Wat hebben we er voor gedaan?

Zelfstandig leven

Inkomen en maatschappelijke participatie

  • We zijn in 2023 doorgegaan met het bevorderen van de maatschappelijke participatie van inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal zijn tot en met eind 2023 circa 400 inwoners in dit kader gesproken. Hiervan zijn 39 uitgestroomd naar een individueel participatietraject, 12 naar een vorm van dagbesteding en 60 naar vrijwilligerswerk.

  • In 2023 hebben we binnen het sociaal domein de integrale samenwerking voor de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners met een bijstandsuitkering geïntensiveerd door vanuit één locatie te werken.

  • We hebben in 2023 de pilot basisbanen geëvalueerd en op basis daarvan besloten om de pilot niet voort te zetten.

Werk

  • Conform toezegging in de Kadernota Werk hebben we in 2023 het uitvoeringsprogramma Rijswijk- Werkwijs geactualiseerd en uitgevoerd. 

  • De gemeente Rijswijk speelt middels doorlopende regionale samenwerking in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De concrete actie die we hebben genomen, is dat we vanaf 2023 het re-integratie instrument ‘loonkostensubsidie’ breder gaan inzetten. Om te bepalen welk instrument het best past bij een inwoner, zijn wij sinds 2023 tevens gestart met het doen van een bredere uitvraag naar de ondersteuningsbehoeften op verschillende leefgebieden.  

  • In 2023 hebben wij ons hard gemaakt om niet-willerstrajecten aan te bieden aan inwoners die zich niet of onvoldoende inzetten voor toetreding tot de arbeidsmarkt. In 2023 leidde dat tot 28 cliënten in traject waarvan er inmiddels drie zijn uitgestroomd.

Ondersteuning vanuit de Wmo

  • In 2023 zijn de nieuwe overeenkomsten met de (nieuwe) zorgaanbieders van immateriële diensten van start gegaan. In 2023 is de kwaliteit van de dienstverlening gemonitord. Belangrijkste uitkomsten hiervan zijn: de tevredenheid bij begeleiding is hoog, de inwoners zijn tevreden over de kwaliteit van de schoonmaakwerkzaamheden en de medewerkers bij ondersteuning huishouden, maar het contact tussen de inwoner en de zorgaanbieder is een punt van aandacht. 

  • We hebben de implementatie van het Uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie voortgezet. Er is een verdiepend onderzoek gedaan naar de woonwensen van Rijswijkse senioren, er is een 'doorstroomteam' aangesteld en er is een kwartiermaker gestart betreffende 'Wonen met een Plus’. Daarnaast zijn er 35 wooneenheden voor de doelgroep ‘mensen met een verstandelijke beperking’ opgeleverd.  

  • De wet ‘woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen’ is na de val van het kabinet controversieel verklaard, daardoor is de doordecentralisatie van Beschermd Wonen uitgesteld. Vooruitlopend op de mogelijke doordecentralisatie hebben we in 2023 afgesproken om meer samen te werken met de Toegang voor Beschermd Wonen. Deze is momenteel belegd bij centrumgemeente Den Haag. Zo blijven Rijswijkers die Beschermd Wonen nodig hebben, bij ons in beeld.

Armoede- en schulden

  • Om meer maatwerk te leveren, hebben we in 2023 samen met stichting Kei een start gemaakt met de evaluatie van de kind regelingen. Deze evaluatie houdt concreet in dat we de gebruikscijfers analyseren en de gebruikservaringen van ouders ophalen om vervolgens de kind regelingen beter te laten aansluiten bij de behoefte.

  • In 2023 is de RUB (Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden) opgenomen in het reguliere werkproces van vroegsignalering en zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met zorgverzekeraar DSW. De RUB is bedoeld voor inwoners die achterstand hebben op hun zorgverzekeringspremie.

  • In 2023 is het Actieplan Armoedebestrijding+ vastgesteld en zijn wij begonnen met het uitvoeren van de hieruit voortvloeiende acties, zoals het vormen van een bestaanszekerheidsklankbordgroep waarmee samen met ervaringsdeskundigen innovatieve pilots worden ontwikkeld en uitgevoerd. Ook hebben we een start gemaakt met een communicatiecampagne waarmee we het bereik van onze minimaregelingen willen verhogen en zijn we gestart met een inventarisatie gericht op de aard, omvang en wensen van middeninkomens.

