Financiële kengetallen

Vanaf 2016 moet onderstaande tabel met financiële kengetallen in de begroting worden opgenomen. Gedachtegang van de commissie BBV is dat de toezichthouders (gemeenteraad en provincie) deze kengetallen meewegen bij de beoordeling van de financiële positie van de gemeente. Hierbij moet nadrukkelijk de eigen specifieke situatie in ogenschouw genomen worden, omdat deze voor iedere gemeente min of meer uniek is. Oftewel, enige nuancering is op zijn plaats bij het interpreteren van de ‘kale’ cijfers.

Kengetal

2021

2022

2022

Jaarrekening

Begroting

Jaarrekening

Netto schuldquote

111,0%

95,9%

102,7%

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle leningen

104,4%

97,3%

102,4%

Solvabiliteitsratio

23,6%

26,0%

23,3%

Grondexploitatie

53,1%

51,0%

40,4%

Structurele exploitatieruimte

0,2%

1,3%

4,7%

Belastingcapaciteit

111,7%

111,0%

99,9%

Toelichting kengetallen

Netto schuldquote

De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft zodoende een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken. De schuldquote in Rijswijk is tijdelijk hoger dan gemiddeld vanwege de grondexploitatie RijswijkBuiten. De netto schuldquote is per jaar hoger dan de gepresenteerde cijfers in de begroting 2021. De netto schuldquote bevindt zich in de categorie 'oranje' volgens de VNG. Als de netto schuldquote boven de 130% stijgt bevindt een gemeente zich in de gevarenzone 'rood'.

Solvabiliteitsratio

Het solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin de medeoverheid in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Het laat de verhouding zien tussen de reserves en de schulden. Ondanks de daling van de reserves vanwege het negatieve resultaat is deze ratio is ten opzichte van 2021 constant gebleven, doordat de totale omvang van de passiva ook afgenomen is.

Structurele exploitatieruimte

Dit verhoudingsgetal geeft aan in hoeverre het saldo van structurele lasten en -baten gedekt worden met het totaal van de exploitatiebaten (zowel incidentele als structurele baten).

Grondexploitatie

Dit kengetal betreft hoe de verhouding van de waarde van de bouwgronden (grondpositie) ten opzichte van de totale (geraamde) baten. Het totaal van de activa van de bouwgronden in exploitatie bedraagd 40,4% van het totaal baten in 2022 exclusief mutaties van de reserves. Hierbij komt Rijswijk boven de norm van 35%, dit wordt veroorzaakt door de grondexploitatie RijswijkBuiten welke nog niet afgerond is.

Belastingcapaciteit

De belastingcapaciteit geeft inzicht in hoe de belastingdruk in de gemeente zicht verhoudt ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Rijswijk sluit dit jaar nagenoeg aan met het landelijk gemiddelde.