Wat wilden we bereiken?

Visie op het programma

Cultuur

Het gemeentelijk cultuurbeleid is opgenomen in de Cultuurvisie 2016-2030 ‘Rijswijk vrij gedacht’. Cultuur heeft waarde voor Rijswijk en haar inwoners. Het maken of beleven van cultuur verruimt onze blik en draagt bij aan onze ontwikkeling. Daarom hechten wij waarde aan een breed cultureel aanbod in Rijswijk.

Naast de waarde van cultuur zelf, gaat het ook om de bijdrage van cultuur aan de Rijswijkse samenleving. Het doel is om kunst en cultuur als een verbindende kracht in te zetten voor de samenleving en economie van Rijswijk. Rondom cultuur kunnen inwoners elkaar ontmoeten en meedoen in de samenleving. Cultuur zorgt voor binding met de omgeving en elkaar.

Omdat het bijdraagt aan ons welzijn willen wij graag dat meer inwoners gebruik (kunnen) maken van culturele voorzieningen. Wij vinden het belangrijk dat cultuur toegankelijk is voor iedereen en leggen een stevige verbinding met zorg en welzijn.

Voor cultuur zijn er ook een aantal wetten voor de gemeente van belang. Die hebben verband met het werk van/in de bibliotheek, de lokale omroep en behoud en beheer van cultureel erfgoed.

Sport

Sport heeft vanuit het verleden een sociaal maatschappelijke functie. Sport brengt niet alleen plezier en gezondheid, het brengt ook mensen bij elkaar, helpt talenten ontwikkelen, zorgt voor sociale verbinding, biedt een platform voor vrijwilligerswerk en zorgt voor veiligheid in buurten. Deze maatschappelijke functies maken dat sport gewild én kansrijk is voor het realiseren van maatschappelijk verantwoord beleid.

De afgelopen jaren zijn de rollen en verantwoordelijkheden van de gemeente in de maatschappelijke ondersteuning, de zorg voor jeugd en het laten meedoen van kwetsbare inwoners sterk veranderd. De gemeente zet ook met de nota Sport en Bewegen, het lokaal sport- en preventieakkoord en de uitvoeringsagenda Gezondheid – Sport – Preventie in op het vergroten van de deelname van kwetsbare mensen aan de samenleving en de bestrijding van eenzaamheid. We zetten hierbij in op de eigen verantwoordelijkheid, het gebruikmaken van het sociale netwerk en op het zoveel mogelijk voorkomen in plaats van achteraf genezen. De uitvoeringsagenda Gezondheid – Sport – Preventie vormt de basis om de doelstellingen te bereiken.

Sport is geen doel op zich, maar een middel om maatschappelijke doelen zoals sociale verbinding en een gezonde leefstijl te bereiken. Bijzondere aandacht krijgt de duurzaamheid bij de vervanging van sportvelden, onderhoud en bij het zorgen voor een goed/nuttig te gebruiken invulling van de binnensport accommodaties.

Doelstellingen

Cultuur

De Cultuurvisie gaat uit van de volgende zes punten, die samen met onze partners verder worden ingevuld met acties:

  • Clustering en samenhang: Door het aanmoedigen van afstemming en samenwerking worden krachten meer gebundeld en samenhang gecreëerd. Ook draagt het samenvoegen van activiteiten en voorzieningen, naast een betere benutting, bij aan meer zichtbaarheid.

  • Creatieve vrijheid in de openbare ruimte en ruimte voor cultuurbeoefening: Het bieden van ruimte aan nieuwe en tijdelijke initiatieven.

  • Aanbod voor jeugd en jongeren: Het aansluiten van het cultuuraanbod op de wensen van jeugd en jongeren.

  • Cultuureducatie: Het aanmoedigen van aanbieden en volgen van kunst- en cultuureducatie, vooral voor jeugd en jongeren. Dit draagt bij aan hun ontwikkeling en de creativiteit van de samenleving. Het gaat om cultuuronderwijs op school en een toegankelijk aanbod in de vrije tijd.

  • Ouderen en cultuur: Het benutten van het potentieel van vitale ouderen en het bereiken van kwetsbare ouderen om bij te dragen aan hun betrokkenheid in de samenleving.

  • Cultureel en historisch erfgoed en architectuur: Het bekend en meer zichtbaar maken van het lokale erfgoed bij inwoners van Rijswijk en regio.

Sport

Het aanmoedigen van de Rijswijkse inwoners om te sporten, door het behouden van een breed aanbod. Hierdoor willen we een brede ontwikkeling aanmoedigen, sociale verbinding versterken, respect voor een ander vergroten en een gezonde manier van leven aanmoedigen. Er wordt vooral ingezet op de breedtesport. De verbinding tussen gezondheid, sport en preventie wordt door de verschillende akkoorden (sport- en preventieakkoord) verder versterkt en verbeterd. De verschillende punten die we belangrijk vinden zijn, in samenwerking met partners op het gebied van sport en gezondheid in Rijswijk, vertaald in een gezamenlijke uitvoeringsagenda Gezondheid – Sport –Preventie (2020-2023).

De belangrijkste thema’s hierbij zijn:

  1. Iedereen mag meedoen - inclusief sporten en bewegen

  2. Bewegen in de buitenruimte

  3. Vitale aanbieders - maatschappelijke verenigingen toekomstbestendig

  4. Positieve sportcultuur - leuk, veilig, eerlijk en zorgeloos sporten en bewegen

  5. Van jongs af aan vaardig in bewegen – jeugd meer laten bewegen en sporten

  6. Rookvrije generatie

  7. Gezond gedrag