  • In 2023 hebben we onze aanpak 'vernieuwing financiële dienstverlening' geëvalueerd. Op basis hiervan zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is een doorstart gemaakt met de aanpak vroegsignalering. 

Inburgering

  • We hebben in 2023 op het terrein van inburgering een integrale manier van werken toegepast. Zo hebben we bij het vaststellen van het Persoonlijke Plan Inburgering en Participatie (PIP) een uitvraag gedaan naar alle leefgebieden en waar nodig hebben we de verbinding gelegd met andere beleidsterreinen zoals Inkomen, Jeugd, Armoede, WMO en Schuldhulpverlening.

  • In 2023 hebben we de achterstand op de taakstelling inburgering ingelopen door de inzet van maatschappelijke partners en de consulenten inburgering én door inwoners (tijdelijk) in een flexwoonlocatie te plaatsen. Deze inwoners doen mee aan een taaltraject en worden begeleid en gemonitord. 

  • Daarnaast zijn we gestart met de pilot ‘Statushouders aan het werk’. Deze pilot wordt integraal vanuit de beleidsvelden ‘inburgering’ en ‘werk’ uitgevoerd en brengt al aan het begin van ieder inburgeringsproces de arbeidsmogelijkheden voor de statushouders in kaart. Vervolgens helpen wij hen, naargelang de mogelijkheden, aan een baan.  

Opgroeien in een veilige omgeving

Preventie

  • De zichtbaarheid van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is ook in 2023 toegenomen onder onze partners. De ervaringen van opvoeders en jeugdigen, zijn opgenomen in het Actieplan Preventief Jeugdbeleid.

  • In 2023 is de Rijswijkse visie op Normaliseren (minder medicaliseren en doorverwijzen) en de Reikwijdte van de Jeugdhulp vastgesteld en is een criterium voor subsidieverstrekking aan onze partners bij opvoed- en opgroeipreventie. Uit een evaluatie van de pilot Consulent in de School blijkt dat dit tot minder toewijzingen van specialistische jeugdhulp leidt.

  • De partners van het CJG bieden hun preventieve ondersteuning dichtbij scholen en in de wijken aan. 

  1. De CJG-coördinator verbindt vraag met aanbod. 

  2. In 2023 zijn stappen gezet in de doorontwikkeling van het (huidige) Voorliggend Veld Overleg.

  3. Vanuit Kwadraad is gestart met thuisbegeleiding voor gezinnen. 

  4. De proeftuin van Buurtgezinnen hebben we in 2023 voortgezet. 

  5. In samenwerking met het basisonderwijs zijn op locaties in Rijswijk diverse groepstrainingen voor kinderen aangeboden.

  • We hebben ingezet op het bevorderen en borgen van de gezonde en veilige ontwikkeling van jeugdigen. Rijswijk kent nu bijvoorbeeld een ondersteuningsaanbod voor ouders en jeugdigen die te maken krijgen met echtscheidingsproblematiek.

Lokale ontwikkelingen jeugdhulp

  • De deskundigheid van consulenten en T-medewerker is vergroot door o.a.gesprekken met ouders en jeugdhulpaanbieders over de resultaten van de hulp. Dit heeft een positieve weerslag op het resultaatgericht werken van het Jeugdteam.

  • We zijn in 2023 uitgegaan van de integrale visie op dienstverlening aan Rijswijkse Jongereen conform de Big Five (geformuleerd door Jong doet mee!):

  1. de samenwerking met partners in jongerenhuisvesting is verstevigd

  2. een pilot is ingericht om de meest kwetsbare 17-jarigen in beeld te brengen 

  3. het preventieve aanbod voor jongeren is via communicatie toegankelijk gemaakt 

  4. over schulden hebben we ‘Prettig in de +’ gelanceerd 

  5. voor jongeren die 18 jaar worden geven we met ‘Regel je shit’ alle belangrijke informatie

  • Het project Elkaar Versterken was gericht op een betere samenwerking tussen de partners in het basisonderwijs. Dit is in 2023 afgerond, geëvalueerd en geborgd. Dat is inclusief de pilot Consulent in de School.

