Wat hebben we er voor gedaan?
Zelfstandig leven
Inkomen (Participatiewet)
In de kadernota participatie 2021 is vastgelegd hoe we maatschappelijke participatie bevorderen.
Dit gaat over inwoners met een uitkering die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We begeleiden hen naar een manier om maatschappelijk te participeren, bijvoorbeeld door aan taalvaardigheid of gezondheid te werken, of het doen van vrijwilligerswerk. De participatieconsulenten zijn begonnen met het spreken van de eerste groepen inwoners die vallen onder trede 1 en 2. In deze gesprekken wordt geïnventariseerd waar de kansen liggen voor de maatschappelijke participatie en wordt op individueel niveau een traject gestart. Deze aanpak wordt half 2023 geëvalueerd. Hierbij wordt ook gekeken of er behoefte is aan collectieve trajecten.
De pilot basisbanen is gestart in 2022.
In 2022 kregen we te maken met een grote stroom van ontheemden voornamelijk uit Oekraïne. We hebben over dat jaar aan 217 alleenstaanden en gezinnen leefgeld verstrekt.
Inburgering
In 2022 hebben we ingezet op inburgering. Zodra statushouders in Rijswijk komen wonen, starten we met het inburgeringstraject. We doen dit met een integrale aanpak, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande voorzieningen, gezinsmigranten begeleiding en advies bij het aankopen van hun traject.
Werk in Uitvoering
Het Lokaal Sociaal Akkoord (LSA) 2.0 is in 2022 gestart onder de naam Rijswijk Werkwijs. De strategische doelstellingen uit de kadernota Werk hebben met het LSA 2.0 een plek gekregen in de werkgeversbenadering. Rijswijk Werkwijs vormt een intensieve samenwerking met ruim70 werkgevers, onderwijsinstellingen en andere sociale partners. En biedt op deze manier een infrastructuur waarin kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleid worden.
Om grote instroom van kandidaten die hun baan verloren door de coronacrisis te bedienen, zijn we een samenwerking gestart met uitzendbureaus. We hebben extra geïnvesteerd in werkervaringsplekken bij sociale werkgevers om ontwikkelkansen te bieden voor kandidaten die door de coronacrisis een andere beroepsrichting moesten kiezen. Er is een extra consulent gestart om werkzoekenden naar werk te begeleiden.
In samenwerking met Afdeling Inkoop hebben we in 2022 de beleidsregels rondom Social Return on Investment (SROI) aangescherpt. Ook hebben we het werkproces om uitvoering te geven aan SROI beter geborgd. We hebben in samenwerking met de regiogemeenten SROI succesvol toegepast bij regionale aanbestedingen in de H10 en H4.
In 2022 zijn wij gestart om in het kader van programmatisch werken de integrale aanpak voor maatschappelijke- en arbeidsparticipatie vorm te geven. We organiseren de samenwerking dusdanig dat zowel doorstroom op de participatieladder soepel loopt als ook het brengen van stabiliteit voor de inwoner op alle leefgebieden, zoals financiën, wonen, zingeving, opvoeding en gezondheid. Niet-willers hebben extra intensievere begeleiding gekregen.
Ondersteuning vanuit de Wmo
We hebben in 2022 de Wmo-ondersteuning voor begeleiding en hulp bij het huishouden (‘immateriële diensten’) aanbesteed, omdat de contracten met de zorgaanbieders per 2023 afliepen. De geactualiseerde inkoopvisie is uitgangspunt geweest voor deze aanbesteding. In 2022 maakten in totaal 2318 inwoners gebruik van begeleiding en/of hulp bij het huishouden vanuit de Wmo.
In 2022 hebben we in vervolg op de woonzorgvisie samen met de maatschappelijke partners het Uitvoeringsprogramma Zorg en Wonen opgesteld. Hierin staan de huisvestingsopgaven en acties om de opgaven te realiseren voor kwetsbare doelgroepen centraal. Conform dit uitvoeringsprogramma is in 2022 het bureau Stijlvol Ouder gestart als kwartiermaker wonen met een plus voor de vrije sector. Stijlvol Ouder onderzoekt onder ander door het spreken van projectontwikkelaars, de mogelijkheden voor realisatie van wonen met een plus voor (toekomstige) Rijswijkse senioren. Samen met de corporaties en de zorgaanbieders zijn er woonzorgtafels ingesteld. Hierin zijn multidisciplinaire werkgroepen geformeerd die samen werken aan het realiseren van de huisvestingsopgaven.
De regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 2022-2025 is in 2022 vastgesteld. Intern is de verbinding gemaakt tussen de huisvestingsopgaven uit de woonzorgvisie en de regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang, zodat er een integrale aanpak ontstaat voor zorg en wonen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Armoede- en schuldenbeleid
Met de invoering van de participas hebben we een flexibel aanbod van de kindregelingen gerealiseerd. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een winterjas of sportkleding. Ook is de leeftijdgrens voor de computerregeling en de leeftijd uitgebreid van 10 tot 13 naar 8 tot 16 jaar. Kinderen met de basisschoolleeftijd ontvangen een leen-pc, op het voortgezet onderwijs wordt het een pc in eigendom. Op deze manier sluit de ondersteuning vanuit de kindregelingen beter aan bij de persoonlijke behoefte van de kinderen.
In het kader van preventie en jongeren te leren hoe om te gaan met geld zijn we in 2022 aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute. Dat is een samenwerking tussen bedrijven en gemeenten om inwoners te helpen met informatie, ondersteuning of tools, zoals geldplannen. In samenwerking met de scholen is het project Speaking Minds ontwikkeld. We zijn met leerlingen van het 3e leerjaar van het voortgezet onderwijs in gesprek gegaan over jongeren en armoede. Daarnaast is in het voortgezet onderwijs gestart met een leskist over armoede. Deze kunnen scholen in bruikleen krijgen via de bibliotheek. Uit evaluatie blijken de lespakketten een goede aanvulling te zijn op het reguliere lesmateriaal. Vrijwel alle basisscholen in Rijswijk maken gebruik van de leskist. Ook in de brugklas van het voortgezet onderwijs wordt de leskist ingezet, zoals bij het Rijswijks Lyceum. Voor het praktijkonderwijs is de leskist aangepast met meer activiteiten om te doen in plaats van leeswerk
Voor inwoners met schulden betreffende de zorgverzekering is de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB) geïmplementeerd. Mensen in de bijstand, die een betalingsachterstand van meer dan zes maandpremies hebben en al verzekerd zijn bij Menzis en Zorg en Zekerheid, kunnen hun schuld boetevrij aflossen. Zij stromen dan in in de collectieve zorgverzekering van de gemeente. Hierdoor houden zij hun aanvullend pakket en wordt voorkomen dat mensen onnodig zorg gaan mijden of de kosten van de zorg niet meer kunnen dragen.
We hebben in 2022 de brede schuldenaanpak geïmplementeerd door te starten met het Serviceteam van het FSP waarmee we laagdrempelige dienstverlening willen bieden. Er wordt gebruik gemaakt van het screeningsinstrument Mesis waarmee de benodigde dienstverlening in beeld wordt gebracht.
De dienstverlening aan ondernemers met schulden is opgezet in samenwerking met de gemeente Den Haag en het OKB (regionale ondernemersklankbordgroep). Enkele ondernemers wilden hulp bij hun financiën. Zij kwamen bij het FSP terecht. Het merendeel wilde hulp bij het goed opzetten van een bedrijf, een goedwerkend bedrijfsplan of bij omscholing (is via Economische Zaken opgepakt).
Er is in 2022 een start gemaakt met de samenwerking met ruim 25 bewindvoerders, om bewindvoering zo efficiënt mogelijk in te zetten in aansluiting op andere benodigde ondersteuning voor de inwoner. De samenwerking wordt in 2023 verder vormgegeven.
In 2022 konden inwoners met een laag inkomen (tot 130% van het minimuminkomen) energietoeslag aanvragen. In totaal zijn er over 2022 4137 aanvragen in behandeling genomen waarvan in totaal zo’n 3500 zal worden toegekend.
Opgroeien in een veilige omgeving
Preventie
Ook in 2022 bood het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Rijswijk een laagdrempelige mogelijkheid aan opvoeders, jeugdigen en professionals, om vragen te stellen over opvoeden en opgroeien. De CJG- coördinator heeft netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor partners die met jeugd werken, bijvoorbeeld twee bijeenkomsten voor de professionals betrokken bij zorg en basisonderwijs. Ook waren er diverse activiteiten om de zichtbaarheid van de dienstverlening van het CJG te vergroten onder de inwoners. Zo was het Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig tijdens de informatiemarkt van het Strandwalfestival en werden er Webinars tijdens de Week van de Opvoeding georganiseerd.
