sanering van A en B-lijsten en het Actieplan geluid 2018-2022. Het aanleggen van stille wegdekken is onderdeel van de aanpak van geluidoverlast als gevolg van het wegverkeer.

  • Met de realisatie van het Huis van de Stad volgens de BENG-criteria (Bijna Energieneutrale Gebouwen) dragen we op een substantiële wijze bij aan een meer milieubewuste huisvesting van de gemeentelijke organisatie en een aantal maatschappelijke en culturele organisaties.

Circulaire stad

  • We werken toe naar een circulaire economie, waarbij we niet alleen duurzaam en toekomstbestendig inkopen maar waarbij we ook uiteindelijk geen afval meer willen produceren.

  • Dat doen we onder andere door:

  1. vooraf al na te denken over het inrichten van onze buitenruimte volgens circulaire principes. Met zoveel mogelijk besparing en hergebruik van materialen, met duurzame verkeersoplossingen en duurzame energie, en met zoveel mogelijk natuurlijke materialen;

  2. te kiezen voor innovatieve oplossingen voor de inrichting van de stad die passen bij Rijswijk als Smart City.

Gedeelde verantwoordelijkheid voor de leefomgeving

Bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de leefomgeving.

Gebiedsgericht werken

  1. We werken gebiedsgericht waarbij we in de beleids- en uitvoeringsfase van buiten naar binnen werken, ruimte bieden aan de inbreng van inwoners en constructief samenwerken met collega’s, inwoners en maatschappelijke organisaties. Enkele voorbeelden zijn de World Clean-up Day in de Muziekbuurt, het beweegpark bij het Piramideplein en een klankbordgroep met inwoners uit Parkrijk over parkeren en deelmobiliteit.

  2. Voor een succesvolle integrale aanpak werken we vanuit de thematiek die in de gebieden speelt. In ieder gebied is een Gebiedsregisseur actief die bekend is met de belangrijkste wijkontwikkelingen en die een vruchtbare werkrelatie met de wijkpartners en inwoners heeft. Zo hebben we nauw contact onderhouden met inwoners, bewonersorganisaties en maatschappelijke partijen die in de verschilleden gebieden actief zijn. Met deze kennis brachten we advies uit aan gemeentelijke afdelingen over hoe zij hun plannen en projecten het beste aan kunnen laten sluiten bij de behoefte van inwoners van een gebied.

Loket Stadskracht

Waar nodig en mogelijk faciliteren en ondersteunen we inwoners bij de uitwerking en realisatie van hun initiatieven om de leefomgeving te verbeteren met subsidies vanuit Loket Stadskracht. Na de coronaperiode was de behoefte aan ontmoetingsactiviteiten groot. In 2022 hebben wij 45 subsidieaanvragen ontvangen waarvan er 37 zijn gehonoreerd. Een groot deel hiervan waren aanvragen voor wijkfeesten zoals Koningsdag, buitenspeeldag, burendag en Halloween.

Omgevingswet

  • De invoering van de Omgevingswet is andermaal uitgesteld, dit keer naar 1 januari 2024. Daarmee is de datum waarop we moeten voldoen aan de wettelijke verplichtingen ook gewijzigd. Overigens zijn we in 2022 ondanks het uitstel doorgegaan met de voorbereidingen, maar in een wat lager tempo. Belangrijke mijlpaal was het in gebruik nemen van een nieuwe Vergunningenapplicatie, die Omgevingswetproof is.

  • In 2022 is gestart met het proces voor het opstellen van een Omgevingsvisie. Zo is een startnotitie opgesteld, en is die vertaald in een plan van aanpak. De Rijswijkse Omgevingsvisie moet uiterlijk 31 december 2024 zijn vastgesteld.

  • We hebben in 2022 geoefend met het werken met een ‘omgevingstafel’, om daarmee bij te dragen aan de verbetering van onze dienstverlening en de integrale samenwerking (intern en met ketenpartners). Ook hebben we in 2022 de contouren van de werkwijze van een ‘intaketafel’ beschreven, en zijn daarmee gaan oefenen. Voor beide tafels geldt dat de eerste ervaringen positief zijn.

