Wat hebben we er voor gedaan?

Het programma van werkzaamheden en uitgifte van bouwgrond voor voornamelijk verkoop van woningbouw, zoals dat is gepland en dient als onderlegger van de ramingen van de jaarschijf 2023 van de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023.

Grondverwerving

Verwervingsactiviteiten worden nadrukkelijk afgestemd op de beoogde ontwikkeling van het gebied. Bij een grootschalige ontwikkeling, waarvan sprake is in RijswijkBuiten, is het doel om alle nog benodigde percelen te verwerven in een minnelijk traject. Dit doel is behaald.

In 2023 zijn de laatste gronden verworven die nodig zijn voor de ontwikkeling van het plangebied. Het bedrijventerrein, dat ProRail voor de realisatie van de spoorverdubbeling nodig had, moet nog terug overgedragen worden aan de gemeente.

Bouw- en woonrijp maken

De planning en de uitvoering van de werkzaamheden voor het bouw- en woonrijp maken, zijn aangepast aan de uitgangspunten van de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023. Door de vertraging van ontwikkeling en verkoop woningen, zijn ook deze werkzaamheden enigszins vertraagd.

Rente en financiering

Bij de vaststelling van de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023 is gebleken dat er aanvullende financieringsmiddelen aangetrokken moet worden. In 2023 zijn een tweetal leningen afgesloten waarmee de financiering tot en met 2028 geregeld is.

Risico’s

De omgang met risico’s bij grondexploitaties is beschreven in de Nota Grondbeleid. Risico’s kunnen zich bij dit project op allerlei gebieden (o.a. politiek, bestuurlijk, maatschappelijk, economisch, wet- en regelgeving, samenwerking) voordoen. Voor de kansen en bedreigingen van de gemeentelijke grondexploitatie is een risicoparagraaf opgesteld. Deze maakt deel uit van de grondexploitatie.

De gekwantificeerde risico’s binnen de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023 bedragen 3,924 miljoen. Binnen de grondexploitatie is geen dekking aanwezig voor het negatieve exploitatieresultaat. De Algemene reserve wordt ingezet als buffer.

Gronduitgifte

De uitgifte van bouwgronden in RijswijkBuiten is nu voorzien in de periode tot en met 2030. Volgens de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023 worden er tot en met 2023 ongeveer 2.407 bouwkavels in verkoop gebracht. De planning is gebaseerd op het sturen op woningaantallen (programma) en het realiseren van de geraamde grondopbrengsten. Door de gewijzigde marktomstandigheden zijn projecten vertraagd en er in 2023 15 verkopen gerealiseerd.

Uitgifte bouwgrond voor bedrijven

Om de afzet van bouwgrond voor bedrijven te stimuleren is afgelopen jaar besloten om in navolging van de woningbouwstimulering door middel van erfpacht, dit instrument ook voor bedrijventerreinen in RijswijkBuiten ingezet kan worden. In 2023 zijn in deelgebied H7 de 6 kavels verkocht of met een reserveringsovereenkomst gereserveerd.

Duurzaamheid

Rijswijk heeft als doel om van RijswijkBuiten een van de meest duurzame uitbreidingswijken van Nederland te maken. Onderdeel van deze ambitie is ook het beïnvloeden van de vervoerswijze. We willen minder autogebruik en meer gebruik van duurzamere vormen van vervoer, zoals fietsen en openbaar vervoer. Een bereikbaar station speelt hierin een zeer grote rol. Voor Rijswijk is het van groot belang dat dit station gerealiseerd wordt zodat de inwoners de mogelijkheid hebben om van een tweede auto af te kunnen zien en vaker te kiezen voor de trein. Op dit moment wordt er een verkenning gedaan naar het openen van een viertal nieuwe stations op plekken waar veel nieuwe woningen worden gebouwd langs de “Oude Lijn”. Dit is de spoorlijn van Leiden, via Den Haag en Rotterdam naar Dordrecht. De gemeente Rijswijk is samen met IenW, MRDH en ProRail aan het kijken naar een uitwerking/inpassing van een station RijswijkBuiten binnen Parkrijk en Pasgeld-West.

In lijn met bovengenoemde ambities is voor het deelgebied Parkrijk een parkeerconcept opgesteld, waarbij lager autobezit wordt gestimuleerd door het aanleggen van “mobi-punten” op verschillende locaties in de wijk. Op deze locaties worden niet alleen deelauto’s aangeboden, maar ook deelbakfietsen en elektrische deelscooters.

Boekwaarde

In de paragraaf Financiering is de invloed van RijswijkBuiten op de hoge netto schuldquote van de gemeente opgenomen. Doelstelling is om deze schuldquote snel omlaag te brengen. De boekwaarde zou naar verwachting in 2023 met 8,34 miljoen verlaagd kunnen worden. In 2023 is er een verlaging van 0,54 miljoen gerealiseerd. 

Een op eindwaarde sluitende grondexploitatie

Op advies van de accountant is bij het in september 2019 vaststellen van de gemeentelijke jaarrekening 2018 een verliesvoorziening gevormd. Dit is in de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Achtste herziening, 2020 ook verwerkt. Dit geldt ook voor de uitkomsten van de risicoanalyse en de nog uit te werken optimaliseringsmogelijkheden (o.a. meer woningen en bedrijvigheid).

In de daaropvolgende herzieningen hebben aanpassingen van de verliesvoorziening plaatsgevonden.

Op basis van de Grondexploitatie Sion-’t Haantje Elfde herziening, 2023 is de verliesvoorziening bepaald op 20,729 miljoen en in de 2e halfjaarrapportage 2023 is deze nog verhoogd met 415.000,-.