Normaliseren is onderwerp geweest van de voortgangsgesprekken met onze (subsidie)partners die ondersteuning bieden bij het opvoeden en opgroeien van jeugdigen. De website van het CJG is geactualiseerd en bevat naast informatie voor opvoeders ook actuele informatie voor professionals over samenwerkingsafspraken en de sociale kaart. De website ‘Jong In Rijswijk’ voor jongeren is uitgebreid met informatie over eenzaamheid en waar je daarvoor in Rijswijk terecht kunt als jongere. Ook is door jongeren een klein onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de website onder jongeren om ervaringen en verbetermogelijkheden op te halen. Uit het onderzoek is o.a. naar voren gekomen dat er kansen liggen in verbetering van de vormgeving van de website, de aansluiting op social media om meer jongeren te bereiken en meer gebruik maken van filmpjes i.p.v. tekst.
De partners van het CJG boden hun preventieve ondersteuning zoveel mogelijk dicht bij de scholen en in de wijken aan. De CJG-coördinator verbond daarbij vraag met aanbod. Voor leerlingen van het primair onderwijs zijn in 2022 extra groepstrainingen over weerbaarheid ingepland op diverse locaties in Rijswijk.
Voor het voortgezet onderwijs is de werkwijze 'Regie op preventie' (RoP) in 2022 door de CJG-coördinator overgenomen van de Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid- Holland West. Samen met de scholen is gekeken welke onderwerpen en thema’s preventief aandacht behoeven. Afgelopen jaar was voornamelijk behoefte aan een aanbod rondom: omgang/ relaties & seksualiteit, omgangsvormen op social media en online criminaliteit.
Met behulp van diverse bijeenkomsten voor ouders en professionals hebben we extra aandacht besteed aan het vroegtijdig signaleren en voorkomen van problemen bij jeugdigen als gevolg van echtscheidingsproblematiek. Voorbeelden zijn Webinars, spreekuren voor ouders, trainingen voor kinderen en jongeren die een scheiding van hun ouders meemaken en informatiepakketten voor scholen. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding zag een toename van het aantal consulten na deze bijeenkomsten.
Op basis van de aanbevelingen uit de evaluatie van het “Convenant JGZ - H8-gemeenten 2018-2021” is gewerkt aan een nieuw convenant tussen de Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West en de H8-gemeenten. Het nieuwe convenant geldt voor een periode van 6 jaar, te weten van 01-01-2022 tm 31-12-2027. In 2022 was het nieuwe convenant de basis voor de samenwerking en hebben we ingezet op het bevorderen en burgen van de gezonde en veilige ontwikkeling van jeugdigen.
Lokale ontwikkelingen jeugdhulp
De inzet van plaatselijke ervaringsdeskundigen uit de jeugdhulp, de ExpEx, is onderdeel gemaakt van structureel beleid en opgenomen in de subsidie aan Welzijn Rijswijk.
Het jeugdteam heeft zich verder ontwikkeld als belangrijk onderdeel van de toegang tot de jeugdhulp. Naast het zelf verlenen van preventieve hulp is het jeugdteam ook verantwoordelijk voor het bewaken van de toegang tot de jeugdhulp. In 2022 is weer aandacht geweest voor teamvorming op basis van het ontwikkelplan voor een stevig jeugdteam.
De inzet van de T-medewerker (toetsingsmedewerker) heeft bijgedragen aan de kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing bij de toegang tot jeugdhulp. Daarnaast zijn de consulenten in gesprek met ouders en jeugdhulpaanbieders zijn scherp op de resultaten van de ingezette hulp.
De invoering van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel (wwwpb) op 1 januari 2022 zorgde voor een administratieve verhuizing van jeugdigen met jeugdhulp uit en naar onze gemeente. De wetswijziging is doorgevoerd in het beleid en in de werkprocessen van het jeugdteam.
In 2022 is de verlengde pleegzorg en maatwerk verlengde jeugdzorg geïmplementeerd.
De uitvoering van de integrale visie op de dienstverlening aan Rijswijkse jongeren uitgaande van de Big Five (geformuleerd door Jong doet mee!) is uitgesteld naar 2023. Deze dienstverlening betreft zowel de overgang van jeugdhulp naar maatschappelijke ondersteuning als de hulp aan jongeren bij wonen, inkomen, huisvesting, support, school & werk en welzijn.
