Wat hebben we er voor gedaan?

Inleiding

In onze openbare ruimte vinden allerlei activiteiten plaats. Met onze kapitaalgoederen faciliteren we deze activiteiten. Hierbij kunnen we denken aan wegen, riolering, stedelijk water, openbaar groen en gemeentelijke gebouwen. We hebben de taak deze kapitaalgoederen te onderhouden. De kwaliteit van de kapitaalgoederen c.q. de openbare ruimte en het onderhoud hiervan is bepalend voor de (jaarlijkse) lasten. Voor de verschillende kapitaalgoederen hebben wij beheerplannen.

Om zorg te dragen voor de integraliteit binnen de verschillende onderdelen van de leegomgeving is het integraal beheerplan openbare ruimte (IBOR) in 2021 vastgesteld. In dit IBOR zijn onze visies vastgelegd, het biedt handvatten voor beheren van onze leefomgeving en onze kapitaalgoederen.

Bij het in stand houden van de kapitaalgoederen maken we een onderscheid tussen (dagelijks) klein onderhoud, (cyclisch) groot onderhoud en (vervangings-)investeringen. De budgetten voor klein onderhoud zijn jaarlijks op een gelijkblijvend niveau opgenomen binnen de exploitatiebegroting van het programma. Groot onderhoud vindt cyclisch plaats en wanneer de kapitaalgoederen aan het eind van de levensduur zijn vindt een vervangingsinvestering plaats. De kosten van de (vervangings-)investeringen worden geactiveerd en afgeschreven met ingang van het jaar na realisatie op basis van de levensduur van het nieuwe kapitaalgoed.

Kwaliteit van onze kapitaalgoederen

We hebben ieder kwartaal een kwaliteitsmeting uit laten voeren op basis van beeldkwaliteit voor alle onderdelen van de openbare ruimte (totaal 16.950 meetpunten). Het algemene beeld is dat we in 2022 een gemiddelde beeldkwaliteit hebben behaald die voldoet aan de basiskwaliteit (niveau B).

We hebben ons areaal onderhouden op het afgesproken kwaliteitsniveau. We hebben de basis op orde gehouden en gezorgd voor een veilige en toegankelijke leefomgeving.

We hebben ons areaal onderhouden op het afgesproken kwaliteitsniveau. We hebben de basis op orde gehouden en gezorgd voor een veilige en toegankelijke leefomgeving.

Product

Actualisatie

Ambitie

Baggerplan 2021-2026

2026

Voldoen aan wettelijke eisen waardoor de benodigde diepte van de watergangen is gewaarborgd. Het Baggerplan is in 2021 vastgesteld.

Beheerplan groen 2020-2024

2024

In het beheerplan groen zijn keuzes gemaakt op welke wijze we ons groen onderhoud en hoe het groen bijdraagt aan doelstellingen op gebied van o.a. duurzaamheid, klimaatbestendigheid en leefbaarheid.

Beheerplan kunstwerken 2017-2021

2023

Uitvoeren van de maatregelen die benodigd zijn om de functionaliteit te waarborgen en de veiligheid te garanderen.

Beheerplan oevers 2019-2023

2023

In standhouden van de oevers waar noodzakelijk en omvormen naar natuurvriendelijk waar mogelijk.

Beheerplan OV openbare verlichting 2018-2021

2023

In het beheerplan wordt gefocust op preventief beheer, onderhoud en ‘duurzaam beheer’.

Beheerplan VRI verkeersregel- installaties 2016-2020

2023

Bij vervanging van de VRI passen we energiezuinige installaties toe. Achterstand kabels wegwerken. Het toepassen van LED verlichting met een dimregime voor het bijdragen aan de ambitie van duurzaamheid en verkeers- en sociale veiligheid.

Beheerplan spelen 2019-2022

2022

Het integrale beheerplan Spelen is begin 2019 vastgesteld.

Beheerplan wegen 2017-2021

2023

Onderhoud is beperkt tot strikt noodzakelijk onderhoud voor het veilig houden van wegen.

