Wat hebben we er voor gedaan?

Cultuur

Door het ondersteunen van culturele voorzieningen via subsidies was het de bedoeling om inwoners het hele jaar door een afwisselend aanbod van kunst en cultuur te bieden. En zo samen met onze partners uitvoering te geven aan de gemeentelijke cultuurvisie. Op grond van de Algemene subsidieverordening Rijswijk 2020 (Asv) ontvingen hiervoor in totaal 20 culturele instellingen, zowel professionele als amateurkunstorganisaties, structurele subsidiëring. Ook werden er 19 incidentele subsidies verleend. Waarvan 14 te maken hadden met het steunen, herstellen en vernieuwen van de lokale cultuur.

We zijn 2022 gestart met een lockdown vanwege de coronacrisis en tot eind februari was er sprake van coronamaatregelen. De coronacrisis heeft invloed op de lokale culturele sector. Dit bleek in 2022 bijvoorbeeld uit een lager aantal bezoekers en minder externe inkomsten bij professionele organisaties dan normaal. Maar ook in lagere ledenaantallen bij amateurkunstorganisaties met oudere leden. Om bij te dragen aan het herstel en de toekomstbestendigheid van onze lokale culturele infrastructuur komen we in juli met een subsidieregeling, de “Tijdelijke nadere regels steun, herstel en vernieuwing culturele infrastructuur gemeente Rijswijk”. Deze subsidieregeling is extra naast de Asv. Op basis daarvan verleenden wij aan zeven verschillende Rijswijkse organisaties, incidentele subsidies voor steun, herstel en/of vernieuwing. Dit was mogelijk dankzij extra rijksmiddelen voor de lokale cultuur en het innovatiebudget kunst en cultuur, waar de raad in juli mee instemde.

In mei verhuisde Trias Centrum voor de Kunsten naar het Huis van de Stad. Naast het cursusaanbod vonden er ook al verschillende activiteiten plaats, zoals de expositie van de Rijswijk Talent Award beeldende kunst. De verhuizing van de Bibliotheek aan de Vliet naar het Huis van de Stad liep vertraging op. Binnen de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit werkten beide partijen samen met 15 deelnemende Rijswijkse basisscholen om de kwaliteit van cultuureducatie in het onderwijs verder te versterken.

We ondersteunden het ontwikkelen van een beleidsplan voor de BB-locatie in Overvoorde voor de periode 2022-2025. Deze gaat uit van het versterken van de huidige situatie. Het bunkercomplex werd opgenomen in het gemeentelijk beheerplan Maatschappelijk Vastgoed 2021-2025.

Begin september 2022 was er een geslaagde editie van het Strandwalfestival met een divers programma. Het cultuurpodium stond op een nieuwe locatie en werd gevuld door de Kracht van Rijswijk. Niet alleen zij kon zich op deze manier presenteren; de Strandwalmarkt en de diverse podia boden ook verenigingen op het gebied van welzijn, sport en cultuur de mogelijkheid om zich aan alle inwoners te laten zien. Naast de Strandwalmarkt, de familiedag en de diverse podia werd er dit jaar voor het eerst ook een Strandwalbeurs georganiseerd om ook ondernemers te verbinden.

In dezelfde periode organiseerde Museum Rijswijk op het voorplein een tentoonstelling over de Vrede van Rijswijk die in 2022 325 jaar geleden plaatsvond. Met als doel om deze gebeurtenis uit de lokale historie bekend te maken onder inwoners.

Voor kunst in de buitenruimte werden voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van kunstwerken bij de Montessori IKC Parkrijk en sportcomplex De Altis. Eind 2022 werd besloten tot gunning van deze kunstopdracht, maar ook om af te zien van realisatie van een kunstwerk bij sportcomplex De Altis.

Sport en recreatie

De uitvoeringsagenda Gezondheid – Sport – Prreventie is in 2022 verder uitgevoerd. Hierdoor is de verbinding tussen gezondheid en sport nog beter geworden. In deze agenda komen de doelen uit de nota sport en bewegen, de nota volksgezondheid en het lokale sport- en preventieakkoord in zeven thema’s terug. Deze thema’s zijn:

  1. Iedereen kan meedoen

  2. Bewegen in de buitenruimte

  3. Vitale aanbieders

  4. Positieve sportcultuur

  5. Van jongs af aan vaardig in bewegen

  6. Rookvrije generatie

  7. Gezond gedrag.

In januari was de laatste lockdown van de coronacrises. Gelukkig kon de sport daarna weer volledig worden opgestart en hebben we alle programma’s kunnen uitvoeren:

Iedereen kan meedoen

Het tweede jaar van de beweegmakelaar heeft als resultaat dat er 72 inwoners (uit kwetsbare groepen en ouderen) passend sport- en beweegaanbod hebben gevonden. Daarnaast heeft de beweegmakelaar een themabijeenkomst valpreventie mede georganiseerd en heeft zij een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van de regionale G-sportdag op het Sportpark Prinses Irene.

