Wat wilden we bereiken?

Visie op het programma

De gemeente Rijswijk is een prettige woonplek waar iedereen mee kan doen in en aan een veilige en vitale samenleving. Onze ambitie is dat de inwoners van Rijswijk zo lang mogelijk op eigen kracht mee kunnen doen. Ze hebben de regie in eigen hand en bepalen zoveel mogelijk zelf wat goed voor hen is.

In eerste instantie hebben ze dan ook de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de nodige hulp in het eigen netwerk. Maar we weten ook dat dit niet voor iedereen (meer) mogelijk en haalbaar is. Mensen krijgen nu eenmaal te maken met beperkingen of onverwachte situaties in het leven. Die inwoners kunnen rekenen op hun sociale netwerk of, waar dit niet genoeg is, de

ondersteuning vanuit de gemeente en haar netwerkpartners. Wij hebben vanuit onze organisatievisie de verantwoordelijkheid om het fantastisch te doen voor Rijswijk en bieden met persoonlijke, snelle en effectieve dienstverlening een passend hulpaanbod voor de inwoners die dat nodig hebben.

Daarbij werken we vanuit drie leidende kaders:

  1. Goed geregelde dienstverlening die aansluit op het eigen netwerk en initiatieven in de stad en regio;

  2. Laagdrempelige toegang tot de juiste informatie en goed georganiseerde maatschappelijke voorzieningen, zodat iedereen kan blijven meedoen. Hierbij staat het voorkomen van (grotere) problemen voorop. Ook meten we de effecten van ons beleid door middel van concrete doelstellingen en indicatoren;

  3. Kwalitatief goede dienstverlening leveren op een kostenbewuste manier, zowel binnen onze eigen organisatie als bij onze samenwerkingspartners.

Doelstellingen

Het leiden van een zelfstandig leven

Inwoners kunnen langer zelfstandig wonen, waarbij we uitgaan van de eigen kracht van de inwoners. De eigen kracht van de inwoner (zelfredzaamheid) en de kracht van de samenleving (samenredzaamheid) staan voorop bij het oplossen van problemen. De gemeente zorgt voor passende ondersteuning waar dat nodig is. We kijken hierbij vanuit een integrale benadering ofwel we kijken breed naar de problematiek en de ondersteuningsbehoefte van de inwoner. Ons aanbod van verschillende vormen ondersteuning is op elkaar afgestemd. De ondersteuning is efficiënt en doeltreffend. Het bereiken van het doel staat voorop.

Uitgangspunt hierbij is dat niet elke kwetsbaarheid of moeilijkheid hoeft te worden geproblematiseerd of gelabeld. Wij gaan er van uit dat inwoners veel zelf kunnen. Samen met mensen in hun omgeving vinden ze oplossingen voor alledaagse problemen. Verwijzers en andere professionals werken vanuit deze gedachte. Bij het verlenen van hulp doen we dat wat nodig is. Dat wat we doen, doen we goed. Inwoners houden daarbij zoveel mogelijk zelf de regie. Het resultaat van de ondersteuning moet zijn dat inwoners hierdoor mee blijven doen aan de samenleving.

We richten ons binnen het thema zelfstandig leven met name op de gebieden: Wmo, werk, participatie, armoede en schulden. De thema’s worden onderling zoveel mogelijk met elkaar verbonden om de integrale benadering te realiseren.

Naast deze thema’s blijven we ons inzetten voor een inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorzieningen voor inwoners met een beperking. We streven naar voorzieningen die voor iedereen toegankelijk zijn en waar inwoners zelfstandig gebruik van kunnen maken.

Er is blijvend aandacht voor dit onderwerp nodig om te komen tot een inclusieve samenleving. De belangrijkste (beoogde) opbrengst van inclusieve beleidsvorming is betere participatie en het vergroten van de zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners.

