Wat hebben we er voor gedaan?

Aanpak Wijkveiligheid

De wijkveiligheid wordt thematisch aangevlogen. Waar nodig en mogelijk wordt dit wijkgericht ingezet. Samen met bewoners en ondernemers werken we aan het verbeteren van de veiligheid(sbeleving) en leefbaarheid in de wijken. Dit betekent dat er in het ingerichte wijkveiligheidsoverleg hotcrimes, hotspots en hottimes worden vastgesteld op basis van de voor dat overleg beschikbare cijfers (voor overlastfeiten). In dit overleg wordt ook de inzet van onder andere politie en BOA’s op wijkniveau bepaald. Vanaf 2022 wordt ook een apart (jeugd)overlastoverleg ingesteld waarin alle overlast in de openbare ruimte, niet zijnde woonoverlast, wordt behandeld.

Aanpak Woonoverlast

De aanpak woonoverlast is gericht op overlast tussen buren. Van woonoverlast is sprake als een individuele bewoner (en zijn/haar bezoekers) zich regelmatig of structureel zo gedraagt, dat deze persoon daarmee in ieder geval omwonenden stoort in hun woongenot en/of belemmert in hun vrijheid. Geluidsoverlast, hangen in de portiek, lastigvallen, burenruzie en overlast gevend gedrag van kinderen van buren, zijn hier voorbeelden van. Ook het zichzelf schade toebrengen valt hieronder. Het uitgangspunt van de aanpak is dat alle ketenpartners over de juiste informatie beschikken waarna integraal interventies in gang worden gezet. Het einddoel is om een gedragsverandering te bewerkstelligen, zodat de overlast ophoudt of tot een acceptabel niveau wordt teruggebracht.

Zorg en Veiligheid

Afgelopen jaar is het lokale vangnet Zorg en Veiligheid (lokale kamer) versterkt met een tweede coördinator Zorg- en Veiligheid. Deze coördinatoren zijn een spilfunctie in de aanpak van mensen met complexe multiproblematiek; personen die overlast geven en crimineel gedrag vertonen in combinatie met schulden, dakloosheid, verslaving of andere psychische problematiek. De coördinatoren werken nauw samen met interne en externe partijen om deze mensen te stabiliseren en hen te motiveren hun gedrag duurzaam te veranderen.

Regionaal is gebleken dat door de inrichting en verdere professionalisering van de lokale kamers steeds meer casussen lokaal opgepakt waardoor steeds minder casussen op het Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH) zijn geagendeerd en besproken. Hierdoor ontstond ruimte bij het ZVH voor meer verdieping op diverse thema’s en kon in overleg met de betrokken gemeenten het ZVH zich ontwikkelen en door-ontwikkelen tot een kennis-knooppunt en expertisecentrum.

Cybersecurity en digitale criminaliteit

Het plegen van strafbare feiten via internet heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De gemeente speelt bij cybercrime een actieve rol om de lokale gemeenschap te wapenen tegen aanvallen van cybercrime en digitale criminaliteit. Als gemeente richten wij ons op de meest kwetsbare objecten en subjecten. Daarvoor wordt nog - in het bijzonder - aandacht gevraagd bij de doelgroep senioren.

Ondermijning

Bij ondermijning is sprake van diverse vormen van (georganiseerde) misdaad, zoals hennepteelt, mensenhandel, milieucriminaliteit, fraude en witwassen. De overeenkomst tussen deze vormen van criminaliteit is de sterke verwevenheid tussen ‘bovenwereld’ en ‘onderwereld’.

De ingezette aanpak wordt constant geüpdatet naar de huidige omstandigheden. De aanpak van de afgelopen jaren wordt verder geïntensiveerd waarbij de nieuw verkregen inzichten en bevoegdheden worden ingezet. Daarbij vindt zowel regionaal (RIEC/HEIT), districtelijk (ondermijningstafel) en op lokaal niveau (Ophis/Automotive) afstemming en samenwerking plaats. Als uitwerking van de nota ‘Integrale toezicht en handhaving’ is een pilot GIT gestart. In het GIT worden de diverse gemeentelijke disciplines op het gebied van Inspectie en Handhaving vertegenwoordigd waarmee gemeentelijke (spoed- en bijzondere) controles een integraler karakter krijgen. Op het gebied van inspectie krijgen de automotive-sector, als onderdeel van de bestrijding van ondermijning, verkamering en onderhuur het komende jaar voorrang.

Vernieuwing rampen- en crisisorganisatie

In 2017/2018 hebben de Haaglanden-gemeenten een koerswijziging ingezet op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Uitgangspunt is dat de rampen- en crisisorganisatie (meer) aansluit bij de reguliere gemeentelijke organisatie. In 2021 heeft de implementatie verdere vertraging opgelopen door de capaciteit die de coronacrisis vraagt. In de tussentijd is de huidige crisisorganisatie op niveau gehouden en getraind.

Inspectie en Handhaving

De ingezette uitwerking van de Kadernota Toezicht en Handhaving 2019 - 2023 (Raad december 2018) is voortgezet. Nieuwe ontwikkelingen daarin blijven de implementatie Omgevingswet en wet kwaliteitsborging in de bouw. Zowel de implementatie van de omgevingswet als de wet kwaliteitsborging in de bouw zijn uitgesteld tot 1 oktober 2022 zo mogelijk tot 1 januari 2023.

De ingezette werkwijze van bestuurlijk handhaven op bijplaatsingen en stortingen van afval is verder uitgewerkt en geborgd zowel bij het team Handhaving als bij Juridische zaken (bezwaren) en Financien (inning). Bij Toezicht Parkeren is het aantal scans op de gereguleerde parkeerplaatsen met ca. 20% verhoogd. Deels door de uitbreiding van het betaal-/vergunningengebied, deels door de ingezette efficiencyslag.