Wat wilden we bereiken?

Visie op de kapitaalgoederen

Het beheer en onderhoud van kapitaalgoederen (openbare ruimte, gebouwen) komt in meerdere programma’s van deze begroting terug. Het vormt financieel gezien een aanzienlijk deel van de begroting en het is bovendien maatschappelijk gezien van groot belang. Om deze redenen wordt het beheer en onderhoud van kapitaalgoederen in een aparte, verplichte paragraaf in de begroting opgenomen.

'Samen werken aan de stad'

De gemeente Rijswijk is verantwoordelijk voor de kwaliteit en de veiligheid van de openbare ruimte. We zorgen dat de openbare ruimte op orde is en aansluit bij het hedendaagse gebruik en de identiteit van onze stad. Dit doen we niet alleen, maar samen met de stad. Bewoners zijn niet alleen belangrijke ogen en oren voor het dagelijks beheer. We vragen hen ook om actief bij te dragen en mee te denken over passende lange termijn oplossingen.

Met elkaar hebben we bepaald wat de basis is en hebben we het minimale kwaliteitsniveau op onze kapitaalgoederen vastgelegd in een integraal beheerplan. Dit overkoepelend beheerplan vormt de leidraad voor onze inzet de komende jaren en zorgt ervoor dat de basis op orde blijft. We werken belangrijke ontwikkelingen die veel raakvlakken hebben met en/of invloed hebben op het beheer en onderhoud, verder uit. Denk hierbij aan de energietransitie, klimaatverandering, biodiversiteit en circulaire economie.

Doelstellingen

  1. De openbare ruimte voldoet aan de gestelde kwaliteitsniveaus en wettelijke zorgplicht. Dat wil zeggen: geen kapitaalvernietiging en het is schoon, heel en veilig. We inspecteren regelmatig en grijpen tijdig in om kapitaalvernietiging te voorkomen. Bewoners zijn belangrijke ogen en oren in het beheer. Het is makkelijk voor bewoners om meldingen te doen en we reageren adequaat. Er wordt gewerkt met actuele beheerplannen, meerjarenonderhoudsplannen en een adequaat dekkingsplan.

  2. We willen bewoners actief betrekken bij het beheer en onderhoud van de stad. Door samen aan de slag te gaan, willen we niet alleen een openbare ruimte creëren die beter aansluit op het gebruik, maar ook meer betrokkenheid en waardering realiseren. Samen maken we de stad beter.

  3. Rijswijk is een groene stad. Conform ons groenbeheerplan gaan we de komende jaren investeren in het openbaar groen om dit beeld te behouden en waar mogelijk te versterken. Dit willen we samen met bewoners, gebruikers, partners en bedrijven gaan invullen.

  4. We willen innovatieve technieken in gebouwen-, infra- en groenbeheer gaan toepassen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de energietransitie en verduurzaming van Rijswijk. Dit aspect nemen we ook mee in de selectie van onze aannemers en toeleveranciers.

  5. Wij gaan gebouwen zoveel als mogelijk multifunctioneel inzetten en proberen hiermee de functies te versterken. Hiermee gaan wij kosten besparen en meer interactie stimuleren tussen maatschappelijke partners.

  6. Jaarlijks wordt fors geïnvesteerd in de openbare ruimte. We willen meer laten zien wat we doen, waarom we het zo doen en wat het betekent voor de stad. We gaan de komende jaren de werkzaamheden meer zichtbaar maken.

Indicatoren

Indicator

Begroting 2022

Realisatie 2022

1. Aantal meldingen over de openbare ruimte

9.000

8.496

2.Voldoen aan vastgesteld kwaliteitsniveau

Niveau B

Niveau B

3. bezettingspercentage maatschappelijk vastgoed

95%

95%

Meldingen openbare ruimte 2022

Aantal

Afval en reiniging

3.877

Groen

1.374

Openbare verlichting

1.364

Riolering en water

217

Speelvoorzieningen

141

Straatmeubulair

440

Wegen en bestrating

1.083

Totaal

8.496

Areaalgegevens

Groen, water en reacreatie

Gazon en gras

circa

194

ha

Beplanting

circa

111

ha

Bomen

circa

33.000

stuks

Water

circa

89

ha

Voorzieningen voor kinderen en jeugd

Speeltoestellen

circa

935

stuks

Speellocaties

166

stuks

Verkeer en verblijf in de stad

Doorgaande wegen en pleinen

circa

110

ha

Fiets- en recreatieve paden

circa

121

km2

Bruggen, tunnels en viaducten

circa

295

stuks

Lichtmasten (incl. armaturen)

circa

9.600

stuks

Volksgezondheid en milieu

Afvalbakken

circa

970

stuks

Ondergrondse verzamelcontainers

circa

1.030

stuks

Bovengrondse verzamelcontainers

circa

196

stuks

Riolering en hemelwaterafvoer

circa

270

km

Onze vastgoedportefeuille bestaat uit 73 objecten met uiteenlopende functies:

Soor locatie

Aantal

Soort locatie

Aantal

Brede Schoollocaties in eigendom bij de gemeente Rijswijk

6

Woningen

12

Cultuurlocaties

2

Woonwagens

9

Sportlocaties (geen onderdeel van brede school)

7

Winkelpanden

5

Welzijnslocaties/wijkwelzijnswerk

2

Fietsenstallingen

2

Welzijnslocaties/kinderopvang

5

Kinderboederijen

2

Multifunctioneel

4

Overige gebouwen

17