Opgroeien in een veilige omgeving

Rijswijkse kinderen en jongeren groeien gezond, veilig en kansrijk op - thuis, bij hun eigen ouders - waarbij ze zich ontwikkelen tot veerkrachtige (jong)volwassenen die naar vermogen actief meedoen in de samenleving. Ouders zijn daarvoor primair verantwoordelijk.

Als de ontwikkeling van jeugdigen hobbels kent of zelfs vastloopt, bieden wij met onze partners vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin een vangnet. Wij maken daarbij onderscheid tussen laagdrempelige ondersteuning bij het gewone opvoeden en opgroeien en de (hoog)specialistische jeugdhulp.

We sluiten met onze dienstverlening aan op de regiovisie Jeugdzorg Haaglanden 2021-2026. We hebben aandacht voor de kwetsbare omstandigheden waar ouders en jeugdigen zich in kunnen bevinden en werken daarbij met de menselijke maat en vanuit ons hart. Wij en onze partners nemen daarbij als uitgangspunt dat het opgroeien altijd gepaard gaat met vallen en opstaan. Dat

is normaal. In plaats van onnodig problematiseren, diagnosticeren en medicaliseren, richten we ons op het versterken van de beschermende factoren.

De ondersteuning die we bieden sluit zo goed mogelijk aan bij het eigen netwerk en eigen leefwereld van ouders en kinderen (in de wijk, op school of bij de kinderopvang).

Ouders hebben de regie in eigen hand (zolang dit niet in strijd is met kinderrechten of een zwaarwegend maatschappelijk belang). Samen met hen besluiten we wat hun problemen zijn en hoe ze deze het beste met onze ondersteuning kunnen oplossen (shared decision making). We maken onderscheid tussen specialistische jeugdhulp en ondersteuning bij uitdagingen die horen bij het gewone opvoeden en opgroeien.

Als er meerdere problemen spelen bij jeugdigen of in een gezin helpen we hen om overzicht en regie te houden door één aanspreekpunt te bieden namens verschillende betrokken organisaties (procesregie).

Als kinderen in een onveilige situatie opgroeien, staat in eerste instantie (het herstellen van) hun veiligheid voorop. Hierover gaan we altijd in gesprek met de ouders en/of andere betrokkenen.

We kiezen zoveel mogelijk voor snelle en duurzaam effectieve interventies. We zijn daarbij scherp op de balans tussen baten en kosten en willen dat met de inzet van jeugdhulp resultaten worden geboekt. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet alleen om de regionaal ingekochte specialistische jeugdhulp. Ook lokaal werken we doelgericht, kostenbewust en onderzoeken we de resultaten van ons ondersteuningsaanbod.

Meedoen in een gezonde samenleving

Inwoners doen naar vermogen mee, kijken naar elkaar om en helpen elkaar waar nodig. We willen dat Rijswijk een stad is waar inwoners zich veilig en thuis voelen. Een inclusieve samenleving, waar we voor elkaar zorgen, waar plek is voor iedereen, met gelijke kansen voor iedereen en waar gelijke behandeling de norm is. De visie van de gemeente Rijswijk op welzijn is dat er een samenleving ontstaat waarin iedereen meedoet en waar iedereen bijdraagt aan het geluk voor zichzelf en aan het welzijn voor anderen. De ambities voor het komende jaar zijn op het dit terrein als volgt:

  • Het aantal mensen dat zich vrijwillig inzet, neemt in de komende jaren toe, doordat we vrijwillige inzet waarderen en versterken. Dit doen we door zowel de verenigingen en vrijwilligersorganisaties als de vrijwilligers in hun kracht te zetten. Hierbij is de hulp van de verenigingsondersteuner een belangrijk middel. Deze helpt verenigingen o.a. met het werven van vrijwilligers;

  • Mantelzorgers kunnen hun leven combineren met het bieden van zorg en te ondersteunen en overbelasting te voorkomen;

  • Een gezonde leefstijl draagt bij aan het langer zelfstandig kunnen wonen. Wij informeren onze inwoners actief en op een positieve manier hoe zij gezond kunnen blijven leven;

