Risico's

Voor de jaarstukken 2021 zijn de risico’s geactualiseerd. Op grond van het risicomanagementbeleid worden in het onderstaande overzicht alleen de 10 grootste risico's gepresenteerd met de hoogste bijdrage aan de berekening van de benodigdeweerstandscapaciteit.

Risico

Kans

Financieel gevolg

Invloed

Herverdeling gemeentefonds

50%

max.€ 465.000

2,30%

Het beoogde kostenbesparend beleid voor het concept Jeugdzorg en het concept WMO wordt niet gehaald. In de programmabegroting 2021-2024 is rekening gehouden met de uitkomsten van de Europese aanbesteding en de resultaten van een actieplan Jeugdzorg en WMO. Doel van dit actieplan is het vergroten van de beheersing, het verlagen van de uitgaven en het uitoefenen van bestuurlijke invloed op het Rijk voor de inkomstenkant. Bij de 1e HJR 2021 wordt aan de hand van de nieuwe contracten en de resultaten van het actieplan bezien of dit risico leidt tot aanpassingen in het budgettaire beeld.

Corona

25%

max.1.000.000

2,28%

Aan de inrichting van de anderhalve meter samenleving kan een fors prijskaartje hangen. Dit is onder meer afhankelijk van welke maatregelen getroffen dienen te worden. Momenteel zijn de financiële gevolgen van zoveel factoren afhankelijk dat geen zinvolle inschatting is te geven. Daarom wordt hier rekening gehouden met een risico van 25% van maximum bedrag uit de impactanalyse.

Bouwgrondexploitaties

50%

max.2.000.000

13,52%

Het niet kunnen afdekken van risico’s, die kunnen ontstaan door richtlijnen, voorwaarden, eisen van andere overheden en overige derden-partijen kunnen resulteren in financiële tegenvallers.

Wachtgeldverplichtingen (oud)wethouders

50%

max.1.250.000

8,33%

In 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Na beëindiging van het wethouderschap ontvangt een wethouder een ontslaguitkering, tenzij de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Dat is geregeld in de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (Appa). Voor de voormalige wethouders hebben we een voorziening wachtgeld wethouders. Voor de zittende wethouders is niet in te schatten of ze aanspraak gaan maken op het wachtgeld. Als ze aanspraak maken kunnen we niet met een redelijke mate van zekerheid het bedrag schatten. Daarom is een directe storting in de voorziening wachtgeld wethouders niet toegestaan.

Participatiewet

50%

max.1.000.000

6,77%

Bezuinigingen op de macrobudgetten en veranderingen in het rekenmodel waarmee de macrobudgetten worden berekend, kunnen leiden tot tekorten op de lokale rijkssubsidie. Een dergelijke overheidsmaatregel kan niet worden voorkomen en kan leiden tot tekorten. Het participatiebudget wordt maximaal ingezet voor bevordering van uitstroom uit een uitkering zodat de uitgaven aan uitkeringen zo laag mogelijk blijven en het eventuele tekort zoveel als mogelijk beperkt blijft.

Pensioenen (oud)wethouders

50%

max.500.000

3,41%

Het pensioen voor wethouders is geregeld in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). De Appa pensioen premie wordt op het salaris van de wethouder ingehouden. Deze wordt gestort in de kas van de gemeente en niet bij een pensioenfonds. Gemeenten hebben op grond van het BBV de taak een voorziening te vormen. De hoogte van de voorziening is mede afhankelijk van de te hanteren rekenrente. Een verlaging van deze rente heeft grote gevolgen voor de aan te houden voorziening.

Juridische risico’s bezwaar- en beroepsprocedures

50%

max.3.000.000

20,20%

Juridische risico’s als gevolg van bezwaar- en beroepsprocedures waarin besluiten geheel of gedeeltelijk moeten worden herzien.

Beëindigen huurovereenkomst gemeentelijke parkeerterreinen rondom in de Bogaard.

50%

max.450.000

3,06%

Ten einde toekomstige herontwikkeling In de Bogaard en Prinses Beatrixlaan niet in de weg te staan heeft de gemeente het lopende contract opgezegd. De afspraak is gemaakt dat Q-Park de parkeerterreinen kan blijven exploiteren totdat de herontwikkeling aanvangt. Tot het moment dat de herontwikkeling start, blijven de inkomsten intact. Het risico bestaat eruit dan niet duidelijk is op welk moment de inkomsten wegvallen.

Deelname in gemeenschappelijke regeling

50%

max.400.000

2,69%

Invloed binnen de AVALEX wordt minder, dit kan betekenen dat er (investering) beslissingen worden genomen met negatieve gevolgen voor de exploitatie van de GR. Uitbreiding van AVALEX heeft positieve en negatieve effecten. Positief is de schaalvergroting, negatief is de vermindering van de eigen invloed. Dit kan leiden tot beslissingen die negatief kunnen uitvallen voor de beleidsdoelstelling van de gemeente. Ook afwikkeling DSW vormt een risico.

Grote investeringen

30%

max.600.000

2,46%

Het beoogde kostenbesparend beleid voor het concept Jeugdzorg en het concept WMO wordt niet gehaald.
In de programmabegroting 2021-2024 is rekening gehouden met de uitkomsten van de Europese aanbesteding en de resultaten van een actieplan Jeugdzorg en WMO. Doel van dit actieplan is het vergroten van de beheersing, het verlagen van de uitgaven en het uitoefenen van bestuurlijke invloed op het Rijk voor de inkomstenkant. Bij de 1e HJR 2021 wordt aan de hand van de nieuwe contracten en de resultaten van het actieplan bezien of dit risico leidt tot aanpassingen in het budgettaire beeld.

Uit de inventarisatie zijn in totaal 57 risico's in beeld gebracht met een totaal geraamd risico van circa 39.506.000. Risico’s met een geschatte omvang kleiner dan 60.000 zijn in deze berekening niet meegenomen. Indien een dergelijk risico zich daadwerkelijk voordoet, dienen de lasten hiervan binnen de exploitatiebudgetten opgevangen te worden.

Het aandeel van de top 10 risico's in het totaal is 13.300.000. Dit betekent dat de overige risico's optellen tot een bedrag van 26.306.000.