De implementatie van de herziene samenwerkingsafspraken tussen de lokale partners in het primair onderwijs (scholen, schoolmaatschappelijk werk, SPPOH, leerplicht, jeugdteam,
Om de samenwerking tussen het jeugdteam en de huisartsen te versterken en grip te krijgen op de verwijzingen van de huisartsen naar jeugdhulp, is de praktijkondersteuner jeugd per april 2022 gestart. De eerste ervaringen van de huisartsen over de inzet van de praktijkondersteuner jeugd zijn positief. Ook zijn de samenwerkingsafspraken tussen het jeugdteam en de huisartsen geëvalueerd en aangescherpt.
In het kader van het versterken van de samenwerking tussen de gecertificeerde instellingen (GI's) (jeugdbescherming en jeugdreclassering), het jeugdteam en het sociaal wijkteam is een deel van de consulenten samen met jeugdbeschermers getraind in de methode Beter Samenspel. Dejeugdgezondheidszorg) is voltooid. Twee consulenten uit het jeugdteam hebben de specifieke rol van consulent zorg en onderwijs gekregen om zo sneller advies te kunnen geven over passende ondersteuning van leerling en gezin. We volgen de effecten van de nieuwe samenwerkingsafspraken. training heeft al positieve resultaten opgeleverd, de samenwerking tussen de genoemde partijen is verbeterd en een medewerker van een GI werkt iedere 2 weken een dag vanuit het CJG. Ook is het implementatieplan Beter Samenspel opgesteld.
Inkoop Specialistische Jeugdhulp 2020-2024
Met de inkoop is regionaal gestuurd op doelen en resultaten die zijn vastgelegd in de regiovisie (zie ook hieronder bij Regionale samenwerking).
Er is toegewerkt naar meer resultaatsturing en het houden aan de afspraken door alle betrokkenen. Dit betekent onder andere verdere doorontwikkeling van de werkprocessen, documenten en training en oefening zoals opgenomen in het jaarplan van het servicebureau jeugdhulp haaglanden.
Regionale samenwerking en andere transformatieopgaven
De afname van het aantal plaatsingen in Jeugdhulp Plus is sneller gegaan dan verwacht. Hierdoor is de afbouw van Jeugdhulp Plus en de opbouw van kleinschalige woonvormen versneld ingezet. De beweging is ingezet om de huidige voorzieningen en het leefklimaat binnen de Jeugdhulp Plus en de open residentiele jeugdhulp duurzaam te verbeteren.
In 2021 zijn de verbeteringen doorgevoerd uit het Verbeterplan Gecertificeerde Instellingen dat is opgesteld naar aanleiding van het Inspectierapport “Kwetsbare Kinderen onvoldoende beschermd”. Om terugval te voorkomen zijn deze verbeteracties ook in 2022 voortgezet. Hieronder vallen acties zoals het trainen van jeugdteamleden, het evalueren van de samenwerkingsafspraken met Veilig Thuis en het werken volgens de methode Beter Samenspel.
In 2021 is landelijk de aanzet gemaakt met het landelijk toekomstscenario kind- en gezinsbescherming om de jeugdbeschermingsketen te vereenvoudigen. De redenen voor de ontwikkeling van het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zijn de structurele knelpunten in de jeugdbeschermingsketen zoals de aanhoudende wachtlijsten, overlap in taken en verantwoordelijkheden, veel verschillende professionals die kind en gezin zien en te veel focus op het kind in plaats van de achterliggende problematiek. In 2022 zijn landelijk pilots gestart die dienen als ontwikkeling naar een vereenvoudigde jeugdbeschermingsketen, waarin aandacht is voor de knelpunten. De hierboven genoemde verbeteracties passen in de visie van het toekomstscenario.
Samen met de gemeente Den Haag en Leidschendam-Voorburg (H3) en de samenwerkingsverbanden uit deze subregio hebben we ingezet op het verbeteren van de aansluiting onderwijs en jeugdhulp en het voorkomen van thuiszitters. Er zijn in 2022 twee pilots gestart om te experimenteren met collectieve hulp in de scholen, namelijk de pilot Onderwijs- Jeugdhulp arrangementen (OJA’s) in het speciaal onderwijs (SO) en de pilot de Ontdekkers (met observatieplekken voor thuiszitters of dreigende thuiszitters). We sluiten aan op de Regiovisie Jeugdhulp Haaglanden. Regionale acties voeren we komende jaren (2022-2025) uit via de regionale jaarplannen. De eerder opgestelde regionale maatregelen zoals kostenontwikkeling zijn verwerkt in de regiovisie (onder andere door transformatie, doorstroom en uitstroom, regionale instrumenten zoals de maximale bestedingsruimte en het richtinggevend kader)
De opgaven vanuit de actielijnen Vakmanschap professionals en Kinderen zo thuis mogelijk opgroeien vanuit het Transformatiefonds zijn geborgd. Dit betreft onder andere zorglogistiek, het in stand houden van de Kennisinfrastructuur en de verbinding met de volwassen GGZ.