  • De samenwerking tussen het jeugdteam en huisartsen is versterkt (Zorg Dichtbij). De uren van de praktijkondersteuner Jeugd zijn in 2023 uitgebreid. De huisartsen zijn positief, zo blijkt uit periodieke monitoring en evaluaties.

Inkoop Specialistische Jeugdhulp 2020-2024

  • In 2023 hebben we ingezet op een duurzame samenwerking waarbij monitoring en ontwikkeling centraal stond. Om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van het beleid (data) is begin 2023 een monitor met dashboard geïntroduceerd.

  • Resultaatsturing en het houden aan de afspraken door alle betrokkenen. Dit betekende o.a. een doorontwikkeling van de werkprocessen, documenten, training en oefening. De afspraken uit het regionale handboek hebben we in de werkprocessen van ons lokale jeugdteam verwerkt. Essentieel onderdeel is het toepassen van het richtinggevend kader (RGK).

Regionale samenwerking en andere transformatieopgaven

  • Inzet op duurzaam verbeteren van de huidige voorzieningen en het leefklimaat binnen de Jeugdhulp Plus (JHP) en de open residentiële jeugdhulp (H10). Er is in 2023 een plan van aanpak opgesteld om alternatieven voor JHP te ontwikkelen. De focus ligt op het voorkomen van instroom o.a. door het versterken van de open residentiële jeugdhulp en het investeren in kleinschaligheid, hybride groepen en passende uitstroomvoorzieningen. Gestart is met het invoeren van kleinschaligheid in de 3 milieus-voorzieningen (verblijf, behandeling en onderwijs).

  • De verbeteracties uit het Verbeterplan Gecertificeerde Instellingen (o.b.v. het Inspectierapport ''Kwetsbare Kinderen Onvoldoende Beschermd'') zijn in 2023 structureel geborgd. Het JT en SWT werken samen met de jeugdbeschermers (Gecertificeerde Instellingen) conform Beter Samenspel. Mede door casuïstiekbesprekingen die plaatsvonden op het CJG. Ook zijn in 2023 alle consulenten geschoold in Signs of Safety, is er een uniform veiligheidsplan voor de consulenten gemaakt en is meer inzicht in welke andere trajecten ingezet kunnen worden als het om (on)veiligheid gaat en duidelijkheid over de rol- en taakverdeling.

  • Ter voorbereiding op het landelijk toekomstscenario 'nieuwstelsel kind- en gezinsbescherming’ is in 2023 de Haaglandse proeftuin van start gegaan. 

  • In de Regiovisie Jeugdzorg is aandacht voor het verbeteren van de aansluiting op het onderwijs en het voorkomen van thuiszitters. Samen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag (H3) en de betrokken samenwerkingsverbanden zijn we hier al langere tijd mee bezig. In 2023 zijn deze ambities geëvalueerd en zijn nieuwe (samenwerkings)afspraken en doelen vastgesteld.

  • Om de opgaven vanuit de actielijnen Vakmanschap Professionals en Kinderen Zo Thuis Mogelijk Opgroeien (Transformatiefonds) verder te borgen, is in 2023 de dienst Zorglogistiek als structurele functie toegevoegd aan het Expertiseteam Complexe Zorg.

Regiovisie Huiselijk Geweld en (Kinder)mishandeling

Vanuit de Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld werken het Jeugd- en Sociaalwijkteam samen met de ketenpartners aan het voorkomen van huiselijk geweld en het zo snel mogelijk stoppen ervan. In 2023 hebben we vanuit het lokale plan van aanpak ''Samenwerken aan een veilig thuis voor iedereen'' de volgende resultaten behaald:

  • Het Rijswijkse protocol van de meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is opgesteld,

  • Gemeentelijke aandachtsfunctionarissen HGKM zijn gestart

  • Vanuit Cluster Veilig Opgroeien is actief bijgedragen aan de besloten raadsbijeenkomst over het thema Huiselijk Geweld (zie OOV).