Op bijna alle basisscholen (14) is in 2022 het programma Klas op Wielen uitgerold. Tijdens deze combi-les sporten leerlingen in een rolstoel en gaan zij in gesprek met een ervaringsdeskundige rolstoelgebruiker over leven en vooral sporten met een rolstoel.

Bewegen in de buitenruimte

De wandel- en hardlooproutes en de QR-fit paaltjes zijn verder gepromoot en maken integraal onderdeel uit van het Happy Fit programma. Daarnaast is in 2022 een start gemaakt met de aanleg van de skatebaan aan de Treubstraat en een Krajicek Playground in RijswijkBuiten (van Rijnweg).

Herstructurering Sportpark Elsenburg

Naast de nieuwe hockeyvelden, het wielrenparcours, het mountainbike parcours en veldrijroute is eind 2022 ook een start gemaakt met de aanleg van de BMX-baan. Daarnaast is het haalbaarheidsonderzoek voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie gecontinueerd en is de procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan opgestart. De toekomstige maatschappelijke partners voor de MFA zijn – met inachtneming van het Didam arrest – geselecteerd.

Vitale aanbieders

Met de inzet en ondersteuning van extra verenigingsondersteuning is in 2022 een zevental verenigingen begeleid. Inzet heeft met name plaatsgevonden op het gebied van vrijwilligerswerving; ledenwerving; sponsorwerving; rookvrij maken van sportparken en strategisch beleid. Naast deze verenigingsondersteuning is er ook actief ingezet op clubkadercoaching, om zodoende het sportieve kader te versterken of uit te breiden.

Van jongs af aan vaardig in bewegen

Door het actief aanbieden van sportactiviteiten in de Sportmix (3x per week in BS Muziekbuurt en De Altis), op het Cruijff Court (2 middagen per week) en Sport in de Wijk (2 avonden per week in gymzaal ’t Kristal) bevordert de gemeente mede door sport een gezondere leefstijl van de jeugd. Doordat er weer meer activiteiten georganiseerd konden worden, zit het aantal deelnemers weer op een vrijwel maximale capaciteit.

  • Cruyff Court: 87 activiteiten en 1.584 deelnemende kinderen

  • Sportmix: 121 activiteiten en 2021 deelnemende kinderen

  • Sport in de Wijk: 74 activiteiten en 1.248 deelnemende jongeren 18+

Gezond gedrag

Met Happy Fit willen wij de Rijswijkse inwoners van 0 tot 100 jaar motiveren, inspireren en activeren naar een gezonde(re) leefstijl in een zo optimaal sociale prettige en veilige omgeving. Vanaf februari 2022 konden gelukkig alle activiteiten weer doorgang vinden. Samen met de verschillende partners zijn er activiteiten ontwikkeld als:

Bootcamp, Aqua Vitaal, wandelen, Krav Maga, bowlen, Bewegen naar gezondheid, Superchefs, Happy Fit week, zelfverdediging, peuterdans, beweegkriebels, banenzwemmen, jeu de boules en circus training.

Zo kunnen alle Rijswijkers deelnemen aan een gevarieerd aanbod en er een gezondere leefstijl op nahouden.

Duurzaamheid

In navolging van sportpark Hoekpolder is in 2022 de veldverlichting op de andere sportparken ook vervangen door duurzame LED-verlichting. Op deze wijze wordt er tot 30% bezuinigd op de energiekosten en levert het voordelen op in onderhoud en vervanging. Daarnaast is op sportpark Elsenburg een tweetal bruggen over het wielrenparcours geplaatst waarvan de dekplanken zijn vervaardigd van gerecycled kunstgras.

Op de Rijswijkse sportparken, en sportpark Elsenburg in het bijzonder, wordt actief gewerkt aan het verstreken van de biologische en ecologische diversiteit. Op Sportpark Elsenburg gerooide bomen en bosschages zijn hergebruikt in het mountainbikeparcours, alsmede boomstobben van andere plekken in Rijswijk.

Hierdoor ontstaan natuurlijke insectenhotels en schuil- of verblijfplaatsen voor kleine zoogdieren, padden en kikkers. Bij aanplant van bomen, struiken en haagbeplanting wordt voor vogels rekening gehouden met bes-dragende planten met een dichte vertakking. Er worden greppels en poeltjes aangelegd en delen worden ingezaaid met gras, afgewisseld met kruidenmengsels om nuttige insecten aan te trekken. Ook het toekomstig maaibeleid wordt hierop aangepast.

Tot slot zijn er nestkasten opgehangen voor mezen, die graag eikenprocessierupsen eten, iets waarvan het sportpark de laatste jaren overlast heeft ondervonden.