Gemeentelijk Riolerings- en Waterplan Rijswijk 2021 t/m 2025

2026

De piek in onderhoud voor de vervanging van riolering spreiden door levensduur verlengende maatregelen uit te voeren. Het zorgen voor een duurzaam, veilig en robuust watersysteem.

MOP’s Maatschappelijk Vastgoed 2015-2025

2026

In 2021 heeft herijking van het beheerplan Maatschappelijk Vastgoed plaatsgevonden. Dit beheerplan is door de gemeenteraad goedgekeurd en vastgesteld. Uitgangspunt hierbij is de kwaliteit van het vastgoed duurzaam in stand te houden

Niet maatschappelijk vastgoed

2021

In 2021 zijn de meerjarenonderhoudsplanningen geactualiseerd. Onze ambitie is om het vastgoed veilig en bereikbaar te hebben en houden.

Integraal beheerplan: De basis op orde 2021-2025

2025

Met elkaar gaan we de basis, het minimale kwaliteitsniveau, vast stellen in een integraal beheerplan. Dit overkoepelend beheerplan vormt de leidraad voor onze inzet de komende jaren en zorgt ervoor dat de basis op orde blijft. Ook zijn belangrijke ontwikkelingen die veel raakvlakken hebben met en invloed op het beheer en onderhoud, zoals energietransitie, klimaatverandering, biodiversiteit en circulaire economie beschreven en betrokken.

Onderhoud kapitaalgoederen

Binnen de kapitaalgoederen zijn onze disciplines onderverdeeld in de beleidsterreinen wegen, openbaar groen, riolering en gebouwen.

Onderhoud wegen

Het beheer en onderhoud van de verharding, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties en civieltechnische kunstwerken zijn opgenomen in beheerplannen en samengevat in het integraal beheerplan openbare ruimte. De manier waarop we de disciplines beheren is beschreven in de beheerplannen. Bij de herinrichting hanteren we de richtlijnen van duurzaam veilig en de eisen zoals vastgelegd in ons PvE (Programma van Eisen). Naast de wettelijke en beleidsmatige eisen volgen we voor onze projecten een uitgebreid participatietraject met belanghebbenden om draagvlak te creëren en – waar mogelijk – de wensen van de gebruikers te verwerken in de nieuwe inrichting. In 2022 hebben we onze achterstand bij de kabels van de openbare verlichting wederom ingelopen. Er is circa 7 kilometer kabel vervangen met het extra krediet dat beschikbaar is gesteld. Daarnaast hebben we circa 500 lampen vervangen voor ledverlichting met een dimregime.

Voor de discipline wegen hebben we op diverse plaatsen groot onderhoud aan onze elementen uitgevoerd. We hebben de werkzaamheden aan de Veraartlaan en de Diepenhorstlaan uitgevoerd. We hebben groot onderhoud en investeringen gedaan aan onze asfaltverharding. Er zijn diverse ingrepen gedaan om de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers te vergroten/verbeteren.

Ook hebben we diverse bruggen vervangen en is regulier onderhoud gepleegd om de veiligheid te maximaliseren en onze wandel- en fietsroutes in stand te houden.

We hebben de verkeersregelinstallatie (VRI) aan de Veraartlaan vervangen en de installatie aan de Diepenhorst aangepast naar een intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI).

Onderhoud riolering

Voor de discipline riolering (water) hebben we geïnvesteerd in het vervangen van riolering in Oud Rijswijk en hebben we onze riolering ‘gerelined’ (het aanbrengen van een binnenwand) in Te Werve. Ook hebben we dit jaar geïnvesteerd in het aanleggen van regenwaterleidingen waarbij we het regenwater opvangen in eigen gebied. Hiermee gaan we droogte tegen en hebben we minder kans op wateroverlast.

Onderhoud openbaar groen

Het openbaar groen is regulier onderhouden, volgens het Groenbeheerplan. Deels via de bestekken (maaien gazons, maaien kruidenbermen, onkruidbestrijding op verharding, boomveiligheidscontroles), deels via de Binnenbaan en de eigen buitendienst.

