Wat hebben we er voor gedaan?

Mobiliteiitsprogramma

Een nieuw Mobiliteitsprogramma is in december 2021 door de raad vastgesteld. Het document is een integraal product dat rekenschap geeft van verbanden tussen ruimtelijke ordening, verstedelijking, economie, leefbaarheid en mobiliteit in Rijswijk en omgeving. Het STOMP ontwerp- en ordeningsprincipe is geïntroduceerd. Daarbij is in december eveneens besloten om in de komende bestuursperiode de uitwerking te doen van de Mobiliteitsstrategie (“hoe”) en daarna het Uitvoeringsplan (“wat”). In de jaarrekening verantwoording blikken we terug op de activiteiten uit de periode vóór vaststelling van het Mobiliteitsprogramma en ligt het accent op de vorige pagina beschreven visie en doelstellingen ten behoeve van het begrotingsprogramma Verkeer en Vervoer.

Fietsvoorzieningen

In 2021 realiseerden we goede fietsvoorzieningen, waaronder veilige, comfortabele en directe fietsroutes en boden we voor het eerste jaar bewust de ruimte voor initiatieven van deelfietsen of elektrische deelscooters. Eind 2021 is hier een eerste evaluatie over gemaakt en aan de raad voorgelegd. De goede punten blijven behouden en op een aantal punten is aanscherping en regulering nodig (uit te werken in 2022). De fietsroutes over de Sir Winston Churchilllaan, Veraartlaan, Laan van ‘t Haantje, Van Rijnweg en een stuk fietspad langs de Prinses Beatrixlaan zijn in gebruik genomen. In 2021 is een begin gemaakt met de planvorming voor de fietsroutes in het Wilhelminapark, op de Steenlaan, de Jan Thijssenweg/Laan van Beens en de Geestbrugweg.

Verbetering verbindingen

Barrières van water, spoor en wegen nemen we zoveel mogelijk weg, waardoor we de oversteekbaarheid en verbindingen verbeteren en reistijden laten afnemen. In RijswijkBuiten is de spoorbarrière weggenomen doordat de Laan van ’t Haantje klaar is. Bij de (vastgestelde Ontwikkelkaders van de) gebiedsontwikkelingen In de Bogaard en Plaspoelpolder (Havenkwartier, Kesslerpark) zijn de eerste contouren duidelijk van betere verbindingen en toegangen in en door die gebieden voor een groeiend aantal fietsers en voetgangers die daar hun herkomst of bestemming krijgen.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is ook in 2021 een speerpunt geweest. In 2021 zijn, ondanks de beperkingen van de sluiting van scholen, het verkeersexamen gehouden en zijn 2 schoolzones gemaakt. Ook is de aanvraag voor flitspalen afgerond, de belijning op de Schaapweg/Generaal Spoorlaan aangepast en zijn naar aanleiding van meldingen verkeerssituaties aangepast zoals in de Van Vollenhovenlaan, drempels op de parallelbaan Haagweg en markeringen/borden in de Presidentenbuurt. Er is gestart met de planvorming en participatie van de Lindelaan, een integraal herinrichtingsproject voor betere verkeersveiligheid, fietsroutes en leefbaarheid. De Julianastraat is zo’n integraal project dat is opgeleverd in 2021.

Parkeerdruk

Het principe is de juiste parkeerder op de juiste plek. Hiervoor meten we regelmatig de parkeerdruk in de wijken. Op basis van deze druk beoordelen we of er een draagvlakonderzoek moet worden gestart in een wijk. De uitkomst van het onderzoek kan leiden tot invoeren van regulering in de betreffende wijk. De groei van Rijswijk, de woningbouwopgave en de ervaren parkeerdruk vragen om maatregelen. Maatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld parkeernormen en evaluatie van het vergunningenbeleid. De pandemie zorgde in 2021 voor een andere, ongewone parkeersituatie in Rijswijk. De in 2021 uitgevoerde parkeerdrukmeting heeft geen aanleiding gegeven plannen te maken voor verdere regulering. Wel zijn de plannen voor een draagvlakmeting in Broekpolder verder uitgewerkt.

In 2021 is bijzonder veel aandacht gegeven aan het oplossen van de problemen in de parkeerketen die waren ontstaan in maart 2020. Daarnaast is door een extern adviesbureau een onderzoek uitgevoerd naar de parkeerketen en zijn een aantal van de aanbevelingen ten uitvoer gebracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat een evaluatie van het vergunning systeem niet heeft plaats kunnen vinden.