Op regionale schaal hebben de centrumgemeenten Den Haag en Delft zich samen met de regiogemeenten ingezet voor de ontwikkeling, borging en daar waar mogelijk structurele implementatie van de ingezette trajecten en projecten uit de Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld. Ter verbinding met de regiovisie Jeugdzorg is de Routekaart naar Veiligheid in 2023 opgeleverd.

Meedoen in een gezonde samenleving

Welzijn

Met de uitvoeringsagenda 2023-2025 hebben we uitvoering gegeven aan de Brede Welzijnsnota. Dit deden we in coalities: samenwerkingsverbanden tussen gemeente en (maatschappelijke) partners die zich inzetten op de thema's eenzaamheid, inclusie, mantelzorg en vrijwilligers. 

  • Eén van de succesvolle activiteiten uit de uitvoeringsagenda is de inzet van de flatcoaches. Zij werken eenzaamheid tegen en zorgen voor een fijn samenlevingsklimaat in de flats waarin zij actief zijn. In 2023 is de inzet van de flatcoaches uitgebreid. 

  • Rond de Dag van de Mantelzorg is de mantelzorgglossy 2023 huis aan huis verspreid. Hierdoor hebben meer mantelzorgers zich laten registeren bij Welzijn Rijswijk. 

  • Het plan van aanpak Dementievriendelijke Gemeente Rijswijk is vastgesteld.

Vrijwilligers en mantelzorgers

  • Rijswijk Doet was in 2023 in gesprek met vrijwilligers in Rijswijk. Op basis van signalen hebben we de vrijwilligerswaardering aangepast. In 2023 hebben we ongeveer 4.500 vrijwilligers een VVV-dankjewelbon gegeven. 

  • We hebben de vrijwilligersverzekering gefaciliteerd. In 2023 hebben we een aantal keer vragen van vrijwilligers(organisaties) beantwoord bijv. door de polisvoorwaarden toe te sturen.

  • Het voltallige college deed mee aan NL Doet. Daarnaast is de ambtelijke organisatie aangemoedigd om mee te doen. 

  • We bieden mantelzorgers een parkeervergunning voor mantelzorgers en een mantelzorgwaar-dering. In 2023 hebben we ruim 1500 mantelzorgers deze blijk van waardering gegeven.

Inclusie

  • Vanuit de Brede Welzijnsnota hebben we voorlichtingen gegeven op scholen.

  • Om bewustwording te bevorderen, hebben we media-/communicatiemomenten georganiseerd rond 21 maart (Dag tegen Racisme en Discriminatie), 17 mei (IDAHOT), Strandwalfestival, 11 oktober (Coming Out Dag), Paarse Vrijdag (actiedag voor LHBTIQ+ scholieren) en 10 december (Dag van de Rechten van de Mens).

  • We hebben de regenboogvlag gehesen op 17 mei en 11 oktober met daaromheen communicatie. 

  • In 2023 was de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep Toegankelijk Rijswijk. 

  • Er was intern aandacht voor inclusie. 

Gezondheid

  • Voldoende beweging, gezond eten, niet roken en een matig gebruik van alcohol zijn zoveel mogelijk gestimuleerd door middel van preventieve activiteiten. Er is intern samengewerkt tussen volksgezondheid, zorg, welzijn, armoede en schulden, onderwijs & cultuur en sport & bewegen om mensen naar gezonder gedrag te begeleiden

  • In 2023 zijn we verdergegaan met de integrale aanpak vanuit de Uitvoeringsagenda Gezondheid, Sport en Preventie.  

  • De uitvoeringsagenda Gezondheid, Sport en Preventie is in 2023 geëvalueerd. De lessen zijn meegenomen in de aanpakken SPUK Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Integraal Zorg Akkoord (IZA). In 2023 hebben we een begin gemaakt met het opstellen van ketenaanpakken voor Valpreventie, Kansrijke Start en Aanpak Overgewicht & Obesitas vanuit de SPUK GALA. Ook hebben we het Regiobeeld Haaglansen ontwikkeld vanuit IZA. Daaruit voortvloeiend is in 2023 ingezet op onder andere de pilot praktijkondersteuner bij de huisarts (POH), MEE integrale vroeghulp, Consulent in de school en Kwardraad thuisbegeleiding bij gezinnen.