Toelichting op de vennootschappen

Overzicht Vennootschappen

Naam

Stedin

Vestigingsplaats

Rotterdam

Doel/Openbaar Belang

Beheren van gas- en elektriciteitsnetwerken

Ontwikkelingen

Stedin heeft ook in 2022 forse investeringen gedaan om de bestaande netten te onderhouden ter voorkoming van netcongestie, uit te breiden en te verzwaren. Dit is noodzakelijk voor betrouwbare energielevering en de sterk stijgende vraag naar duurzame energie. Stedin werkt daartoe middels een drietal sporen aan het financieringsvraagstuk:
1.Wendbaar, slagvaardig en kosteneffectief opereren;
2. Uitbreiding en versterking gemeentelijke en provinciale aandeelhouders;
3. Versterking van de kapitaalbasis door de Staat.

De kapitaalbehoefte op de middellange termijn van Stedin bedraagt ca. 1,8 mld. voor de periode tot 2031. De kapitaalbehoefte op de korte termijn van Stedin manifesteert zich eerder dan bij Alliander en Enexis door het verschil in verzorgingsgebied, en bedraagt 500 mln. De Staat en de netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin zijn op 25 november 2022 tot een onderhandelingsakkoord gekomen over de voorwaarden waaronder een kapitaalstorting en daarmee aandeelhouderschap door de Staat in de netwerkbedrijven in de toekomst mogelijk wordt. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in het Afsprakenkader Kapitaalbehoefte regionale Netbeheerder (hierna AKRN). Het AKRN is door de ministers Kaag (Financiën) en Jetten (voor Klimaat en Energie) op 28 november 2022 middels een Kamerbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Er is echter met het overeenkomen van het AKRN nog geen daadwerkelijke toetreding en kapitaalstorting geëffectueerd.
De in het AKRN opgenomen voorwaarden worden namelijk verwerkt in een zogenaamde Participatieovereenkomst (hierna POVK) tussen de Staat en het individuele netwerkbedrijf, waaronder Stedin. Bij Stedin is de situatie het meest urgent en wenst men in 2023 toetreding van de Staat als aandeelhouder om zodoende de A- credit rating te behouden.

Risico's (financieel, bestuurlijk)

Risico op lagere dividenduitkering

Doelstelling/taakstelling

Algemene dekkingsmiddelen, Groeifonds Rijswijk

Rechtsvorm

Vennootschap

Financiële gegevens

Beginstand (1-1)

Eindstand (31-12)

Eigen vermogen

2,891 miljard

3,270 miljard

Vreemd vermogen

4,681 miljard

4,912 miljard

Resultaat 2021

21 miljoen

Aandelenkapitaal

88.486 aandelen van 100 nominaal + 14.087 cumprefs van 480,69 prijs per cumpref vanaf juli 2021.

Financieel belang

1,78% van het gestort aandelenkapitaal. Dit is 1,90% vanaf juli 2021 (inclusief cumprefs).

Naam

BNG (Bank voor Nederlandse gemeenten)

Vestigingsplaats

Den Haag

Doel/Openbaar Belang

Bank ten dienste van de overheid.

Rol van de gemeente t.o.v. de verbonden partij

Sinds de oprichting aandeelhouder.

Ontwikkelingen

Geen.

Risico's (financieel, bestuurlijk)

Beperkt risico. Waarde aandelen niet geactiveerd. Jaarlijks dividend is beperkt.

Doelstelling/taakstelling

Algemene dekkingsmiddelen

Rechtsvorm

Vennootschap

Financiële gegevens

Beginstand (1-1)

Eindstand (31-12)

Eigen vermogen

4,4 miljard

4,3 miljard

Vreemd vermogen

156 miljard

144 miljard

Resultaat 2021

236 mln.

Aandelenkapitaal

167.072 aandelen van 2,50.

Financieel belang

0,30% van het geplaatst aandelenkapitaal.

Naam

Dunea Duin & Water

Vestigingsplaats

Zoetermeer

Doel/Openbaar Belang

Leveren van betrouwbaar drinkwater en beheren van de duinen tussen Monster en Katwijk.