  • Ook in 2022 hebben we aandacht besteed aan het trainen, opleiden en informeren van de interne organisatie op het gebied van de Omgevingswet. Door de nieuwe vertraagde invoeringsdatum is ook hier het tempo terug gebracht.

  • In 2022 is er duidelijkheid gekomen over de compensatie door het Rijk van de invoeringskosten. Hoewel de invoeringskosten zeker niet volledig worden gecompenseerd, gaat de compensatie wel over significante bedragen. Die zijn verwerkt in de financiële administratie.

  • Eind 2022 zijn we gestart met de geleidelijke afbouw van de projectorganisatie. Dit is mogelijk omdat veel van de aan de Omgevingswet gerelateerde taken inmiddels in de lijn zijn ondergebracht.

Huis van de Stad

  • We ontwikkelen het Huis van de Stad tot een plek die verbinding legt tussen politiek en samenleving en waar gemeente, inwoners, ondernemers, maatschappelijke en culturele organisaties kennis delen en krachten bundelen om de kwaliteit van de (sociale, culturele en fysieke) leefomgeving in Rijswijk te versterken: een icoon. Het is een herkenningspunt voor Rijswijk. Een plek die symbool staat voor de stad, haar kracht en haar historie.

  • We ontwikkelen daarom het gebouw aan de Generaal Spoorlaan 2-4 en de openbare ruimte daaromheen tot een aantrekkelijke omgeving die uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking. Trias heeft in 2022 haar intrek genomen, en de huisvesting van bibliotheek, een horecavoorziening en een aantal activiteiten van Stichting Welzijn Rijswijk is aanstaande. De voorbereiding voor de verhuizing van gemeentelijke organisatie (inclusief multifunctionele raads- en theaterzaal) zijn inmiddels getroffen.

  • We hebben opdracht gegeven voor een voorstel voor de buitenruimte van het Huis van de Stad, waarin een oplossing wordt meegenomen voor de parkeerproblematiek in Te Werve.

Openbare Speelvoorzieningen

  • Wij realiseren, beheren en onderhouden voldoende aantrekkelijk ingerichte veilige openbare speelplekken die geschikt zijn voor alle kinderen in Rijswijk om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. In dat kader:

    • geven wij uitvoering aan de taken die voor 2022 staan opgenomen in het uitvoeringsprogramma van de nota Speelbeleid 2021 – 2026.

  • Aanbesteding renovatie speeltuin Rozenstraat voltooid. De opdracht omvat de herinrichting van de speeltuin inclusief vervanging van de toplaag en vervanging van het huisje.

  • Aanbesteding aanleg skatebaan Treubstraat voltooid met gunning aan Concrete Matters.

  • Honorering bewonersinitiatief voor aanleg speelplek bij Generaal Vetterstraat.

  • Honorering bewonersinitiatief plaatsing fitnesstoestel bij speelveld Elsenburgerbos.

  • Honorering bewonersinitiatief plaatsing waarschuwingsbord klimtoestel Bogaardplein: kinderen onder de 6 jaar alleen onder begeleiding volwassene.

  • Honorering bewonersinitiatief voor plaatsing fitnesstoestellen Wiardi Beckmanlaan.

    • geven wij uitvoering aan het Beheerplan Openbare Speelplekken 2019 – 2022 met het opstellen van een jaarplan 2022 voor de vervangingsopgave van speeltoestellen / herinrichting van speelplekken.

  • Herinrichting volgende speelplekken voltooid in 2022:

    • Basketbalveld Karel Doormanlaan. Helft 3x3 basketbal. Andere helft outdoorfitness.

    • Basketbalveld Ocarinalaan. Helft 3x3 basketbal. Andere helft Sutu muur.

    • Nieuwe doelen geplaatst op het trapveld Albert Schweitzerlaan.

    • Nieuwe doelen geplaatst op het trapveld Elsenburgerbos.

    • Draaischijf stationsplein vervangen door sportplek voor winnaars Ommetje Challenge.

      • het nieuwe Beheerplan Openbare Speelplekken 2023 - 2026 is opgesteld en vastgesteld (22.058640)