  • Alle inwoners moeten zich veilig voelen in hun woon- en leefomgeving. Wij zetten daarom in op tijdige herkenning van geweld in huiselijke kring. Betrokkenen en hun omgeving weten waar zij terecht kunnen met hun signalen, zodat huiselijk geweld zo snel mogelijk wordt gestopt en verder geweld duurzaam voorkomen. Daarnaast werken we aan een inclusieve gemeente en zorgen we ervoor dat ons beleid erop gericht is dat iedereen veilig en onbelemmerd zichzelf kan zijn in Rijswijk. Iedereen doet ertoe en doet mee ongeacht achtergrond, inkomen, leeftijd, geslacht, religie, seksuele voorkeur, etniciteit of beperking;

  • Een toenemend aantal van onze inwoners geeft aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. Door alert te zijn op signalen van (dreigende) eenzaamheid en het taboe op eenzaamheid te doorbreken zorgen we ervoor dat minder mensen zich eenzaam voelen.

Corona

De sociale impact van corona blijft moeilijk te voorspellen. Met name op het leven van jongeren en jongvolwassenen heeft corona veel invloed gehad. Gevoelens van eenzaamheid zijn in deze groep sterk toegenomen. Voor vrijwilligers en mantelzorgers was het lastig om hun activiteiten voort te zetten in een periode waarin sociale contacten, zeker met kwetsbare mensen, moesten worden vermeden. Door de (gedeeltelijke) intrekking van beperkende maatregelen op het gebied van onderwijs, sport en samenkomen lijkt de situatie zich te verbeteren, maar de effecten op termijn zijn onduidelijk.

De samenleving heeft zich tot nu toe veerkrachtig getoond, gesteund door een pakket aan noodmaatregelen. Wanneer de overheidssteun wordt afgebouwd moeten we rekening houden met grote maatschappelijk-economische gevolgen, zoals een toename van faillissementen, werklozen en aanvragen voor schuldhulpverlening. De ontwikkelingen volgen we nauwgezet, zodat we snel kunnen beoordelen welke (preventieve) actie er nodig is en iedereen in Rijswijk kan blijven meedoen.

Indicatoren

Hieronder zijn voor Rijswijk de verplichte indicatoren Besluit Begroting en Verantwoording weergegeven:

Indicator

Begroting 2022

Begroting obv peiljaar

Streven

Realisatie 2022

Realisatie obv peiljaar

eenheid

Bron

Banen

971,7

2020

>

965,9

2020

Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd 15 – 64 jaar

Diverse

Jongeren met een delict voor de rechter

2%

2019

<

1%

2020

% 12 t/m 21 jarigen

CBS Jeugd

Kinderen in uitkeringsgezin

8%

2019

<

8%

2021

% kinderen tot 18 jaar

CBS Jeugd

Netto arbeidspartici-patie

66,4

2020

>

69,6

2022

% vd werkzame beroepsbevolking t.o.v. de beroepsbevolking

CBS

Werkloze jongeren

2%

2019

<

1%

2021

% 16 t/m 22 jarigen

CBS Jeugd

Personen met een bijstands-uitkering

544,5

2020

<

499,4

2021

Aantal per 10.000 inwoners 18 jr. eo

CBS

Lopende re-integratievoor-zieningen

295,3

2020

>

295,3

2020

Aantal per 10.000 inwoners van 15 – 64 jaar

CBS

Jongeren met jeugdhulp

11,7%

2020

<

10,9%

2022

% van alle jongeren tot 18 jaar

CBS Jeugd

Jongeren met jeugd-bescherming

1%

2020

<

0,9%

2022

% van alle jongeren tot 18 jaar

CBS Jeugd

Jongeren met jeugd-reclassering

0,3%

2020

<

0,4%

2022

% van alle jongeren van 12 tot 23 jaar

CBS Jeugd

Cliënten met een maatwerk-arrangement WMO

690

2020

<

590

2022

Aantal per 10.000 inwoners

CBS, MSD, WMO