De bestrijding van ziekten en plagen (iepziekte, eikenprocessierups, reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop) is in 2022 aangepakt. Hierdoor ontstond grip op de situatie. Er zijn 100 zieke iepen verwijderd en 2.000 m2 ziek opschot (jonge takken langs de stam). De eikenprocessierups is op 1.200 van de in totaal 4.500 Rijswijkse eiken actief bestreden door ze weg te zuigen. Daarnaast zijn 150 vogelnestkastjes opgehangen voor de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups: mezen. Door middel van twee maairondes en vier rondes begrazing door schapen is de bestrijding van de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop onder controle. Over de bestrijding van ziekten en plagen zijn nauwelijks klachten en meldingen ontvangen.

In het plantseizoen 2021/2022 zijn ca. 500 nieuwe bomen en ca 6.000 m2 heesters aangepland.

In 2022 hebben we de communicatie over groenbeheer verder geprofessionaliseerd. Daarbij maakten we gebruik van de mogelijkheden van Geografische Informatiesystemen (GIS). Hiermee kunnen we de inwoners van Rijswijk beter informeren over de groenwerkzaamheden.

Onze speelvoorzieningen hebben we onderhouden zodat het gebruik veilig is en voldoet aan de strenge eisen die hieraan gesteld worden. We hebben ook diverse speelplekken gerenoveerd. Dit hebben we samen met de gebruikers uitgevoerd door middel van participatie.

Onderhoud vastgoed

We hebben via de begroting meer financiële capaciteit aangevraagd en gekregen voor grootschalig en achterstallig onderhoud voor Museum Bescherming Bevolking en Station Rijswijk. In het station zijn de roltrappen gerenoveerd en zijn voorbereidingen getroffen voor de gevelvervanging.

De meerjarenonderhoudsplannen zijn in 2022 geactualiseerd. Op grond hiervan is de storting in

de voorziening meerjarenonderhoudsplannen welzijn, sport en cultuur gewijzigd. Onderhoud en vervanging worden zoveel mogelijk duurzaam uitgevoerd. Volgens de voorschriften voor het opstellen van de begroting zijn vanaf 2020 de jaarlijks terugkerende kosten opgenomen in de beheerbegroting. De overige kosten zijn opgenomen als dotatie (bijdrage) aan de voorziening.

Overige actualiteiten

De komende jaren gaan de nutsbedrijven in Rijswijk veel verouderde kabels en leidingen vervangen. We stemmen met de nutsbedrijven de geplande werkzaamheden af en bekijken samen de mogelijkheden om deze te combineren.

De samenwerking met de nutsbedrijven zijn we tijdens de planvoorbereiding in een vroeg stadium aangegaan. Zo is er zowel in de voorbereiding als de uitvoering sprake van een gezamenlijke aanpak. Dit met als doel zo min mogelijk overlast voor de omgeving.

Er zijn meerdere straten in Rijswijk waar verschillende onderhoudsproblemen samenkomen (zie ook programma Leven en Wonen). Het gaat om locaties waar we zowel boven- als ondergronds investeringen moeten doen. We richten deze straten opnieuw in. Met participatie betrekken we bewoners en gebruikers hierbij. In deze straten geven de bomen overlast. Zowel de verharding als de kabels en leidingen zijn aan vervanging toe.

Het gaat om kostbare projecten. Hierbij is sprake van een lange voorbereiding, waarbij een nieuwe inrichting wordt bedacht. De voorbereidingen hebben betrekking op de Steenlaan, de Lindelaan, de Veraartlaan en de Rembrandtkade.

In 2022 heeft vooral digitaal participatie plaatsgevonden. We hebben hierbij innovatieve manieren gevonden om belanghebbenden mee te nemen in de voorbereiding van projecten. Helaas is er wel enige vertraging opgelopen bij de grotere herinrichtingsprojecten. Behalve participatie in de herinrichtingsprojecten zijn er ook trajecten bij ‘spelen’ goed doorlopen.