Aanpak Huiselijk geweld
In 2022 is de verlengde regiovisie huiselijk geweld vastgesteld in de centrumgemeenten Delft en Den Haag. We zetten in op een goede samenwerking in de keten, het herkennen, voorkomen en zo snel mogelijk duurzaam stoppen van huiselijk geweld. Met de netwerkpartners werken we volgens de visie van gefaseerd samen aan veiligheid: eerst werken aan directe veiligheid, dan het inzetten op risico gestuurde zorg om de kans op herhaling aan te pakken en vervolgens zorgen we voor ondersteuning bij het herstel.
In 2022 is een plan van aanpak “Versterken lokale teams” opgesteld. In dit plan is een aantal maatregelen benoemd met daaraan acties gekoppeld. Een aantal acties is uitgevoerd zoals het opleiden van 4 aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld, is de alliantie tegen financieel misbruik van ouderen opgericht, is de rol- en taakverdeling in trajecten rondom onveiligheid uitgewerkt en geborgd in het werkproces. Ook is het mogelijk om versneld over jeugdhulp te beschikken door het jeugdteam als bijvoorbeeld Veilig Thuis onderzoek heeft gedaan.
Meedoen in een gezonde samenleving
Meedoen aan de samenleving en je er veilig thuis voelen is van groot belang voor het welbevinden van inwoners. Daarom zetten we in op (betaald) werk. Werk is immers het beste medicijn om zelfredzaam te zijn. Voor inwoners voor wie de stap naar een betaalde baan in één keer te groot is, zoeken we op maat naar kansen en mogelijkheden om maatschappelijk te participeren. Ook zetten we in op een nauwe samenwerking tussen volksgezondheid, zorg, welzijn, onderwijs & cultuur en sport om het welzijn van inwoners te vergroten.
In 2022 zijn we verder gegaan met de uitvoering van de Brede Welzijnsnota. Samen met maatschappelijke partners werken we aan het bestrijden van eenzaamheid, ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers en het stimuleren van een inclusieve samenleving. We blijven ons welzijnsbeleid op deze vier thema’s door ontwikkelen met de coalities, Hierbij signaleren we wat er in de samenleving gebeurt en werken we samen om onze doelen te halen.
Verder wordt er op het gebied van welzijn de komende jaren gewerkt aan een nieuwe vorm van opdrachtgeverschap ten opzichte van de uitvoeringsorganisaties binnen het Sociaal Domein in Rijswijk. Dit geldt voor Welzijn Rijswijk voor de opdrachtverstrekking 2021 en verder.
Welzijn
In 2022 werkten we verder aan de uitvoering van de Brede Welzijnsnota. Samen met maatschappelijke partners werkten we aan het bestrijden van eenzaamheid, ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers en het aanmoedigen van een inclusieve samenleving.
Een succesvol project van de Brede Welzijnsnota was het verspreiden van de huis-aan-huis tijdschrift (mantelzorgglossy), waardoor 75 extra mantelzorgers zich hebben ingeschreven. Ook startten we met het maken van ontmoetingsruimtes in de Planetenflats/Van Mooklaan en in Rijswijk Buiten.
Samen met de coalitiepartners en overige maatschappelijke partners hebben we de uitvoeringsagenda welzijn 2021-2022 besproken. Hierbij bekeken we wat er in de samenleving gebeurde en werkten we samen om onze doelen te halen. De geleerde lessen zijn meegenomen in de nieuwe uitvoeringsagenda 2023-2025 die het College in het najaar van 2022 heeft vastgesteld.
We werkten aan een nieuwe vorm van opdrachtgeverschap ten opzichte van de uitvoeringsorganisaties binnen het Sociaal Domein in Rijswijk, om beter te kunnen sturen op het behalen van de gestelde doelen.
Vrijwilligers en mantelzorgers
De gemeente organiseert jaarlijks een vrijwilligersverkiezing en een feest om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Door de coronamaatregelen moest de prijsuitreiking van 2021 uitgesteld worden naar maart 2022. Met ruim 50 genomineerden werd het een feestelijke uitreiking. In het najaar startte de verkiezing voor de vrijwilligersprijzen 2022, die werd afgesloten met een mooie feestelijke avond in de Rijswijkse Schouwburg op 30 januari 2023.