Er is een pilot gestart om te onderzoeken om de haalbaarheid van een bewaakte fietsenstalling in Oud Rijswijk te onderzoeken. Het laadpalen bestand voor elektrische voertuigen is fors uitgebreid en verbeterd. Tevens zal in de toekomst de uitbreiding sneller kunnen plaatsvinden.

Openbaar vervoer

Binnen een toekomstgericht beleid van verkeer en vervoer vormt goed openbaar vervoer een belangrijke pijler. Openbaar vervoer zal ook een deel van de groei van de mobiliteit op moeten kunnen vangen. Goed openbaar vervoer blijft een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de stad en bevordert een goed vestigingsklimaat. In 2021 ontstonden als gevolg van de “coronacrisis” bij het openbaar vervoer meerdere financiële en praktische problemen. De Metropoolregio, vervoerders en het Rijk hebben compensatie gezocht en voor een groot deel tijdelijke oplossingen gevonden. Als gemeente hebben we gezorgd dat we geregeld geïnformeerd werden over de consequenties (tijdelijk opheffen haltes en aanpassing van lijnen).

Onder de noemer openbaar vervoer voegen we hier het proces toe van de CID/Binckhorst Den Haag OV studies, waarvoor we in 2021 vanuit de Rijswijkse organisatie diverse stappen gezet hebben (communicatie, participatie, toetsing & advisering, besluitvorming).

Station Rijswijk verdient bijzondere aandacht; we streven naar, en willen ook op de langere termijn investeren in een kwaliteitsimpuls voor het stationsgebied. Een station waar het prettig verblijven is en een goede overstap tussen trein, tram, bus, auto en fiets mogelijk is, helpt mee om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Het station is onderdeel van een as van ontwikkelgebieden Havenkwartier, Kesslerpark en Bogaard Stadcentrum en omgeving. Bij verstedelijking hoort inzet op de mobiliteitstransitie (meer fiets, ov, lopen, minder vrijblijvend parkeren). De beschikbaarheid van een goed openbaar vervoerknooppunt, op de hoek van de Plaspoelpolder, nabij de ontwikkellocaties Bogaard, Havenkwartier en op fietsafstand van RijswijkBuiten/Pasgeld, is een randvoorwaarde geworden. In 2021 zijn we daarom gestart met het “handelingsperspectief”, een startdocument voor de ambities voor het station en omgeving. Dit maken we samen met HTM, EBS, Prorail, NS en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. We zoeken naar kansen voor verbetering van de knoopfunctie. Voor RijswijkBuiten als ontwikkellocatie is in aanvulling hierop in samenwerking met het Rijk een verkenning gedaan naar een halteplaats voor de toekomstige city-sprinters. Zie ook de toelichting hierop in het Programma Wonen en Leven.

Economie en mobiliteit

We werken met de andere steden in de Metropoolregio samen om economie en mobiliteit op elkaar aan te laten sluiten en een aantrekkelijk vestigingsklimaat te hebben. Rijswijk is in de regio bekend om de regionale economische toplocatie Plaspoelpolder. Zo is in 2021 onder andere de herinrichting Veraartlaan bij het Octrooibureau gerealiseerd.

We zetten in 2021 onverminderd in op een duurzame toekomst van de Prinses Beatrixlaan. In 2021 is voor het project Bovengronds Verstedelijkingsontwerp Beatrixlaan gestart met omgevingsparticipatie. Ruim 400 reacties zijn ontvangen en nieuw hierin is de samenwerking met kinderrechtambassadeurs. Reacties worden meegenomen in het ontwerpproces dat medio 2022 tot een voorlopig ontwerp leidt. Voor dat voorlopig ontwerp zijn in 2021 al meerdere vooronderzoeken uitgevoerd (flora&fauna, kabels&leidingen, verkeersmodel) en dat gaat in 2022 verder. Nu dat project loopt, heeft de lobby zich in 2021 geconcentreerd op de gewenste tunnel. Er zijn in 2021 met verschillende stakeholders (waaronder kamerleden, Statenleden, raadsleden van gemeente Den Haag en de MRDH) contacten gelegd en werkbezoeken afgelegd om de wens voor de tunnel onder de aandacht te brengen en te pleiten voor een onderzoek naar de haalbaarheid van de tunnel. De MRDH heeft naar aanleiding hiervan in 2021 aangegeven samen met Rijswijk en Den Haag die verkenning te willen gaan uitvoeren.