Ontwikkelingen

Klimaatverandering en bevolkingsgroei maken het nodig dat Dunea meer drinkwater moet produceren. Dit kan deels uit het bestaande systeem van rivieren en duinen, maar voor de langere termijn is een nieuw, aanvullend drinkwatersysteem nodig. In 2021 werd duidelijk dat ook op de korte en middellange termijn strategische keuzes gemaakt moeten worden. Hiervoor is in 2022 een strategisch programma drinkwatervoorziening van de toekomst opgericht dat zich richt op enerzijds de korte termijn tot 2030 en anderzijds op de middellange en lange termijn na 2030. Dit heeft vooral effect op het investeringsplan van Dunea voor de komende 10 - 20 jaar. Daarbij komt dat de externe ontwikkelingen rondom de inflatie en energiekosten voor Dunea een flinke impact hebben op kosten die nodig zijn voor de reguliere bedrijfsvoering.
In 2022 is een milieueffectrapportage (m.e.r.) procedure opgestart om ruimte en vergunningen te krijgen voor nieuwe bronnen en zuiveringen buiten de duinen. De m.e.r.-procedure richt zich op de ruimtelijke inpassing van winning uit nieuwe bronnen, installaties en transportinfrastructuur voor dit nieuwe systeem. Dunea voert naast de formele stappen in de m.e.r.-procedure ook gesprekken met stakeholders uit de regio, zoals bedrijven en inwoners van haar leveringsgebied. Op deze wijze kunnen afgewogen besluiten worden genomen.
Er vinden in 2022 twee onderzoekpilots naar nieuwe bronnen plaats: pilot Valkenburgse meer en pilot Brak water, ook
wel Freshman genoemd. In beide pilots doet Dunea ervaring op met membraanfiltratie en directe zuivering van nieuwe bronnen. Ook onderzoekt Dunea de vergroting van de overbrugging (voorraad voor calamiteiten) in Meijendel en Solleveld. Mogelijk kan die opgave gecombineerd worden met brak water winning. In 2023 worden de resultaten verwacht.

Aquathermie
Met Dunea Warmte & Koude BV gebruikt Dunea het water in het leidingnet als duurzame bron van verwarming of koeling van nieuwe wijken en gebouwen. Hiermee levert Dunea een bijdrage aan de energietransitie en creëert zij waarde voor de omgeving. Tevens wordt zo haar positie in de ondergrond versterkt, omdat het leidingnet niet alleen voor transport van drinkwater wordt gebruikt, maar ook een functie heeft als drager van energie.

Risico's (financieel, bestuurlijk)

Beperkt risico. Waarde van aandelen niet geactiveerd. Er wordt geen dividend uitgekeerd. Gemeenten hebben stemrecht via hun aandelen en daarmee invloed op de drinkwatervoorziening. De warmteactiviteiten zijn ondergebracht in een aparte dochteronderneming Dunea Warmte & Koude B.V. met een aparte bestuurder, aparte processen, een aparte administratieve organisatie en interne controle, zodat de risico’s op belangenverstrengeling en ineffectief toezicht en bestuur het best worden beheerst.

Doelstelling/taakstelling

Algemene dekkingsmiddelen

Rechtsvorm

Vennootschap

Financiële gegevens

Beginstand (1-1)

Eindstand (31-12)

Eigen vermogen

237 miljoen

245 miljoen

Vreemd vermogen

364 miljoen

367 miljoen

Resultaat 2021

8 miljoen

Aandelenkapitaal

158.403 aandelen van 5,00

Financieel belang

3,96% van het geplaatst aandelenkapitaal. Geen dividenduitkering.

Naam

De Binnenbaan B.V.

Vestigingsplaats

Zoetermeer

Doel/Openbaar Belang

De Binnenbaan B.V. is de plek waar de inwoners met een SW-indicatie uit de gemeenten
Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk passend werk uit kunnen voeren. De Binnenbaan B.V. brengt werk en SW’ers bij elkaar. SW-medewerkers worden zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers geplaatst, maar kunnen ook bij de Binnenbaan zelf terecht voor het uitvoeren van opdrachten.

Ontwikkelingen

Gemeente Zoetermeer is voor 98% eigenaar van De Binnenbaan B.V., gemeente
Leidschendam-Voorburg en gemeente Rijswijk zijn ieder voor 1% eigenaar van de
Binnenbaan B.V. De Binnenbaan B.V. voert voor de gemeente Rijswijk alleen de WSW uit. 2021 is het eerste jaar van De Binnenbaan B.V. geweest. Middels de kwartaaloverleggen, ambtelijke regionale overleggen en bestuurlijke overleggen blijven we betrokken inzake de bedrijfsresultaten, maar vooral ook hoe het met de Rijswijkse SW’ers gaat.

Risico's (financieel, bestuurlijk)

Elk jaar krijgen gemeenten vanuit het Rijk een bijdrage ten behoeve van de personeelskosten bij de uitvoering van de WSW. Deze bijdrage vanuit het Rijk is, zoals nagenoeg overal in Nederland, niet kostendekkend, waardoor een aanvullende gemeentelijke bijdrage nodig is. Het risico op het bedrijfsresultaat binnen De Binnenbaan B.V. wordt verrekend voor een vast lumpsum bedrag van 96.000 voor de periode van 2021-2025.

Doelstelling/taakstelling

Programma Sociaal Domein - Arbeidsmarkt overig.

Rechtsvorm

B.V.

Financiële gegevens

Beginstand (1-1)

Eindstand (31-12)

Eigen vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Vreemd vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Resultaat 2020

n.v.t.

Financieel belang

1%

Omvang van de bijdrage

2,141,000 (jaarrekening 2021 laatst bekende def cijfer./ voorheen is er een verkeerd bedrag opgenomen)