In 2022 bood de gemeente de vrijwilligers als dankjewel ook de mogelijkheid om naar een voorstelling van het Rijswijks Jeugdtheater te gaan. Hiervan hebben 192 mensen gebruik gemaakt.
Via Rijswijk Doet zet de gemeente zich in om meer mensen van alle leeftijden voor vrijwilligerswerk te interesseren. Via vrijwillige coaches en de vacaturebank ontstaan matches tussen vrijwilligers en passende, leuke klussen en/of vrijwilligersorganisaties.
De gemeente had ook in 2022 voor alle vrijwilligers een vrijwilligersverzekering. Vrijwilligers die verbonden waren aan een organisatie (zoals een sportvereniging of Welzijn Rijswijk) en/of project waren automatisch verzekerd.
In oktober lanceerden we samen met Welzijn Rijswijk podcastinterviews met Rijswijkse jonge mantelzorgers. Dit is onderdeel van het project Jonge Mantelzorgers, waarmee we jonge mantelzorgers beter in beeld krijgen om ze beter te kunnen ondersteunen.
Via de jaarlijkse mantelzorgwaardering ontvingen 1.450 mantelzorgers die zich hiervoor hadden opgegeven rond de jaarlijkse landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november een bijdrage van € 75 en een vrijkaart van Museum Rijswijk. Uit de reacties werd opnieuw duidelijk dat de mantelzorgwaardering zeer op prijs werd gesteld. Daarnaast konden de mantelzorgers op zaterdag 12 november 2022 deelnemen aan de Dag van de Mantelzorg: een dankjeweldag die door de 90 aanwezige mantelzorgers zeer gewaardeerd werd.
De gemeente bood de mantelzorgers ook in 2022 een parkeervergunning.
Inclusie
We zetten ons in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Dit deden we onder andere door gastlessen op en rond scholen te faciliteren en trainingen te faciliteren voor het Herkennen, Signaleren en Verder helpen bij discriminatie. De trainingsserie in 2022 werd positief beoordeeld, maar had vanwege late planning en ziekte uiteindelijk slechts 3 deelnemers, tegenover 12 in 2021.
We werkten aan bewustwording over de thema’s inclusie, toegankelijkheid en discriminatie. Onder andere door op belangrijke momenten in het jaar (17 mei IDAHOT en 11 oktober Coming Out dag) de inclusieve regenboogvlag te hijsen en de Pride Photo Exhibition te organiseren in november.
Begin 2022 hebben we onze Lokale inclusie agenda opgeleverd. Dit hebben we expliciet samen met onze inwoners met een beperking gedaan. Zij weten immers als geen ander wat er goed gaat en wat verbeterd dient te worden. Als onderdeel van de Lokale inclusie agenda hebben we eind van het jaar de Klankbordgroep Toegankelijk Rijswijk opgezet.
Volksgezondheid
Voldoende beweging, gezond eten, niet roken en een matig gebruik van alcohol zijn zoveel mogelijk gestimuleerd. Het gaat hierbij vooral om preventieve activiteiten. Daarnaast is er ingezet op een nauwe samenwerking tussen volksgezondheid, zorg, welzijn, onderwijs & cultuur en sport & bewegen om mensen naar gezonder gedrag te begeleiden.
In 2022 hebben we uitvoering gegeven aan de uitvoeringsagenda Gezondheid, Sport en Preventie. Hiermee dragen we bij aan de doelstellingen en uitgangspunten van de Nota Volksgezondheid en Sport. Zo hebben we in 2022 de professionele beweegmakelaar gecontinueerd om ouderen en kwetsbare groepen te begeleiden naar een passend sport- en beweegaanbod. Verder hebben we het programma Happy Fit 0-100 doorgezet waarmee we impuls hebben gegeven aan de lokale volksgezondheid. De integrale aanpak vanuit de uitvoeringsagenda is uitgebreid met het Lokaal Preventieakkoord. We hebben ingezet op bijvoorbeeld valpreventielessen van Rijswijk Blijft Staan, aansluiting Nationale Diabetes Challenge met Rijswijk loopt mee! en Stoptober. Met de betrokken partners zijn we aan de slag gegaan om een vervolg te geven aan de doelstellingen, ideeën en gemaakte afspraken.